23:59
Comentarii Adauga Comentariu

NASA: Apă pe Lună. Aproximativ 0.35 l de apă la fiecare 1 metru cub. Cam de 100 de ori mai puțină apă decât în Sahara. Oamenii de știință nu înțeleg cum de apa persistă fără atmosferă. "Ceva o generează și ceva o ține acolo"SOFIA descoperă apa pe suprafața luminată de soare a lunii

Observatorul stratosferic pentru astronomie în infraroșu (SOFIA) al NASA a confirmat, pentru prima dată, apă pe suprafața luminată de soare a Lunii. Această descoperire indică faptul că apa poate fi distribuită pe suprafața lunară și nu se limitează la locuri reci și umbrite.

SOFIA a detectat molecule de apă (H 2 O) în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere vizibile de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii. Observațiile anterioare ale suprafeței Lunii au detectat o formă de hidrogen, dar nu au reușit să distingă între apă și ruda chimică apropiată, hidroxil (OH). Datele din această locație dezvăluie apă în concentrații de 100 până la 412 părți pe milion - aproximativ echivalentă cu o sticlă de apă de 0.53 l (12 uncii) - prinsă într-un metru cub de sol răspândit pe suprafața lunară. Rezultatele sunt publicate în ultimul număr al Nature Astronomy .

„Am avut indicii că H2O - apa familiară pe care o cunoaștem - ar putea fi prezentă pe partea însorită a Lunii“ , a declarat Paul Hertz, director al diviziei de Astrofizică din Direcția misiunii Science la sediul NASA din Washington. "Acum știm că este acolo. Această descoperire ne provoacă înțelegerea suprafeței lunare și ridică întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spațiului profund ."

Ca o comparație, deșertul Sahara are de 100 de ori cantitatea de apă decât ceea ce SOFIA a detectat în solul lunar. În ciuda cantităților mici, descoperirea ridică noi întrebări cu privire la modul în care apa este creată și modul în care persistă pe suprafața lunară aspră, fără aer.

Apa este o resursă prețioasă în spațiul profund și un ingredient cheie al vieții așa cum o cunoaștem. Rămâne de stabilit dacă apa SOFIA găsită este ușor accesibilă pentru utilizare ca resursă. În cadrul programului NASA Artemis, agenția dorește să învețe tot ce poate despre prezența apei pe Lună înainte de a trimite prima femeie și următorul bărbat pe suprafața lunară în 2024 și de a stabili o prezență umană durabilă acolo până la sfârșitul anului deceniu.

Rezultatele SOFIA se bazează pe ani de cercetări anterioare care examinează prezența apei pe Lună. Când astronauții Apollo s-au întors pentru prima dată de pe Lună în 1969, s-a crezut că este complet uscat. Misiunile orbitale și de impact din ultimii 20 de ani, cum ar fi observarea lunară a craterelor NASA și satelitul de detectare, au confirmat gheața în craterele umbrite permanent din jurul polilor lunii.

Între timp, mai multe nave spațiale - inclusiv misiunea Cassini și misiunea cometei Deep Impact, precum și misiunea Chandrayaan-1 a Organizației de Cercetare Spațială Indiană - și Facilitatea telescopului cu infraroșu de la NASA, au privit pe larg pe suprafața lunară și au găsit dovezi de hidratare în zonele mai însorite. regiuni. Cu toate acestea, acele misiuni nu au reușit să distingă definitiv forma în care a fost prezentă - fie H2O, fie OH.

„Înainte de observațiile SOFIA, știam că există un fel de hidratare”, a spus Casey Honniball, autorul principal care a publicat rezultatele lucrării sale de teză de licență la Universitatea din Hawaii, la Mānoa, în Honolulu. "Dar nu știam cât de mult, dacă există, erau de fapt molecule de apă - cum am bea în fiecare zi - sau ceva mai mult ca un curățător de scurgere".

