02:13
Comentarii Adauga Comentariu

Frăția regilor traci și misterul celor cinci coifuri descoperite pe teritoriul României

Cinci coifuri misterioase din aur au fost descoperite, de-a lungul anilor, pe teritoriul României, la sute de kilometri distanță unul de altul. Coifurile care datează din perioada predacică seamănă extrordinar de mult între ele.

Misterioasele coifuri de aur vin să întărească teoria potrivit căreia teritoriul României a fost, cu mii de ani în urmă, leagănul unei vechi și puternice civilizații și că Burebista n-ar fi fost primul rege din zonă.
 
Legenda spune că, la începuturile istoriei, regii traci, despre care Homer a scris ca erau stăpânitorii Lânii de aur, erau uniți între ei printr-un jurământ tainic. Aceeași legendă admite faptul că, pe teritoriul României, triburile tracice erau unite între ele, cu mult înainte de Burebista. Unii istorici admit existența unei Frății regale a tracilor. Cei aleși erau inițiați în "Taina Jurământului", un jurământ care garanta tăcerea în fața dușmanilor. Tăcerea era menită să protejeze comorile și tezaurele ascunse ale tracilor. 
 
Cei inițiați în "Taina Jurământului" purtau coifuri de aur sau de argint aurit cu însemne anume, care aveau o anumită semnificație. Coifurile amintesc de eroii descriși de Homer în Iliada și Odissea: "Neteda-i piele ferind, căci ea e păzită de coiful cel cu plăci de metal și cu ochi, dăruit de Apolon..."; "Pune și coiful de aur crestat și cu patru gurguie, care-ar putea ocroti pedestrime-a o sută de-orașe...".
 
Istoricii care au analizat locurile în care au fost descoperite cele cinci coifuri au ajuns la concluzia că unind pe hartă localitățile se realizează un arc de cerc, care începe din Cucuteni-Iași , trece prin Agighiol-Tulcea, prin Poiana-Coțofenești -Prahova, continuă cu Peretu- județul Teleorman și se oprește la Porțile de Fier- județul Mehedinți.
 
Coiful de la Porțile de Fier a ajuns la Detroid
 
Cu puțin timp înainte de începutul primului război mondial, în zona "Cataractelor" de la Porțile de Fier a fost scoasă la lumină o comoară. Se spune că descoperirea a aparținut unui marinar care a zărit obiectele în apă. Nu se cunoaște numărul exact al obiectelor descoperite, însă se știe că printre acestea s-a numărat și un coif. O parte din piese a ajuns în colectia lui Franz Trau din Viena, iar alta în Muzeul Porților de Fier din Turnu Severin. De-a lungul anilor, comoara s-a împrăștiat, unele obiecte fiind achiziționate de diverși colecționari. Coiful a ajuns la la Muzeul de Istoria Artelor din Detroit . Istoricii au stabilit că obiectul datează din a doua jumătate a secolului al IV-lea î.H.

 Coiful de la Coțofănești a fost descoperit de un elev
 
Coiful de la Coțofănești a fost descoperit în anul 1928 în satul Coțofănești din Prahova. Descoperirea a fost făcută de un elev al școlii primare din localitate. Aceasta a dat întâmplător în curtea școlii peste o piesă din aur  masiv, cântărind 770 grame, aproape intactă. Obiectul a fost datat de istorici din prima jumătate a secolului al IV-lea și sa spus că ar fi aparținut unui rege geto-dac, căpetenie a unei formațiuni politice autohtone constituită în zonă. 
 
"Coiful are o calotă de aur împodobită cu șapte rânduri paralele de nasturi conici radiați, are pe marginea inferioară un chenar de linii spirale punctate, care încadrează patru plăci acoperite cu reliefuri. Cea din față reprezintă o pereche de ochi holbați, cu sprâncene duble și întoarse în așa fel încât să inspire groază. Cea din spate, despărțită în două registre, înfățișează în registrul superior figuri de oameni fantastici, cu picioarele în formă de șerpi, iar în cel inferior animalele fantastice urmărindu-se unele pe altele. Cele două plăci laterale reprezintă scene de sacrificiu, cu preoți purtând pe cap tiare. După alți autori, pe cele două obrăzare fixe dreptunghiulare, care au fiecare câte un orificiu la bază, este reprezentată aceeași scenă de sacrificiu: un războinic înjunghiind un berbec", este descrierea obiectul găsit la Coțofănești.

