02:13
Comentarii Adauga Comentariu

Frăția regilor traci și misterul celor cinci coifuri descoperite pe teritoriul României

Cinci coifuri misterioase din aur au fost descoperite, de-a lungul anilor, pe teritoriul României, la sute de kilometri distanță unul de altul. Coifurile care datează din perioada predacică seamănă extrordinar de mult între ele.

Misterioasele coifuri de aur vin să întărească teoria potrivit căreia teritoriul României a fost, cu mii de ani în urmă, leagănul unei vechi și puternice civilizații și că Burebista n-ar fi fost primul rege din zonă.
 
Legenda spune că, la începuturile istoriei, regii traci, despre care Homer a scris ca erau stăpânitorii Lânii de aur, erau uniți între ei printr-un jurământ tainic. Aceeași legendă admite faptul că, pe teritoriul României, triburile tracice erau unite între ele, cu mult înainte de Burebista. Unii istorici admit existența unei Frății regale a tracilor. Cei aleși erau inițiați în "Taina Jurământului", un jurământ care garanta tăcerea în fața dușmanilor. Tăcerea era menită să protejeze comorile și tezaurele ascunse ale tracilor. 
 
Cei inițiați în "Taina Jurământului" purtau coifuri de aur sau de argint aurit cu însemne anume, care aveau o anumită semnificație. Coifurile amintesc de eroii descriși de Homer în Iliada și Odissea: "Neteda-i piele ferind, căci ea e păzită de coiful cel cu plăci de metal și cu ochi, dăruit de Apolon..."; "Pune și coiful de aur crestat și cu patru gurguie, care-ar putea ocroti pedestrime-a o sută de-orașe...".
 
Istoricii care au analizat locurile în care au fost descoperite cele cinci coifuri au ajuns la concluzia că unind pe hartă localitățile se realizează un arc de cerc, care începe din Cucuteni-Iași , trece prin Agighiol-Tulcea, prin Poiana-Coțofenești -Prahova, continuă cu Peretu- județul Teleorman și se oprește la Porțile de Fier- județul Mehedinți.
 
Coiful de la Porțile de Fier a ajuns la Detroid
 
Cu puțin timp înainte de începutul primului război mondial, în zona "Cataractelor" de la Porțile de Fier a fost scoasă la lumină o comoară. Se spune că descoperirea a aparținut unui marinar care a zărit obiectele în apă. Nu se cunoaște numărul exact al obiectelor descoperite, însă se știe că printre acestea s-a numărat și un coif. O parte din piese a ajuns în colectia lui Franz Trau din Viena, iar alta în Muzeul Porților de Fier din Turnu Severin. De-a lungul anilor, comoara s-a împrăștiat, unele obiecte fiind achiziționate de diverși colecționari. Coiful a ajuns la la Muzeul de Istoria Artelor din Detroit . Istoricii au stabilit că obiectul datează din a doua jumătate a secolului al IV-lea î.H.

 Coiful de la Coțofănești a fost descoperit de un elev
 
Coiful de la Coțofănești a fost descoperit în anul 1928 în satul Coțofănești din Prahova. Descoperirea a fost făcută de un elev al școlii primare din localitate. Aceasta a dat întâmplător în curtea școlii peste o piesă din aur  masiv, cântărind 770 grame, aproape intactă. Obiectul a fost datat de istorici din prima jumătate a secolului al IV-lea și sa spus că ar fi aparținut unui rege geto-dac, căpetenie a unei formațiuni politice autohtone constituită în zonă. 
 
"Coiful are o calotă de aur împodobită cu șapte rânduri paralele de nasturi conici radiați, are pe marginea inferioară un chenar de linii spirale punctate, care încadrează patru plăci acoperite cu reliefuri. Cea din față reprezintă o pereche de ochi holbați, cu sprâncene duble și întoarse în așa fel încât să inspire groază. Cea din spate, despărțită în două registre, înfățișează în registrul superior figuri de oameni fantastici, cu picioarele în formă de șerpi, iar în cel inferior animalele fantastice urmărindu-se unele pe altele. Cele două plăci laterale reprezintă scene de sacrificiu, cu preoți purtând pe cap tiare. După alți autori, pe cele două obrăzare fixe dreptunghiulare, care au fiecare câte un orificiu la bază, este reprezentată aceeași scenă de sacrificiu: un războinic înjunghiind un berbec", este descrierea obiectul găsit la Coțofănești.

