14:50
Comentarii Adauga Comentariu

EXCLUSIV: Muzeul de locomotive cu abur din Reşiţa va fi vândut pe bucăţi. Primăria a luat act de intenţieMuzeul Locomotivelor cu Abur – cel mai mare obiectiv tehnic în aer liber din Europa vândut la licitaţie, pe bucăţi, din cauza datoriilor.

„Aceste locomotive nu ne aparţin. Noi avem doar şansa de a fi, vremelnic, contemporani cu ele”.

Aşa este descris muzeul de locomotive cu abur din Reşiţa de către actualul proprietar, Fundaţia Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa. Din păcate, acest slogan riscă să se adeverească… Simbolurile metalurgiei româneşti, de o valoare inestimabilă ar putea ajunge în posesia cine ştie cui, din cauza unei datorii de aproximativ 180.000 lei.

Pe surse am aflat că datoria este una mai veche şi provine încă din septembrie 2012 când la Reşiţa au fost marcaţi într-un cadru festiv 140 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur la Reşiţa şi 40 de ani de la înfiinţarea muzeului pe actualul amplasament, adică zona Triaj din municipiul Reşiţa. locomotive 3Între timp Societatea HYDRO-ENGINEERING a intrat în insolvenţă, iar datoria nu a mai fost plătită.

După o evaluare prealabilă, debitorul a constatat că modelul CFR 150.038 ar acoperi valoric datoria. Din aceeaşi sursă am aflat că, fizic, locomotiva nu va fi mutată din loc, ea rămâne în continuare în patrimoniul muzeului, însă dacă va fi adjudecată la licitaţia organizată la jumătatea lunii iunie, aceasta îşi va schimba proprietarul.

Amintim că, Muzeul de locomotive cu abur din Reşiţa, monument istoric a fost pus sub sechestru după ce Fundaţia Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa a pierdut în instanţă, un proces cu societatea HYDRO-ENGINEERING.

Omul de cultură dr. Ada D. Cruceanu spune că agitaţia produsă în jurul Muzeului de Locomotive cu Abur din Reşiţa este inutilă şi nu foloseşte cu nimic comunităţii, înstrăinarea bunurilor cu valoare de patrimoniu fiind aproape imposibilă:

Problemele au apărut în 2015, atunci când Curtea de Apel Timişoara a anulat un contract de sponsorizare şi unul de donaţie. Documentele au fost catalogate ca fiind “frauduloase”, iar fundaţia trebuia să restituie sumele respective, lucru ce nu s-a întâmplat. Curtea de Apel Timişoara dispune anularea actelor frauduloase reprezentate de contractul de sponsorizare nr. 1114/15.09.2011, închelat între pârâte, pentru suma de 15.000 lei şi contractul de sponsorizare nr. 10/24.05.2012, încheiat între aceleaşi pârâte, pentru suma de 157.000 lei. Obligă pârâta FUNDAŢIA UZINELE DE FIER ŞI DOMENIILE REŞIŢA să restituie patrimoniului debitoarei sumele de 15.000 lei şi 157.000 lei, primite în temeiul sus identificatelor acte juridice. Definitivă. locomotiveViceprimarul Ioan Crina îi linişteşte pe reşiţeni şi spune că nu există riscul ca locomotivele să fie înstrăinate: Audio Player 00:0000:00Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume. Viceprimarul cu atribuţii de primar a menţionat într-una din şedinţele de Consiliu local din luna martie că este vorba deocamdată doar de sechestru. Dacă se va ajunge la licitaţie, nu se pune problema să nu intervenim, a mai spus Crina.

