03:19
Comentarii Adauga Comentariu

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 ianuarie

Ortodoxe
Odovania praznicului Botezului Domnului;
Sf. Cuv. Mucenici din Sinai și Rait; Sf. Nina
Duminica a 29-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 29 dR. Sf. cuv. m. din Sinai și Rait

Romano-catolice
Duminica a 2-a de peste an
Sf. Felix de Nola, pr. m.


Sfinții Cuvioșii Părinți uciși în Sinai și Rait sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 14 ianuarie.

Muntele Sinai a purtat pentru creștini o semnificație aparte, din perspectiva tradiției vechi-testamentare, fiind locul în care Dumnezeu a dat legea poporului ales. Aici s-au întemeiat numeroase așezăminte monahale, care au susținut tradiția monahismului sinaitic.

Călugării nevoitori în aceste locuri, aflate în calea năvălirilor barbare, au plătit adeseori cu preț de sânge credința și mărturisirea lor. Astfel au fost și părinții uciși în prima năvălire de la începutul secolului al IV-lea, când au pierit în Sinai 40 de pustnici și în Mănăstirea Rait, același număr de călugări, 40.

După aceasta, trecând ani mulți, în zilele Sfântului Nil Sinaitul, Muntele Sinai iarăși a fost călcat de barbarilor. Năvălirea a doua a fost relatată de Sfântului Nil (Sfântul Nil a fost prefect (eparh) al Constantinopolului în timpul domniei împăratului Teodosie al II-lea (401-450) și a ales împreună cu soția sa și cei doi copii să intre în monahism).

Martirizarea cuvioșilor s-a făcut noaptea, după Slujba Utreniei. Unii au putut să fugă, între care și Sfântul Nil, dar fiul său a fost luat rob. Prin iconomie divină Sfântul Nil și-a găsit fiul care a fost vândut ca rob și a fost răscumpărat de episcopul cetății Eluzia, care l-a și hirotonit preot (sursa: vol. "Viețile Sfinților"). AGERPRES /(Documentare - Mariana Zbora Ciurel, editor: Horia Plugaru)


Continuați să citiți...

(Agerpres)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

REMEMBER: PĂZEA CĂ VINE-N GOANĂ SOROS-UL ANTICHITĂȚII A reapărut la ActiveNews lunecosul preot Aldea adeptul multiculturalității soroşişte aplicată de el "creator" pe spațiul geto-dac al Daciei lui Burebista şi-a lui Decebal.

CĂLĂUZIRE ZILNICĂ Arhanghelul Mihail. Pe ZODII, pentru MIERCURI 19 DECEMBRIE 2018. Mesajul şi rugăciunea zilei pentru TINE!

Daniela Crudu, imagini necenzurate în direct la oră de maximă audienţă

Cum recunoașteți modelele străvechi de pe IE față de cele inventate recent. Cum recunoști o IE cu modele străvechi românești, de UN KITSCH.

Adolescentă decedată după ce a căzut de la etajul patru al blocului în care locuia

Cum și-au bătut joc nemțălăii de la DPA de Centenarul Unirii României."România a anexat Transilvania" deși "În Transilvania, românii erau deja atunci majoritari"...Păi dacă eram MAJORITARI nu mai vorbim de dreptul la autodeterminare al popoarelor?


Pag.1
Nr. de articole la aceasta sectiune: 6, afisate in 1 pagina.