Coiful de aur a fost adus inițial la Muzeul Național de Antichități, din București, și păstrat acolo până în 1970, fiind expus în prezent la Muzeul Național de Istorie al României, în sala de tezaur. 
 
Cucuteni și Agighiol
 
Coiful de la Cucuteni, împreună cu un valoros tezaur, a fost scos la lumină tot printr-o descoperire întâmplătoare. Coiful cu înălțimea de 34.5cm  cântărea 500 de grame. 
 
Potrivit descrierii făcute de istorici, coiful de la Cucuteni seamănă izbitor cu celelalte coifuri descoperite pe teritoriul româniei: "Lucrat din tablă de aur, are motive bogate spiralice, cu linii incizate. Pe obrăzarul stâng se află un personaj stând pe tron, cu un rython în mâna stângă și o cupă în mâna dreaptă. Pe celălalt obrăzar se află motive zoomorfe, animale fantastice înaripate, simboluri des întâlnite în arta geto-dacă".
 
 
Săpăturile de la Agighiopol au scos la lumină un tezaur funerar care conținea, pe lângă piese de echipament militar, și un coif de argint. Mormântul a fost atribuit unei căpetenii de trib. Coiful este lucrat dintr-o placă subțire de argint, placat cu aur cu decorațiuni bogate. Nelipsiți sunt cei doi ochi care se regăsesc și pe alte coifuri.
 
Descoperirea unui țăran din Peretu
 
Un alt coif, din argint a fost descoperit la Peretu. Tezaurul de la Peretu a fost descoperit întâmplător de un localnic în 1971. Lama tractorului cu care săteanul lucra pe pământul CAP-ului din localitate s-a împiedicat în obiectele metalice vechi de mii de ani. Spre uimirea localnicilor care cunoașeau de ani de zile movila din curtea CAP-ului și n-au bănuit niciodată ce s-ar putea ascunde sub ea, locul s-a dovedit a fi un mormânt traco-getic vechi de aproximativ 2500 de ani. După ce țăranul Alexandru Trână a făcut descoperirea în locul cunoscut de săteni "La izvoare", arheologilor le-a revenit sarcina de a data obiectele și de a dezlega misterul. 
 
Coiful, expus în prezent la Muzeul de Istorie din București, este împodobit cu reprezentari animaliere în relief, având în frunte doi ochi cu sprâncene mari. Pe cele doua obrăzare ale coifului apa însemne diferite. Pe obrazul stâng al coifului este reprezentat  un țap sau un cerb, iar pe cel drept un vultur care tine un pește în cioc si un animal în gheare. Pe toată porțiunea coifului ce protejează ceafa sunt trei cerbi. 

Coiful amintește de poemele lui Homer
 
Potrivit specialiștilor de la Muzeul Județean de Istorie Teleorman, motivul ochilor figurați pe partea frontală a coifurilor de la Peretu, Agighiol, Porțile de Fier, ca și pe cele de la Poiana Coțofenești și Cucuteni Băiceni, are un stil și o formă unică:
 
"Aceștia aveau un rol deosebit, ținând cont că materialul din care erau confecționate coifurile, chiar dacă era valoros, nu putea asigura protecția necesară în război, iar datorită lui, purtătorul devenea o țintă principală. Foarte probabil, coifurile de acest gen erau purtate numai cu ocazia unor scene de cult și de investitură, căsătorie, turnee regale, ospețe și, eventual, la vânătoare. Prezența unor coifuri din metale prețioase în cadrul tezaurelor getice din sec. IV. î. Chr. se încadrează în lunga serie a existenței acestor tipuri de artefacte. Coifuri de paradă sau care asigură creșterea prestigiului purtătorului datează încă din epoca bronzului. În lumea minoică și cea miceniană existau astfel de artefacte făcute din defense de mistreț". 
 
Comorile tracilor
 
Legenda Frăției regilor traci spune că purtătorii misterioaselor coifuri ar fi deținut secrete legate de comorile regilor traci. Emil Moscalu, arheologul care s-a ocupat de mormântul descoperit la Peretu, a fost cuprins de febra descifrării Legământului Trac. A sfârșit tragic, într-un mod care amintește de povestea blestemelor faraonilor egipteni. Se spune că, după descoperirea coifului de la Peretu, încrezător în teoria Frăției Trace care păzea comori ascunse, arheologul a început să caute în zonă o comoară. Oamenii locului vorbesc despre o legendă potrivit căreia pe locul descoperirii marelui coif apăreau noaptea flăcări ale tezaurelor îngropate. 
 