SOFIA a oferit un nou mijloc de a privi Luna. Zburând la altitudini de până la 45.000 de picioare, acest avion de bord Boeing 747SP modificat, cu un telescop cu diametrul de 106 inci, atinge peste 99% din vaporii de apă din atmosfera Pământului pentru a obține o imagine mai clară asupra universului infraroșu. Folosind CAmera cu infraroșu Faint Object pentru telescopul SOFIA (FORCAST), SOFIA a reușit să preia lungimea de undă specifică unică moleculelor de apă , la 6,1 microni, și a descoperit o concentrație relativ surprinzătoare în Craterul însorit Clavius.

Oamenii de știință care folosesc telescopul NASA pe un avion, Observatorul stratosferic pentru astronomie în infraroșu, au descoperit pentru prima dată apă pe o suprafață luminată de soare a Lunii. SOFIA este un avion Boeing 747SP modificat care permite astronomilor să studieze sistemul solar și nu numai în moduri care nu sunt posibile cu telescoapele de la sol. Apa moleculară, H2O, a fost găsită în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere vizibile de pe Pământ în emisfera sudică a Lunii. Această descoperire indică faptul că apa poate fi distribuită pe întreaga suprafață lunară și nu e limitată la locurile reci și umbrite.

"Fără o atmosferă groasă, apa de pe suprafața lunară luminată de soare ar trebui doar pierdută în spațiu", a spus Honniball, care este acum un postdoctor la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland. "Cu toate acestea, cumva o vedem. Ceva generează apa și ceva trebuie să o prindă acolo."

Mai multe forțe ar putea fi în joc în livrarea sau crearea acestei ape. Micrometeoriții care plouă pe suprafața lunară, transportând cantități mici de apă, ar putea depune apa pe suprafața lunară la impact. O altă posibilitate este că ar putea exista un proces în doi pași prin care vântul solar al Soarelui livrează hidrogen la suprafața lunară și provoacă o reacție chimică cu mineralele purtătoare de oxigen din sol pentru a crea hidroxil. Între timp, radiațiile din bombardamentul micrometeoriților ar putea transforma acel hidroxil în apă.

Modul în care apa este apoi stocată - făcând posibilă acumularea - ridică, de asemenea, câteva întrebări interesante. Apa ar putea fi prinsă în mici structuri asemănătoare mărgelelor din sol care se formează din căldura ridicată creată de impactul micrometeoritului. O altă posibilitate este că apa ar putea fi ascunsă între granule de sol lunar și protejată de lumina soarelui - făcându-l potențial puțin mai accesibil decât apa prinsă în structuri asemănătoare mărgelelor.

Pentru o misiune concepută pentru a privi obiecte îndepărtate și slabe, cum ar fi găurile negre, grupurile de stele și galaxii, lumina reflectoarelor SOFIA asupra celui mai apropiat și mai strălucit vecin al Pământului a fost o abatere de la afaceri ca de obicei. Operatorii telescopului folosesc de obicei o cameră de ghidare pentru a urmări stelele, menținând telescopul blocat constant pe ținta sa de observare. Dar Luna este atât de aproape și strălucitoare încât umple întregul câmp vizual al camerei de ghidare. Fără stele vizibile, nu era clar dacă telescopul putea urmări în mod fiabil Luna. Pentru a determina acest lucru, în august 2018, operatorii au decis să încerce o observație de testare.

„A fost, de fapt, prima dată când SOFIA se uită la Lună și nici nu eram chiar siguri dacă vom obține date fiabile , dar întrebările despre apa Lunii ne-au obligat să încercăm”, a spus Naseem Rangwala, proiectul SOFIA om de știință la Centrul de Cercetare Ames al NASA din Silicon Valley din California. "Este incredibil că această descoperire a ieșit din ceea ce a fost în esență un test și acum, când știm că putem face acest lucru, planificăm mai multe zboruri pentru a face mai multe observații".

