02:16
Comentarii Adauga Comentariu

Cine a fost Deceneu, profetul fabulos din vremea lui Burebista. I-a învățat pe daci să își cunoască viitorul prin semnele cerești și i-a făcut să renunțe la vin

Deceneu a fost una dintre cele mai cunoscute personalități din vremea regatului dac. A fost preot, astronom și sfătuitor al regelui Buerbista, iar după moartea acestuia i-a urmat la domnie. Istoricii din Antichitate susțin că Deceneu a fost unul dintre reformatorii societății dacilor și că i-ar fi convins pe aceștia să trăiască fără vin.

Cea mai ciudată legendă despre Deceneu a fost relatată de istoricul antic Strabon, în Geografia. Acesta afirma că Deceneu a fost atât de prețuit de daci, încât "ca o dovadă pentru ascultarea ce i-o dădeau este și faptul că ei s-au lăsat înduplecați să taie vița de vie și să trăiască fără vin".

Deceneu, urmaș la domnie regelui Burebista, mare preot, filosof și sfătuitor al acestuia, considerat chiar un zeu potrivit mărturiilor istoricilor antici, se numără printre cele mai cunoscute personalități ale Daciei. A trăit în secolul I înainte de Hristos, iar cele mai detaliate relatări istorice despre el provin de la contemporanul său Strabon și de la istoricul got Iordanes (secolul IV).

Mâna dreaptă a regelui Burebista
Deceneu ar fi fost cel care l-a ajutat pe Burebista să transforme poporul dac într-o forță de temut pentru teritoriile vecine.

"Ajungând în fruntea neamului său, care era istovit de războaie dese, getul Burebista l-a înălțat atât de mult prin exerciții, abținere de la vin și ascultare față de porunci, încât, în câțiva ani, a făurit un stat puternic și a supus geților cea mai mare parte din populațiile vecine. Ba încă a ajuns să fie temut și de romani. Căci trecând plin de îndrăzneală Dunărea și jefuind Tracia - până în Macedonia și Iliria -, a pustiit pe celții care erau amestecați cu tracii și cu ilirii și a nimicit pe de-a întregul pe boii aflați sub conducerea lui Critasiros și pe taurisci", afirma Strabon, în Geografia. Istoricul antic susținea că Deceneu, sfătuitorul regelui, numit însă "șarlatan" de către Strabon, reușise să îi convingă pe daci de puterile sale supranaturale.

"Spre a ține în ascultare poporul, el și-a luat ajutor pe Deceneu, un șarlatan care rătăcise multă vreme prin Egipt, învățând acolo unele semne de prorocire, datorită cărora susținea că tălmăcește voința zeilor. Ba încă de un timp fusese socotit și zeu, așa cum am arătat când am vorbit despre Zamolxis", arăta Strabon. Dovada supunerii era faptul că dacii au renunțat la vin, asociat cu ritualurile dedicate zeului Dionis (Bachus) asociat cu petrecerile, beția și orgiile, dar și la carnea animalelor.

Profetul de pe muntele sfânt
Dacii credeau că regele dă poruncile sfătuit de zei, amintea Strabon, astfel că marelui preot Deceneu îi erau atribuite puteri divine. "Obiceiul acesta a continuat pînă în zilele noastre, pentru că mereu se găsea cineva gata să-l sfătuiască pe rege - și acelui om geții îi spuneau zeu. Pe când domnea asupra geților Burebista - împotriva căruia s-a pregătit să pornească divinul Cezar -, cinstirea mai sus amintită o avea Decaineos. A dăinuit la geți obiceiul pitagoreic, adus lor de Zamolxis, de a nu se atinge de carnea animalelor", arăta istoricul antic, în Geografia. Despre locul unde ar fi trăit Deceneu, istoricii susțin că ar fi fost muntele Kogaionon, considerat un loc sfânt al dacilor, același unde ar fi trăit și divinitatea Zamolxis și ceilalți preoți ai Daciei.

Învățătorul dacilor
Deși a trăit cu aproape cinci secole după Deceneu, istoricul got Iordanes a oferit cele mai multe informații despre marele preot al dacilor, chiar dacă în prezent unele sunt tratate cu reticiență de cercetători. Iordanes amintea venirea în Dacia a lui Deceneu, în vremea domniei lui Brebista, și că regele i-a acordat acestuai privilegii aproape egale cu ale sale. Istoricul adăuga că dacii, pe care îi numea goți, au pustiit pământurile celților, la ordinele lui Deceneu. În vremea lui Burebista și a lui Deceneu, dacii "erau superiori tuturor barbarilor și aproape egali cu grecii", adăuga Iordanes. Lui Deceneu îi erau atribuite meritele educării poporului dac, care îl asculta orbește.

