02:53
Comentarii Adauga Comentariu

Cine a introdus alfabetul latin în țara noastră. Rugăciunea "Tatăl nostru", primul text scris în limba română cu litere latine

În trecut, limba română a avut parte de două alfabete, cel chirilic și cel latin, introducerea oficială a acestuia din urmă având loc în timpul domnitorului Al. I. Cuza.

După 1521, de când datează Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului Hanăș Begner, cunoscut ca primul text românesc scris cu alfabet chirilic, timp de mai bine de trei secole românii au folosit în scrierea lor alfabetul chirilic. Practic, era limba oficială care se folosea peste tot, în administrație, școală sau biserică.

Dar, potrivit specialiștilor în istorie, primul cuvânt așa zis romanesc, dar scris în  alfabet grecesc îl găsim în  "Istoriile lui Theophylactus Simocatta", operă scrisă de cronicarul bizantin pe la anul 630, în care apar cuvintele "Torna, Torna", elemente care au constituit obiectul unei îndelungate controverse.

După cum se știe, împrejurarea în care au fost rostite cuvintele în discuție o reprezintă o expediție din anul 587 a armatei bizantine împotriva avarilor, condusă de generalul Comentiolus în munții Haemus (Tracia) sau mai cunoscuții  Balcani din Bulgaria. 

La aproape două secole după Theophylactus, aceeași întâmplare e relatată mai concentrat de un alt cronicar bizantin, Theophanes Confessor, în textul  numit Chronographia, scrisă pe la 810–814) unde apare "τόρνα, τόρνα, φράτρε".

Torna, torna, o probă de limbă românască

"Acea poveste  este simplă și sună așa -  expediția armatei  bizantine  a fost compromisă de un  incident stupid.  Un animal de povară aruncase sarcina de pe el și cineva i-a strigat stăpânului animalului să îndrepte sarcina, zicându-i în limba părintească: torna,torna, fratre. Stăpânul catârului nu a auzit strigătul, dar oamenii l-au auzit și, crezând că sunt înfrânți de dușmani, o luară la fugă, strigând în gura mare:torna, torna, provocând o mare debandada în rândurile oștirii", ne spune istoricul focșănean Florin Dîrdală.

Johann Thunmann, care la 1774 a comentat textul lui Theophanes, vedea în "torna, torna, fratre", o probă de limbă românească. Același punct de vedere conform căruia "torna, torna, fratre" reprezinta, la anul 587, o mostră  de limbă românească, chiar dacă nesigură, atestând romanizarea Traciei și prezența localnicilor romanizați în armata bizantină, a fost susținut la sfârșitul secolului al XVIII-lea și în secolul al XIX-lea de o serie întreagă de istorici și filologi, atât români cât și străini,

A venit rândul creării  alfabetului  chirilic folosit de majoritatea popoarelor slave, care  și-a luat denumirea de la Chiril, numit și Constantin Filosoful 827 – 869, apostolul slavilor. 

Alfabetul chirilic avea la baza majuscula greacă a secolului al IX-lea. Prin influența slavă, locuitorii teritoriilor românești au  împrumutat liturghia slavonă și scrierea chirilică, iar slava veche (slavona) a devenit  limbă "de cancelarie".

După secole de utilizare strămoșii noștri au constatat că alfabetul chirilic nu era o haină potrivită pentru limba română pentru că de o parte el avea mai multe sunete pentru aceiași litera  în timp ce aceiași litera  transcria  mai multe sunete.

Alfabetul latin exista mai demult, mai puțin tipografiile

"La noi, procesul înlocuirii scrierii chirilice cu alfabet latin a întârziat și din cauza lipsei unor tipografii care să editeze cărți cu litere latine, chiar dacă asemenea tipografii au funcționat sporadic, în Transilvania, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Până în anul 1779, când apărea o primă lucrare a Școlii Ardelene, în domeniul ortografiei limbii române cu caractere latine, istoria limbii noastre literare notase și alte texte scrise cu litere latinești. Mult timp, rugăciunea Tatăl nostru, realizată de boierul Luca Stroici, în Moldova, la 1593 și descoperită de Bogdan Petriceicu Hașdeu, a fost considerată primul text românesc scris cu litere latine", este de părere conferențiarul universitar Dumitru Draica, care a scris un amplu material pe acest subiect în Revista de lingvistică și cultură românească.