Coiful de aur a fost adus inițial la Muzeul Național de Antichități, din București, și păstrat acolo până în 1970, fiind expus în prezent la Muzeul Național de Istorie al României, în sala de tezaur. 
 
Cucuteni și Agighiol
 
Coiful de la Cucuteni, împreună cu un valoros tezaur, a fost scos la lumină tot printr-o descoperire întâmplătoare. Coiful cu înălțimea de 34.5cm  cântărea 500 de grame. 
 
Potrivit descrierii făcute de istorici, coiful de la Cucuteni seamănă izbitor cu celelalte coifuri descoperite pe teritoriul româniei: "Lucrat din tablă de aur, are motive bogate spiralice, cu linii incizate. Pe obrăzarul stâng se află un personaj stând pe tron, cu un rython în mâna stângă și o cupă în mâna dreaptă. Pe celălalt obrăzar se află motive zoomorfe, animale fantastice înaripate, simboluri des întâlnite în arta geto-dacă".
 
 
Săpăturile de la Agighiopol au scos la lumină un tezaur funerar care conținea, pe lângă piese de echipament militar, și un coif de argint. Mormântul a fost atribuit unei căpetenii de trib. Coiful este lucrat dintr-o placă subțire de argint, placat cu aur cu decorațiuni bogate. Nelipsiți sunt cei doi ochi care se regăsesc și pe alte coifuri.
 
Descoperirea unui țăran din Peretu
 
Un alt coif, din argint a fost descoperit la Peretu. Tezaurul de la Peretu a fost descoperit întâmplător de un localnic în 1971. Lama tractorului cu care săteanul lucra pe pământul CAP-ului din localitate s-a împiedicat în obiectele metalice vechi de mii de ani. Spre uimirea localnicilor care cunoașeau de ani de zile movila din curtea CAP-ului și n-au bănuit niciodată ce s-ar putea ascunde sub ea, locul s-a dovedit a fi un mormânt traco-getic vechi de aproximativ 2500 de ani. După ce țăranul Alexandru Trână a făcut descoperirea în locul cunoscut de săteni "La izvoare", arheologilor le-a revenit sarcina de a data obiectele și de a dezlega misterul. 
 
Coiful, expus în prezent la Muzeul de Istorie din București, este împodobit cu reprezentari animaliere în relief, având în frunte doi ochi cu sprâncene mari. Pe cele doua obrăzare ale coifului apa însemne diferite. Pe obrazul stâng al coifului este reprezentat  un țap sau un cerb, iar pe cel drept un vultur care tine un pește în cioc si un animal în gheare. Pe toată porțiunea coifului ce protejează ceafa sunt trei cerbi. 

Coiful amintește de poemele lui Homer
 
Potrivit specialiștilor de la Muzeul Județean de Istorie Teleorman, motivul ochilor figurați pe partea frontală a coifurilor de la Peretu, Agighiol, Porțile de Fier, ca și pe cele de la Poiana Coțofenești și Cucuteni Băiceni, are un stil și o formă unică:
 
"Aceștia aveau un rol deosebit, ținând cont că materialul din care erau confecționate coifurile, chiar dacă era valoros, nu putea asigura protecția necesară în război, iar datorită lui, purtătorul devenea o țintă principală. Foarte probabil, coifurile de acest gen erau purtate numai cu ocazia unor scene de cult și de investitură, căsătorie, turnee regale, ospețe și, eventual, la vânătoare. Prezența unor coifuri din metale prețioase în cadrul tezaurelor getice din sec. IV. î. Chr. se încadrează în lunga serie a existenței acestor tipuri de artefacte. Coifuri de paradă sau care asigură creșterea prestigiului purtătorului datează încă din epoca bronzului. În lumea minoică și cea miceniană existau astfel de artefacte făcute din defense de mistreț". 
 