"Ei socoteau ca noroc și câștig, drept unica lor dorință, îndeplinirea în orice chip a lucrurilor pe care le sfătuia îndrumătorul lor Deceneu, judecînd că este folositor să realizeze aceasta", susținea Iordanes. Iar observând atașamentul lor, Deceneu i-a instruit, susținea istoricul Iordanes, în filosofie și știință. "El i-a învățat etica, dezvățîndu-i de obiceiurile lor barbare, i-a instruit în științele fizicii, făcîndu-i să trăiască conform legilor naturii; transcriind aceste legi, ele se păstrează pînă astăzi, sub numele de belagines; i-a învățat logica, făcându-i superiori celorlalte popoare, în privința minții; dîndu-le un exemplu practic i-a îndemnat să petreacă viața în fapte bune; demostrîndu-le teoria celor douăsprezece semne ale zodiacului, le-a arătat mersul planetelor și toate secretele astronomice și cum crește și scade orbita lunii și cu cît globul de foc al soarelui întrece măsura globului pămîntesc și le-a expus sub ce nume și sub ce semne cele trei sute și patruzeci și șase de stele trec în drumul lor cel repede de la răsărit pînă la apus spre a se apropia sau depărta de polul ceresc", informa Iordanes, în Getica.

Venerat ca zeu
Însușirile profetului dacilor au fost exagerate de Iordanes, potrivit celor mai mulți dintre istoricii care au cercetat perioada antică. Iordanes afirma că, datorită măiestriei și cunoștințelor sale, pe care le împărtășea oamenilor, Deceneu a devenit în ochii dacilor o ființă miraculoasă, venerată de popor și ascultată de regi.

"Căci atunci a ales dintre ei pe bărbații cei mai de seamă și mai înțelepți pe care i-a învățat teologia, i-a sfătuit să cinstească anumite divinități și sanctuare făcîndu-i preoți și le-a dat numele de pileați, fiindcă, după cum cred, avînd capetele acoperite cu o tiară, pe care o numim cu un alt nume pilleus, ei făceau sacrificii. Restul poporului a dat ordin să se numească capillati, nume pe care goții îl reamintesc pînă astăzi în cîntecele lor, deoarece i-au dat o mare considerație", informa Iordanes. Potrivit unor istorici, după complotul care a dus la uciderea regelui Burebista, în anul 44 î. Hr., Deceneu este cel care i-a urmat la domnie, iar reședința regală a rămas Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, un loc al templelor antice.(Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

"Prinderea" lui Gregorian Bivolaru șeful MISA e făcută INTENȚIONAT ACUM ca să acopere MOARTEA BEBELUȘILOR. Au ieșit la lumină alte îmbolnăviri așa că Trebuia de urgență pregătit ceva care să ACOPERE ACEST LUCRU? Până când ne vom mai lăsa manipulați.

DEMISIA. Iohannis: "Mi s-a propus să fiu membru" în organizația condusă de un Bilderberg și finanțată de Soros. "Sunt bucuros să spun că-mi doresc acest lucru"

DEMENȚĂ LA REALITATEA TV. Ca să-l laude pe SOROS, Realitatea TV execută un atac isteric împotriva Statelor Unite și a Israelului. Realitatea TV: "Israelul lui Netanyahu și SUA lui Trump și Pence nu sunt prietenii unei Europe Unite și Democratice"

Răzvan Botezatu vorbeşte despre relaţiile sale HOMOSEXUALE. Cu ce bărbat s-a iubit prezentatorul TV

VIDEO: Protestele din Serbia continuă. Sârbii kosovari trag un semnal de alarmă

"SOLUȚIA" LUI SOROS LA CRIZA COVID. Soros vrea ca țările UE să elibereze Titluri de Stat Perpetue pentru ca popoarele UE să plătească VEȘNIC, 5 miliarde de euro dobândă în FIECARE an. Asta l-a dus mintea de speculant pe SOROS.

MIREASĂ prinsă de CAVALERUL de ONOARE în timp ce îşi înşela SOŢUL: Cine este BĂRBATUL ăsta? VIDEO

Noua senzație Rosalía, pe podiumul clipurilor în spaniolă cele mai vizionate pe YouTube

Anunţul unei tinere de 19 ani. "Cine mă vizitează va avea parte de relaţii intime gratuite". Cu câţi bărbaţi s-a trezit la uşă

Propunerea lui Merkel pentru România. STRĂMUTĂRI NECONSTITUȚIONALE FĂCUTE CU FORȚA. Merkel consideră inacceptabil refuzul unor state din UE de a primi refugiați musulmani

Soros după victoria lui Trump: 'Au fost trezite forțele ÎNTUNERICULUI'. "Naziştii au început să bântuie şi prin SUA imediat ce Trump a câştigat". Observați aceeași retorică cu a CTP-ului menită să inducă Spaima În Populație

Și-a filmat NEVASTA făcând SEX ORAL cu un CÂINE! Clipul a ajuns pe internet!