Înlocuirea alfabetului chirilic cu cel latin a fost decretată  oficial după anul 1860 de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza cu toate că în școlile din Muntenia fusese introdus cu 10 ani mai devreme, iar din 1830  și mai ales după 1840 în toate teritoriile locuite de români fusese adoptat neoficial un alfabet de tranziție în care caracterele chirilice erau  amestecate  cu cele latine. Fostul principat al Moldovei a renunțat la scrierea chirilică abia în anul 1862, iar biserica de aici ceva mai târziu . 

"În 1858 și 1859 au decis Eforiile Școlilor din Muntenia și Moldova introducerea generală, în școală, a alfabetului latin. În Muntenia, în anul 1860, la 8 februarie, Ion Ghica a publicat, în Monitorul oficial, ordinul prin care alfabetul latin era introdus în administrație și în învățământ, din 1860 și în Transilvania a devenit oficial și general sistemul ortografic acceptat de Comisia filologică de la Sibiu, iar în 1862, în Moldova, a fost introdus alfabetul latin printr-un ordin dat de V. A. Urechia, ministru al Instrucțiunii. Astfel, după Unirea din 1859, a fost introdus alfabetul latin, ca formă oficială de scriere a limbii române, în toate provinciile românești. Trecerea spre alfabetul latin s-a făcut, așadar, treptat în tipografii, procesul de înlocuire a alfabetului chirilic cu cel latin nu a fost unul ușor, lipsit de dispute, adesea, aprige, adoptarea scrierii cu alfabet latin a limbii române a însemnat depășirea unor mari obstacole", mai spune Dumitru Draica.

Limba română trebuie să treacă testul timpului

Au trecut mii și sute de ani de la apariția graiului romanesc până la  șlefuirea, închegarea  și  reprezentarea  lui în slove chirilice sau semne  grafice latine și dobândirea   formei  actuale  atât fonetica cât și etimologica.

"Oare, în viitorul  nu foarte îndepărtat  va rezista limba noastră asaltului  cuvintelor  străine, în special englezești, având în vedere că multe dintre ele au  intrat   inutil   în  fondul  lexical românesc.   Să sperăm  că  vorbirea noastră  va trece testul timpului, pentru că și  în trecut a rezistat asaltului slav, având în vedere că 20% din limba română e de această origine. La fel, otomanii  ne-au stăpânit vreo 500 de ani și ne-au lăsat zestre  foarte mulți termeni, da și influența franceză  din sec al XIX-lea  când  nu erai considerat  educat  dacă nu  conversai   o română  amestecată cu franțuzisme. Cu toate acestea, limba noastră  a rezistat  probei timpului. Mai mult, chiar  a românizat  toate aceste împrumuturi, astfel încât nimeni azi nu le mai simte  străine sau nepotrivite", mai spune Florin Dîrdală.
(Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

DEMENȚĂ LA REALITATEA TV. Ca să-l laude pe SOROS, Realitatea TV execută un atac isteric împotriva Statelor Unite și a Israelului. Realitatea TV: "Israelul lui Netanyahu și SUA lui Trump și Pence nu sunt prietenii unei Europe Unite și Democratice"

VIDEO: Protestele din Serbia continuă. Sârbii kosovari trag un semnal de alarmă

"SOLUȚIA" LUI SOROS LA CRIZA COVID. Soros vrea ca țările UE să elibereze Titluri de Stat Perpetue pentru ca popoarele UE să plătească VEȘNIC, 5 miliarde de euro dobândă în FIECARE an. Asta l-a dus mintea de speculant pe SOROS.

"Prinderea" lui Gregorian Bivolaru șeful MISA e făcută INTENȚIONAT ACUM ca să acopere MOARTEA BEBELUȘILOR. Au ieșit la lumină alte îmbolnăviri așa că Trebuia de urgență pregătit ceva care să ACOPERE ACEST LUCRU? Până când ne vom mai lăsa manipulați.