Comorile tracilor
 
Legenda Frăției regilor traci spune că purtătorii misterioaselor coifuri ar fi deținut secrete legate de comorile regilor traci. Emil Moscalu, arheologul care s-a ocupat de mormântul descoperit la Peretu, a fost cuprins de febra descifrării Legământului Trac. A sfârșit tragic, într-un mod care amintește de povestea blestemelor faraonilor egipteni. Se spune că, după descoperirea coifului de la Peretu, încrezător în teoria Frăției Trace care păzea comori ascunse, arheologul a început să caute în zonă o comoară. Oamenii locului vorbesc despre o legendă potrivit căreia pe locul descoperirii marelui coif apăreau noaptea flăcări ale tezaurelor îngropate. 
 
Arheologul a căutat în zadar. Tot ce a găsit a fost un schelet. Și-a pierdut mințile câteva luni mai târziu. Colegii au povestit după dispariția sa că devenise obsedat de hoți și purta cu el în permanență un rucsac. Nimeni nu știe ce conține. Rucasacul a ars într-un incendiu izbucnit pe șantierul arheologic. Arheologul a murit într-un spital de psihiatrie.
 
 
 
 
 
 (Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

Crin Antonescu iese din cărți pentru europarlamentare. Ciorna listei PNL pentru euroalegeri

The Sun: O femeie l-a pus la pămnt pe Putin ntr-un antrenament de judo VIDEO

Mai multe persoane au fost rănite în urma unui incident armat într-un parc industrial din SUA

Donald Trump susține că premierul Japoniei l-a nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

Ministrul francez al afacerilor europene felicită acțiunea Președinției romne a Consiliului UE pentru avansarea unor dosare europene

Italia nu se va retrage din Uniunea Europeană, susține Matteo Salvini

Macedonia de Nord anunță că a dejucat un potențial atac terorist pus la cale de simpatizanți ai rețelei teroriste Stat Islamic

Anca Serea, filmată în timp ce face SEX. Totul a fost făcut public la TV

Cel puțin un mort, mai mulți răniți, după incident armat ntr-un parc industrial din SUA

Teodorovici: Majorarea deficitului la 2,76% din PIB a fost singura măsură posibilă ca să putem da alocații mărite copiilor

Teodorovici: Echipa PSD a scris amendamentul pentru alocații/ Tu, liberal, vezi-ți de partea ta de piață

Vladimir Putin: Europa nu vrea să găzduiască sisteme balistice americane, dar nu ndrăznește să se opună

Reuniuni secrete Venezuela-SUA la New York, potrivit președintelui Maduro

VIDEO Descoperirea camerei funerare a unui nobil incaș n Peru

Totul a devenit clar după acest anunț! Simona Halep, despre colaborarea cu noul antrenor: "Nici măcar nu am semnat". Tatăl sportivei a intervenit la scurt timp: "E sigur. I-am văzut, am fost și la antrenamente, la Fed Cup, la București"

'Genocidul armean': Erdogan îl califică pe Macron drept 'novice' în politică

SUA: Atac armat în apropiere de Chicago, soldat cu mai mulți răniți

Cazul Khashoggi : Turcia nu a dezvăluit încă tot ceea ce știe, avertizează Erdogan

Eugen Teodorovici, atac la Gheorghe Falcă: Ăla este o glumă de primar

Rolul Inițiativei celor Trei Mări în consolidarea UE și a parteneriatului transatlantic - subliniat de Ciamba la Conferința de Securitate de la Munchen

Rovana Plumb: Îmi doresc să candidez pentru un mandat în Parlamentul European

"Oh, Ramona!"- poveste comică de dragoste românească, între premierele jumătății lui februarie

Venezuela: SUA vor trimite ajutor umanitar în Columbia

Paginademedia: Instanța vrea ștergerea unor articole bazate pe mailurile fostului șef SRI, sparte de hackerul Guccifer

Eugen Teodorovici: Am să propun ca primul calup de vitamina D să fie dat la PNL și USR/ Este multă răutate, răutate care se vede în orice fel de replică

Eugen Teodorovici: Trebuie să vorbim cu Ministerul Educației pentru a vedea exact conceptul "Masa caldă"

Eugen Teodorovici: Excedentul la nivelul local este de 13 miliarde lei

Reacția care spune totul despre Simona. Ce a declarat adversara din finală despre Halep

Andra Gogan, scene vulgare în faţa unor copii de 12 ani

​Știrile ProTV: Președintele PSD Liviu Dragnea, către Alex Dima: Vii cu mine n baie?