Atalanta ratează ocazia de a trece pe locul doi în Italia. Cristiano Ronaldo salvează "Bătrâna Doamnă" de la eșec

Sora Denisei, decizie grea la două săptămâni după înmormântare

Antonia, poză cu mii de LIKE-URI pe Facebook. A arătat aproape tot FOTO

Scandal la nivel înalt în Bulgaria. Președintele Ruman Radev cere demisia guvernului

Art. 394: Trădarea. Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere străină ori cu agenţi ai ei, în scopul de a suprima sau ştirbi suveranitatea sau independenţa statului, prin: b) subminare politică şi c) aservire faţă de o putere străină

Scene incendiare cu fiica lui Adrian Minune. Carmen Simionescu s-a sărutat cu o altă femeie în club FOTO

Vizita lui Iohannis în SUA. Iohannis, PROMISIUNE la Muzeul Holocaustului: Politicienii, funcționarii, politiștii VOR FACE CURSURI despre Holocaust. Nimic despre dezvoltarea economică a țării.

MANIPULAREA PRIN SEX. O MARE VEDETA a JUCAT în tinerete în FILME PORNO! | FOTO - VIDEO

Cioloș îl dă în judecată pe Nicolicea pentru acuzațiile de legătură cu Soros: "Nu vă Temeți de Bau-Bau, domnilor!" Temeți-vă însă de minciunile şi de tupeul lui Cioloş care-şi ascunde legăturile de la "Friends of Europe" cu Soros şi cu Grupul Bilderberg

VIN REFUGIATII ISLAMICI. VIDEO Consilierul prezidential Leonard Orban: Primii 1700 de refugiati vor ajunge in Romania in noiembrie. Se vehiculeaza acum in loc de Targoviste alte 6 centre: București, Giurgiu, Galați, Șomcuța Mare, Rădăuți și Timișoara.

Titus Steel şi Jasmine Rouge, actori de filme porno, au devenit părinţi. Fosta starletă XXX a postat prima poză cu fetiţa ei FOTO

VIDEO | Toto Tamuz a fost surprins de camerele tv într-o ipostază nerecomandată minorilor

Coronavirus în lume LIVE UPDATE 11 iulie. OMS: Țările ar putea fi obligate să revină la "închiderea totală" / SUA raportează un număr record de infectări, 66.000 în 24 de ore

Legea Offshore. Ceaușescu - PATRIOT, Dragnea,PSD,ALDE,PNL,PMP,USR - TRĂDĂTORI. Ceaușescu despre cât să le dăm la Străinilor care extrag petrolul. Cum a negociat Ceaușescu în 1973: Orice alt procent, Trădare de Țară

Daniela Crudu, sex la Burlăciţa. Ce decizie au luat şefii show-ului după apariţia IMAGINILOR XXX

Matteo feat. Like Chocolate - Pe drumul meu | VIDEO

BATAIE DE JOC! INCREDIBIL! Membru PNL despre Avram Iancu | “Un criminal, descreierat!”. Despre românii care-l apără pe Iancu: “Mari dobitoci!”. Despre revoluționarii lui Avram Iancu: “Proștii ăia de țărani români!”

Și-a înregistrat tatăl cu telefonul mobil în timp ce o viola. Victima are 15 ani și este elevă la un liceu din Târgu Jiu

Tatăl acuzat că și-a violat fiica de 240 de ori, apărat chiar de victimă. Ce au decis judecătorii după schimbarea declarației

O Nouă Încălcare a Constituției făcută de Guvernul progresist Cioloș-Soroș: DOSARUL ELECTRONIC DE SĂNĂTATE devine OBLIGATORIU să fie completat de medici fără ACORDUL PACIENȚILOR adică fără acordul nostru

Actriţa porno care face sex cu străini într-o caravană, popas lângă o universitate. Ce a urmat

Cum e să mori ca UN EROU sau să fugi ca UN LAȘ. Azi e ziua când fostul rege Mihai în loc să stea, să se opună şi eventual să moară ca un erou, a abdicat şi a fugit în străinătate, ca un popândău fricos, lăsând țara definitiv pe mâna ocupantului sovietic.