Arheologul a căutat în zadar. Tot ce a găsit a fost un schelet. Și-a pierdut mințile câteva luni mai târziu. Colegii au povestit după dispariția sa că devenise obsedat de hoți și purta cu el în permanență un rucsac. Nimeni nu știe ce conține. Rucasacul a ars într-un incendiu izbucnit pe șantierul arheologic. Arheologul a murit într-un spital de psihiatrie.
 
 
 
 
 
 (Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

NE VOR LUA ȘI SAREA. Speculanții de peste ocean de la Fondul Proprietatea vor sa ne ia și SAREA. Fondul Proprietatea care are deja 49% din SALROM cere Ministerului Economiei să listeze Salrom pe Bursă ca să ajungă la peste 50%

Jean-Claude Juncker: Naționalismul este o amenințare pentru Uniunea Europeană

Europa la urne: votul, alianțele și harta țărilor în care coalițiile sunt mai puternice

Statele Unite au mobilizat avioane multirol pentru interceptarea unor bombardiere ruse

Ministrul Răzvan Cuc: Proiectul de ordonanță ce reglementează serviciile de ride-sharing ar putea fi pus pe Transparență săptămâna viitoare

România, vândută la hectar. Oficial: 40% din terenurile agricole sunt în posesia străinilor

Marea Britanie organizează joi alegeri europarlamentare

Motivația lui Dan Nistor vine de acasă: "Pentru el muncesc, trebuie să îl cresc!" + Promisiunea pentru Cosmin Contra: "Îmi voi da viața pentru echipa națională"

OEP: Palestinienii anunță că nu vor participa la conferința de la Manama, organizată de SUA și Bahrein

Au început pregătirile pentru protestul din timpul vizitei lui Donald Trump la Londra

Cele mai recente sondaje înaintea alegerilor europene, de la Austria la Italia / În Franța, Le Pen devansează lista lui Macron

O profesoară de geografie din Iași, prinsă de un elev pe un site porno. Reacția femeii când a fost întrebată dacă face videochat

Profesorul Gelu Colceag a primit Diploma de Excelență din partea primarului general

Premierul Autorității Palestiniene: Donald Trump poartă un război economic cu Autoritatea Palestiniană

SUA: Cererea președintelui Trump ca Deutsche Bank să nu furnizeze Congresului informațiile solicitate a fost respinsă de tribunal

Sport Report: Bursa zvonurilor în Premier League și fotbalul european – o trecere în revistă

EXCLUSIV | CFR Cluj transferă de la U Craiova! Dan Petrescu i-a găsit înlocuitor lui Cristian Manea

Bancul zilei: Experiența de neuitat a primului salt cu parașuta

SUA: Trump și Deutsche Bank resping informațiile din presă privind presupuse tranzacții suspecte

Dragnea: La Parchetul General este o sesizare de la SRI că PSD vrea boicotarea referendumului

Rednic arată cu degetul arbitrajul, după remiza cu Poli Iași: "De ce trebuie tu să filozofezi? Au fost penalty-uri clare" + "Au crezut că simpla prezență rezolvă meciul"

Cutremur de 4 pe scara Richter în județul Buzău, la ora 22:41

Dragnea, despre membrii PSD plecați la alte partide: Sunt parlamentari care au început să contacteze colegi să vină înapoi

Cel mai mare festival din Europa Centrală și de Est dedicat transformărilor provocate de internet și tehnologie are loc la București, în 13 și 14 iunie

Sondaj INSCOP: Peste 60% dintre români cred că Rusia rămâne principala amenințare la adresa României, iar Ungaria acționează pentru a obține controlul asupra Transilvaniei

Atac cibernetic al SUA asupra Rusiei, în timpul alegerilor. Trump confirmă parțial: Serviciile secrete m-au rugat să nu vorbesc

LISTA AGENTILOR SOVIETICI pe care CEAUSESCU, prin UM 0920, ii tinea sub observatie! “Vreau sa aiba microfoane si-n pantofi!”

SUA: Pentagonul analizează o cerere de trimitere a 5.000 de trupe în Orientul Mijlociu

​​Corporate Report: Netflix mai are 175 de zile ca să producă un miracol... sau este terminat!