Zborurile de urmărire ale SOFIA vor căuta apă în locații suplimentare luminate de soare și în diferite faze lunare pentru a afla mai multe despre modul în care apa este produsă, stocată și mutată pe Lună. Datele se vor adăuga la activitatea viitoarelor misiuni lunare, cum ar fi NASA Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER), pentru a crea primele hărți de resurse de apă ale Lunii pentru explorarea spațiului uman viitor.

În același număr al Nature Astronomy , oamenii de știință au publicat o lucrare utilizând modele teoretice și datele Lunar Reconnaissance Orbiter ale NASA, subliniind că apa ar putea fi prinsă în zone umbroase mici, unde temperaturile rămân sub cota de îngheț, pe mai multe suprafețe ale din Lună decât se aștepta în prezent.

„Apa este o resursă valoroasă, atât în ​​scopuri științifice, cât și pentru utilizare de către exploratorii noștri”, a declarat Jacob Bleacher, om de știință în domeniul explorărilor pentru Direcția Misiunii de Explorare și Operațiuni Umane a NASA. "Dacă putem folosi resursele de pe Lună, atunci putem transporta mai puțină apă și mai multe echipamente pentru a permite noi descoperiri științifice".


(Fluierul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

ATENȚIE NU VĂ LĂSAȚI PROSTIȚI. A APĂRUT LUPUL ÎN HAINE DE OAIE: George Simion făcătura soroșistei PIPPIDI, candidează la Europarlamentare sub titulatura "Mișcarea Unionistă" și e lansat cu laude deșănțate, culmea chiar de pseudo-patrioții de la Active News

Eduard Hellvig, șeful SRI: ascensiunea sa politică fulminantă şi legăturile sale cu finanțările şi ONG-urile lui George Soros

COMENTARIU Marius Oprea: Dictatura fericirii

O mașină electrică a înregistrat un nou record mondial pentru drifting. Performanța a fost omologată de Guiness Book

Violența domestică în România. "Un martor tăcut care nu ia atitudine devine complice la abuz"

Misterul paturilor de ATI, rezolvat de Departamentul pentru Situații de Urgență. Situația locurilor la Terapie Intensivă în București și în țară

CITATUL ZILEI

Cine te protejează? În perioada de carantină declanșată de coronavirus, actele de violență în familie au crescut

SUA: Donald Trump a ales să-l grațieze pe curcanul Corn în ceremonia anuală prilejuită de Ziua Recunoștinței

Percheziții ale polițiștilor din Argeș la domiciliul cântărețului Dani Mocanu (surse)

BOMBĂ ActiveNews: "Președintele Klaus Iohannis este membru al Organizației Progresiste 'European Council of Foreign Relations' un Think-Tank fondat de GEORGE SOROS". Fluierul.ro a descoperit că ECFR e condusă de Carl Bildt MEMBRU AL GRUPULUI BILDERBERG

Kim Kardashian dă lovitura din nou! A lansat recent o nouă linie de haine pentru copii, inspirată de fiicele ei

Perioada de carantină pentru americanii infectați cu noul coronavirus ar putea fi redusă. Ce au spus reprezentanții Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA

Dan Barna: Serviciile ar trebui să colecteze informații, nu să le utilizeze în mod direct

Europa își trimite elevii la școală. Unitățile de învățământ din România s-au mutat în mediul online din 9 noiembrie

HOROSCOP 25 noiembrie – Luna merge în gol. Vezi cum afectează zodia ta acest tranzit astral

Compartiment ATI temporar la Spitalul Județean Neamț. Manager: "Va trebui să refacem secția de Terapie Intensivă de la zero"

Primele calificate în primăvara Champions League

FOTO&VIDEO Sistemul medical, surprins în imagini tulburătoare: La Matei Balș, Terapia Intensivă s-a mutat pe hol

Bijuteriile din ceramică au luat locul celor clasice, din aur sau argint

25 noiembrie: Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Clădirea MApN va fi luminată în portocaliu pentru a marca evenimentul

Petrecerile corporatiste de sărbători se mută în online. Companiile trimit cadourile angajaților acasă