MIREASĂ prinsă de CAVALERUL de ONOARE în timp ce îşi înşela SOŢUL: Cine este BĂRBATUL ăsta? VIDEO

Sora Denisei, decizie grea la două săptămâni după înmormântare

Antonia, poză cu mii de LIKE-URI pe Facebook. A arătat aproape tot FOTO

Atalanta ratează ocazia de a trece pe locul doi în Italia. Cristiano Ronaldo salvează "Bătrâna Doamnă" de la eșec

DEMISIA. Iohannis: "Mi s-a propus să fiu membru" în organizația condusă de un Bilderberg și finanțată de Soros. "Sunt bucuros să spun că-mi doresc acest lucru"

GOSPODAR FĂRĂ PERECHE. Scene XXX între Ion şi Ionela. Fermierul este călărit în faţa camerelor fără nici o jenă VIDEO

SEX TAPE cu Beyonce de România, mama copilului lui Nicolae Guţă FOTO

GROAZNIC. Der Spiegel anunță "Român MORT DE CORONAVIRUS la cules sparanghel în Baden-Württemberg" . Werner și Lodovic cei care au făcut acordul cu Merkel pentru trimiterea de români în una din cele mai infectate zone din lume trebuie să plătească

Cine este Miki Boxeru', fost sportiv din Timișoara de la care deputatul Cătălin Rădulescu s-a împrumutat cu 100.000 de euro

Răzvan Botezatu vorbeşte despre relaţiile sale HOMOSEXUALE. Cu ce bărbat s-a iubit prezentatorul TV

10 vedete care s-au vrut virgine până la căsătorie

A intrat în baie şi s-a dezbrăcat cu încetinitorul. FINALUL neaşteptat al FILMULEŢULUI, aplaudat în întreaga lume

Lidia Buble, GOALĂ pe internet? Imaginea care i-a înnebunit pe fani | FOTO ÎN ARTICOL

Alexandru cel Mare avea 3 soții şi era dezgustat şi scârbit de practicile homosexuale şi totuși "Adevărul.ro" şi mulți alții din Rețeaua Progresistă afirmă cu Nerușinare că era "homosexual"

CAMERA ASCUNSĂ: Turişti filmaţi pe ascuns în momente de intimitate

VIOL sinistru asupra unei fetite de 13 ani ASCUNS de Germania? Acuzatii dure ale MOSCOVEI. Lavrov: "Este clar ca tânăra fata nu a dispărut timp de 30 de ore din proprie dorință. Această situație nu se va mai repeta’"

FOTO | Ozana Barabancea, Loredana Groza și Mirela Boureanu Vaida, în cea mai sexy fotografie de colecție

Rețeaua Progresisto-soroşistă în acțiune. Progresistul Cioloş îl va sprijini tovărăşeşte pe progresistul Iohannis. Cioloș: Domnul președinte Iohannis știe că poate conta pe susținerea mea

Deziluzia Hawking. Hawking una din marile mitologii şi minciuni progresiste: "Hawking e un mare fizician". Serios? Doar că nimeni nu poate să spună ce a descoperit.

Fotbal: Pușcaș a marcat golul victoriei pentru Reading în Championship

SUA își atenționează cetățenii asupra "riscului crescut de detenție arbitrară" în China

Cluj: O tânără de 20 de ani a născut pe drumul spre Maternitate, asistată de personalul SMURD

SITE: Petrolul - Rapid 0-0 | "Lupii galbeni" au ratat trei penalty-uri și au avut doi oameni în plus

Medicament pe bază de proteine, care INHIBĂ capacitatea de infectare a COVID-19, dezvoltat în Ungaria

Fotbal: Bogdan Stancu a contribuit cu un gol și o pasă de gol la victoria obținută în deplasare de Genclerbirligi

Coronavirus în lume LIVE UPDATE 11 iulie. OMS: Țările ar putea fi obligate să revină la "închiderea totală" / SUA raportează un număr record de infectări, 66.000 în 24 de ore

Angajat al Primăriei Sectorului 1, confirmat cu noul coronavirus

Și-a filmat NEVASTA făcând SEX ORAL cu un CÂINE! Clipul a ajuns pe internet!