Armistiţiu după ploaia de rachete palestiniene şi atacuri aeriene israeliene în Fâşia Gaza

Science Report: Inginerii de la Universitatea Columbia reproduc direct n vorbire semnalele creierului

Incendiu în SUA: 42 de morţi, bilanţul cel mai grav din istoria Californiei

Numărătoarea inversă pentru alegerea primului procuror-șef al UE. Cum se prezintă candidatul german și cel francez

​WTA Doha: Elise Mertens, adversara Simonei Halep din marea finală (6-4, 2-6, 6-1 vs Angelique Kerber) - Simona conduce cu 2-0 n confruntările directe

​DigiSport: Jurnaliștii L'Equipe se nclină n fața Simonei Halep! La ce s-au gndit cnd au văzut revenirea din decisivul cu Svitolina

Anunț umanitar: Pictorița Ecaterina Vrana Gora are nevoie de masă trombocitară pentru a trăi

Cinci idei de afaceri în mall

Elevă aruncată în faţa unui autobuz de o prietenă VIDEo

Un val de aer siberian loveşte România. Se anunţă lapoviţă şi ninsori la Bucureşti

Cică nu e viol, este control ginecologic! Asistentul acuzat că a abuzat fetițe în tabără, achitat

Un român s-a întors acasă din Belgia şi şi-a prins nevasta în pat cu amantul. Incredibil ce a cerut amantul VIDEO

Business report: Dacia ncepe anul cu pedala de accelerație la podea; Unul dintre cei mai importanți investitori americani n Rusia a fost reținut la Moscova; Clujul are cele mai multe proiecte de retail n construcție, după București

Autorul atacului cu mașină comis în ianuarie 2017, în Melbourne, a fost declarat vinovat

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

Bancul zilei: Medicină de familie

Un nou antrenor își anunță plecarea din Liga 1: "Vreau să merg pe drumul meu, voi avea o discuție cu conducerea!"

Atac al partidului M5S asupra jurnaliştilor: "şacali şi prostituate"

O celebră vedetă de la noi, filmată în timpul unei orgii sexuale VIDEO

Simona Halep și-a aflat adversara din finala de la Doha! Ora partidei și ce spune bilanțul meciurilor directe

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 februarie

O fostă majoretă a făcut SEX cu un elev de 15 ani! Filmul XXX a ajuns pe INTERNET. VIDEO

O tânără din Codlea a fost abuzată de socru, în somn. Cum a vrut bărbatul băut să profite de nora de 18 ani

S-a luat decizia finală! Francezii l-au informat pe George Cosac unde se joacă semifinala Fed Cup: "Am primit mail-ul". Vestea comunicată azi șefului tenisului românesc

ULTIMĂ ORĂ | Organizatorul evenimentului Liga Legendelor a vorbit pentru ProSport despre gala de duminică. Ce se întâmplă cu partida de pe Arena Națională, după ce Gabriela Firea a anunțat că închide stadionul

Ion Cristoiu: Update - Kovesi a dispărut din fotografie. Ea a devenit penală

Dr. Eugen Săndică, chirurg cardiac pediatru stabilit în Germania: "Mulți dintre copii nu pot fi tratați în România"

Jucătorii Chiajnei, foarte supărați pe prestația lui Marius Avram: "Steaua nu avea nevoie de ajutorul arbitrului! A fost viciere de rezultat"

O mare campioană i-a transmis un mesaj special Simonei Halep la finele victoriei cu Elina Svitolina

Ministrul britanic al Apărării acuză Rusia că "încearcă să împingă Occidentul spre o nouă cursă a înarmării"


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5 Pag.6 Pag.7
Pag.8 Pag.9 Pag.10

Nr. de articole la aceasta sectiune: 552, afisate in 10 pagini.ieri 16:58 Negaționalismul
ieri 06:10 CITATUL ZILEI