CCR ia în discuție sesizarea referitoare la modificările aduse legii salarizării

Donald Trump a grațiat un...curcan. Liderul de la Casa Albă a participat la ceremonia de Ziua Recunoștinței

Germania reduce prezența militară într-o provincie din Afganistan

Drumarii prostesează: Ne vom da îmbolnăviți de Covid dacă Guvernul nu ne mărește salariile

Explozia din portul din Beirut: Un judecător cere declanșarea de investigații împotriva a trei miniștri

Banca Transilvania începe plățile pentru antreprenorii care s-au înscris în programul de granturi

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

Tulcea: Activități economice limitate sau suspendate în zeci de comunități

Vrancea: Zeci de percheziții simultane în județ într-un dosar penal privind infracțiuni la regimul silvic

Cozi de TIR-uri de opt kilometri la ieșirea din România prin PTF Giurgiu-Ruse, Bulgaria

O carte pe zi: "Cartea cuvintelor-madlenă" antologie de Irina Petraș

Percheziții la trei locuințe în cazul leului din videoclipul lui Dani Mocanu

Războiul consolelor - Xbox X versus PlayStation 5. Ambele au încă bug-uri care vor fi rezolvate de update-uri

Siria: Media de stat anunță noi atacuri israeliene în sudul țării și în apropiere de Damasc

Autorul crimei din Săcele este un tânăr. Victima a fost bătută crunt și a murit într-o scară de bloc

Licitație Artmark: Ultima fotografie a pictorului Nicolae Grigorescu, adjudecată la 1.000 de euro

CEARTĂ pe Facebook între fosta şi actuala soţie unui deputat PSD. IMAGINEA de la care a pornit scandalul

DOZA DE CULTURĂ: Acțiunea literară

Nouă spitale și Ambulanța vor asigura asistența medicală de urgență în Capitală în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie

Barometru: 58% dintre IMM-uri mai au bani de supraviețuire pentru 1-2 luni

Efectul încrederii în vaccinul anti COVID-19 și al tranziției de la Casa Albă: Bursele ating niveluri record

Ion Cristoiu: La un an din noul mandat, Klaus Iohannis n-a putut prezenta drept bilanț al activității ca președinte nici măcar Gaura de la covrig

Argeș: Percheziții într-un dosar de trafic de minori și de droguri; șapte suspecți conduși la audieri

Roxana Nemeş, protagonista unui sex tape: "Eu sunt acolo"

Serviciile de evidență a persoanelor au program prelungit, înaintea alegerilor

Tokyo impune noi restricții după cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi COVID-19, din luna mai și până acum

Bitcoin ar putea ajunge la 74.000 de dolari. Concluzia unui trader, în baza unei formule

Fotbalistul Sergio Aguero se poate lăuda cu cel mai "scump" autograf din lume

Germania: Un automobil s-a izbit de poarta sediului Cancelariei federale de la Berlin

Nominalizările la Premiile Grammy au provocat controverse pe scena muzicală. The Weeknd acuză industria de corupție

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru comunitățile evreiești: "Sunteți de secole acasă aici"

Inițiativa legislativă privind violența domestică a fost aprobată și promulgată. Agresorii vor fi pedepsiți și dacă victima își retrage plângerea

Fotbal: Ibrahimovic a câștigat pentru a 12-a oară Balonul de Aur în Suedia

APIA autorizează peste 6,37 milioane de lei pentru plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor

Sălaj: Așezare rurală romană civilă, descoperită de arheologi la Sânmihaiu Almașului

Meghan Markle a dezvăluit că a pierdut o sarcină în luna iulie

Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a permite pelerinajul de Sfântul Andrei a fost respinsă

Mircea Bravo îți spune cum a dat avocatura pe comedie și cât de profitabil este


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5 Pag.6

Nr. de articole la aceasta sectiune: 307, afisate in 6 pagini.ieri 06:09 CITATUL ZILEI