Se suspendă temporar examenele pentru obținerea permisului de conducere / Anunțul făcut de Prefectura Capitalei

Laura Andreşan, în filme XXX. "Profa de sex": "Sunt prima târfă din ţară"

Laura Vass, GOALĂ ÎN PAT? Uite FOTOGRAFIA CARE I-A ÎNNEBUNIT PE FANI | FOTO ÎN ARTICOL

Cultura Dridu - sau cum au continuat să supraviețuiască și să se dezvolte românii la Nord de Dunăre după retragerea aureliană

Lovitură pentru ONG-urile lui Soroș. "Coaliția pentru Familie" a strâns peste 825.000 de semnături fata de cele 500.000 necesare pentru a demara modificarea Constituției: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie"

Andreea Tonciu, dezvăluiri INCENDIARE despre prima partidă de sex

Curtea de Apel Alba Iulia își suspendă temporar activitatea, ca urmare a unui focar de coronavirus

ASF vrea să contracteze un actuar extern pentru stabilirea unor prețuri de referință pe piața RCA

MINCIUNILE COVIZILOR DIN GUVERNUL KLAUS-MIKI-MAUS: Monopolul pe Informație înseamnă Monopol pe Minciună. Cifre care nu spun NIMIC. Aceștia sunt indivizii care ne vorbesc de "Fake-News"

Iohannis a mulțumit părinților. ONG-urile trebuie anchetate rapid. Legea 272 din 2004 interzice folosirea şi expunerea copiilor în scopul de a influența deciziile autorităților publice adică inclusiv de a-i folosi şi utiliza la Mitingurile politice

Imagini XXX. Cine este vedeta surprinsă aproape goală la plajă

Nouă turiști, ntre care 3 copii, salvați de jandarmi după ce au rămas blocați cu mașinile n Bucegi

JOIA VIP: Si tu esti om-Kitsch. Hai la Muzeul kitschului. E si cu manelisti, pitzipoance. Isus cersetor si un Boca la WC. delirVIDEO ​

Ziarul austriac InfoDirekt, apropiat armatei austriece, pe baza unui raport al serviciilor de informații ale armatei (Österreichischen Abwehramts), afirma că ONG-urile lui SOROS din SUA ar finanța traficul de imigranți către Europa

Știrile ProTV Mesajul unui miner revoltat pentru premierul Dăncilă: Suntem praf, coană Viorica

Corina Crețu: Candidez pentru alegerile PE din partea Pro Romnia / Decizia este o delimitare clară de actuala conducere a PSD

Bădălău a confundat Consiliul Uniunii Europene cu Consiliul European / Ministrul Economiei a anunțat fabricarea unei arme de asalt n colaborare cu Beretta

Codrin Ștefănescu: Iohannis insistă să demonstreze ct de stupidă e abordarea de la Cotroceni

George Soros: The money and mastermind behind the progressive madness (deocamdată în engleză)

Roxana Nemeş, protagonista unui film XXX: "Eu sunt acolo. Toată lumea face asta"

Italia. În timp ce Germania și progresista UE nu au trimis nici măcar o mască în ajutor, Putin ajută Italia. Moscova va trimite în Italia opt brigăzi mobile de medici militari, vehicule de dezinfectare şi utilaje medicale

Și-a înregistrat tatăl cu telefonul mobil în timp ce o viola. Victima are 15 ani și este elevă la un liceu din Târgu Jiu

INTERVIU EXCLUSIV | Eduard Grosu, primul ciclist profesionist din România, îți spune cum s-a îndrăgostit de bicicletă

ANDRA face mărturisiri INTIME. Câţi bărbaţi a avut înainte de Cătălin Măruţă

Oana Zăvoranu ȘI-A SCOS CHILOȚII, în direct și și-a arătat sânii la cameră! Așa chiar n-ai mai văzut-o | FOTO

Nicole Cherry, apariţie sexy la plajă. Topless FOTO

Românii sunt ținuți ÎN MOD INTENȚIONAT cu Salarii de Mizerie pentru a fi o forță de muncă ieftină pentru MULTINAȚIONALELE STRĂINE. Salarii de MIZERIE de 300-450 de euro în toate regiunile țării.

Dupa scoaterea Latinei din Școli și după ce au redus orele de Română, Tehnocrații lui Soroş nenorocesc şi predarea istoriei. Revolta profesorilor de istorie a plecat de la Neamț: "Am ajuns la pragul de jos al demnității naționale"


Pag.1 Pag.2

Nr. de articole la aceasta sectiune: 70, afisate in 2 pagini.ieri 05:44 CITATUL ZILEI