O celebră vedetă de la noi, filmată în timpul unei orgii sexuale VIDEO

Oficial american: Administrația Trump ar urma să vândă arme Arabiei Saudite fără aprobarea Congresului

Business report: Jucătorii imobiliari vorbesc despre o criză pentru care România nu este pregătită; Manager Clever: 40% de șoferi care lucrau pe aplicații au decis să se retragă; CEO-ul Electrica: Dacă nu consumați între 7 și 9 seara, nu vă dau niciun ban;

Surpriză după convocare: George Maior a anunțat că nu se poate prezenta pentru audieri la Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție din motive de sănătate

Liviu Dragnea: S-au întâlnit azi-dimineață liberalii cu Iohannis și s-au certat ca chiorii

Procesul fraților Gărdean, judecați pentru dare de mită Elenei Udrea, a încetat definitiv

Un nou cutremur în România

Fiul lui Radu Mazăre, detalii privind condițiileavute de tatăl său în închisoarea din Madagasca: Nu am văzut așa ceva decât în filme

FIFA a renunțat la ideea Cupei Mondiale cu 48 de echipe în 2022

Dragnea: Iohannis mă visează. Astea sunt visele lui că se schimbă majoritatea parlamentară

Simona Halep a făcut o vizită neașteptată înainte de plecarea spre Roland Garros 2019. VIDEO EXCLUSIV: unde a mers și cine i-a fost șofer

Știrile ProTV: Ce condiții cer autoritățile pentru șoferii de Uber, Bolt și Clever. Prețurile au explodat

Oficialii avertizează că Ebola se va extinde în Republica Democrată Congo dacă atacurile din zonă continuă

Meteo #azi 23 mai: Vremea va fi instabilă. Ploi torențiale / Cod portocaliu de inundații

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Europa Națiunilor care se va opune Europei progresisto-neomarxiste a lui Juncker, Merkel și Soros, prinde contur. #europarlamentare2019. Marine Le Pen: "Nu luptăm împotriva Europei, ci împotriva Uniunii Europene care a devenit un sistem totalitar"

Europarlamentari români au semnat pentru Desființarea României. Atenție pe cine trimiteți europarlamentari. Renate Weber și Mircea Diaconu au semnat manifestul Spinelli care susține o Europă Federală și Desființarea Statelor Naționale

Un nou cutremur în România. Seismul s-a produs în județul Buzău

Expricațiile date de ministrul Transporturilor pentru problemele care perturbă traficul la metrou

Răsturnare de situație! Nu mai e dorit la echipă, deși devenise om de bază

Mihai Leu, înainte de Raliul Aradului: Va fi cea mai strânsă bătălie pentru locul 1

Flavius Stoican, un antrenor fericit. Poli Iași va fi și în sezonul următor în Liga 1 Betano: "Indiferent de condițiile de la club și de supărări, suntem salvați"

Brexit: Demisie a ministrului britanic pentru relația cu parlamentul, Andrea Leadsom

Concordia Chiajna, prima retrogradată în Liga 2. Echipa ilfoveană iese de pe prima scenă a fotbalului românesc după opt sezoane. Falub: "Nu e numai vina jucătorilor, e și vina mea"

Dan Nistor mai primește o lovitură din partea lui Cosmin Contra! Ce mesaj i-a transmis selecționerul: fotbalistul nu va fi fericit

Dragnea: Iohannis mă visează. Astea sunt visele lui că se schimbă majoritatea

Tăriceanu: Nu văd niciun motiv pentru ca să renunțăm la doamna Dăncilă

Florin Gardoș, misiune îndeplinită la Poli Iași. Echipa scapă de retrogradare, dar fundașul suferă: "Mi-e greu. Nu mă pot obișnui. Înainte aveam condiții de top"

Liga 1, play-out: Dinamo București vs Poli Iași 0-0 / Echipa lui Rednic, pas greșit în lupta pentru primul loc

Cetățean italian, ținut ostatic în Siria de Al-Qaida din 2016, a fost eliberat | FOTO, VIDEO

LIVE TEXT | Dinamo - Poli Iași se joacă ACUM. Platini i-a trezit pe 'câinii" lui Rednic, pe final de primă repriză


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4

Nr. de articole la aceasta sectiune: 193, afisate in 4 pagini.ieri 05:33 CITATUL ZILEI