Progresismul-Internaționalist mai important pentru Papa Francis decât cuvântul Domnului. Papa Francisc a cerut primirea cât mai multor refugiați, la slujba din Ajun. Suveranul Pontif i-a comparat pe migranți cu Iosif si Fecioara Maria

GOSPODAR FĂRĂ PERECHE. Scene XXX între Ion şi Ionela. Fermierul este călărit în faţa camerelor fără nici o jenă VIDEO

SEX TAPE cu Beyonce de România, mama copilului lui Nicolae Guţă FOTO

GROAZNIC. Der Spiegel anunță "Român MORT DE CORONAVIRUS la cules sparanghel în Baden-Württemberg" . Werner și Lodovic cei care au făcut acordul cu Merkel pentru trimiterea de români în una din cele mai infectate zone din lume trebuie să plătească

Cine este Miki Boxeru', fost sportiv din Timișoara de la care deputatul Cătălin Rădulescu s-a împrumutat cu 100.000 de euro

A intrat în baie şi s-a dezbrăcat cu încetinitorul. FINALUL neaşteptat al FILMULEŢULUI, aplaudat în întreaga lume

10 vedete care s-au vrut virgine până la căsătorie

Lidia Buble, GOALĂ pe internet? Imaginea care i-a înnebunit pe fani | FOTO ÎN ARTICOL

Alexandru cel Mare avea 3 soții şi era dezgustat şi scârbit de practicile homosexuale şi totuși "Adevărul.ro" şi mulți alții din Rețeaua Progresistă afirmă cu Nerușinare că era "homosexual"

CAMERA ASCUNSĂ: Turişti filmaţi pe ascuns în momente de intimitate

VIOL sinistru asupra unei fetite de 13 ani ASCUNS de Germania? Acuzatii dure ale MOSCOVEI. Lavrov: "Este clar ca tânăra fata nu a dispărut timp de 30 de ore din proprie dorință. Această situație nu se va mai repeta’"

​Faze tari: Unde sunt chiloții? Momente jenante pentru trei bombe-sexy la Festivalul de la Veneția; Motivul pentru care un bărbat nu și-a mai tuns părul din 2003. "Am încredere în mine"

România trece la Neobolșevism. Zeci de ani de îndoctrinare neobolșevică a creierelor copiilor noștri au făcut ravagii. Soroșismul-Progresist a învins MASIV în marile orașe ale țării și începe să facă ravagii și în orașele mai mici, mai ales în Ardeal

Primele filme porno din istorie, capricii ale bogaților. Cum arată pelicula dedicată adulților turnată în anul 1897

Gianina din Las Fierbinţi a pozat fără sutien. Fanii au certat-o! FOTO

IPOTEZA SOC: Petrolul NU provine din materie organică şi NU se epuizează - Zăcămintele de țiței se refac singure !

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

Decizie judecătorească: Vaccinul produs de firma Glaxo provoaca autism! Vaccinul "Infanrix Hexa”, este un vaccin hexavalent, administrat in primul an de viata, care „protejează” de poliomielita, difterie, tetanos, hepatita B, tusea convulsiva, haemophilius

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului: Vizita Papei Francisc este "pentru România, dar nu numai pentru România" (Crux)

MASONERIE. Conform casetelor lui Robert Turcescu - Niels Schnecker - Este Mason Gradul 33 - Mare Comandor pentru Republica Moldova. Soția lui Niels Schnecker, Iulia Scnecker este consilier economic al Ambasadei României din Spania

ANA PAUKER NU E INTERZISĂ ÎN ROMÂNIA. ȚUȚEA ȘI VULCĂNESCU SUNT INTERZIȘI. Ana Pauker este direct responsabilă de sutele de mii de victime ale comunismului si ale bolșevismului sovietic făcute în România. MRU un mare admirator al Anei Pauker.

Sandra Romain, regina sexului anal, SE MĂRITĂ. Cine este ALESUL

Se repetă scenariul Oana Stănciulescu. Institutul Elie Wiesel agită fantoma legionarismului şi se declară "îngrijorat de persoana publică Marian Munteanu în măsura în care se confundă sau promovează simbolistica extremismului de dreapta interbelic"

Calendarul Chinez

Cum arată mama Florinei Mihailă, Sexy Brăileanca. Poza care face furori pe internet | FOTO

Larisa Iordache, ipostaze SEXY. Cum a pozat gimnasta FOTO


Pag.1 Pag.2

Nr. de articole la aceasta sectiune: 119, afisate in 2 pagini.ieri 05:44 CITATUL ZILEI