Iată aici poziţia Primăriei Reşiţa:

Ca urmare a anunțului de vânzare imobiliară întocmit de către Birou Executor judecătoresc “Brad T. Gheorghe” din 26.05.2016 prin care se aduce la cunoștința publică faptul că în data 15.06.2016, ora 11, la adresa din Reșița, Calea Timișoarei, FN zona Triaj, jud Caraș-Severin, va avea loc vânzarea prin licitație publică a următorului bun de importanță tehnică – Locmotiva cu abur seria 150.038, material-oțel, fontă, alamă, turnare, prelucrări prin așchiere, L=22,24, G=86,85, V=80 km/h, data fabricației 1955, stare de conservare bună, Tip 1 E-hn, nr. de fabricație 723/1955, la prețul de 154.350 lei (reprezentând 50% din prețul inițial de 308.700 lei -contravaloarea sumei de 69.100 de euro), vă comunicăm următoarele: Bunul mobil (Locomotiva cu abur la care se face referire în înștiințare) a fost inclus în categoria Tezaur Național de către Ministerul Culturii și nu poate fi vândut fără avizul Ministerului Culturii, orice vânzare fără acest aviz fiind nulă.

Primăria Municipiului Reșița a transmis o adresă către Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalte Curte de Casație și Justiție, Serviciul Teritorial Timișoara, în vederea analizării oportunității instituirii sechestrului asigurător conform prevederilor legislative și ținând cont de adresa Ministerului Public în dosarul nr. 48/P/2012 și înaintată Curții de Apel Timișoara, în dosarul nr. 13474/3/2013**/a1, din care rezultă faptul că a fost extinsă urmărirea penală și pusă în mișcare acțiunea penală față de inculpații Chebuțiu Adrian și Preda Adrian Coriolan, obiectul dosarului fiind și cu privire la modul de ieșire din patrimoniul UCM Reșița a activelor (locomotive) transmise în cursul anului 2010 către Fundația Uzinele de Fier și Domeniile Reșița UDR.

În opinia municipalității, această măsură de indisponibilizare este oportună pentru protejarea acestui tezaur al industriei din România, protecție necesară până la clarificarea aspectelor legate de proprietatea acestora.

Totodată, la solicitarea transmisă de Biroul executor judecătoresc “Brad T. Gheorghe”, administrația locală a transmis răspunsul în care se menționează că, potrivit prevederilor legislative în vigoare, Legea 60/1991privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, și prevederilor art. 683 din Codul de procedură civilă, nu se poate da curs solicitării și nu se aprobă organizarea unei licitații publice pe terenul aflat în domeniul public al municipiului Reșița, existând posibilitatea de a organiza licitația publică „la locul unde debitorul realizează venituri”.

Înființat în anul 1972, muzeul a fost amenajat la aniversarea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur la Reșița, prin eforturile inginerului Mircea Popa, director al Uzinelor reșițene pe atunci.

Sunt expuse 16 locomotive din diverse epoci de construcție, dintre care 14 sunt produse la Reșița. Primele trei locomotive au fost reproduse după un prototip construit la Viena în anul 1871 și numit ”Szekul”, întrucât era destinat liniei Reșița-Secu (Secul).

Cel mai important exponat al muzeului este locomotiva ‘Resicza’, prima din cele trei locomotive cu aburi construite în spațiul sud-est european, la Reșița, între anii 1872-1873. Aceasta este expusă pe un piedestal chiar la intrarea în muzeu, suferind puține modificări de-a lungul vremii. Proiectată de John Haswell, piesa are 4.48 m lungime și o greutate în serviciu de 11,5 tone.

A fost recuperată în anul 1961 de la Câmpia Turzii, unde fusese garată pe o linie de manevră. Este o locomotivă tender cu două roți cuplate, care se poate înscrie în curbe cu raza de maxim 45 m, are o forță de tracțiune de 1125 kg și 45 CP la viteza de 11 km/h.

Un alt exponat deosebit este Locomotiva 230.516, fabricată în 1936, clasată în Tezaurul Patrimoniului Național Cultural. Aceasta a oprit în spatele Muzeului de Locomotive cu Abur din municipiu, tractând o garnitură nu mai puțin valoroasă din punct de vedere istoric — Trenul Regal. Locomotiva a fost comandată, de către Regele Ferdinand, societății Ernesto Breda, din Milano, cu specificația ca vagoanele sale să-i poată oferi tot confortul pe parcursul călătoriilor sale oficiale. Garnitura a fost finalizată după moartea Regelui, dar în vagoanele sale au călătorit, de-a lungul timpului, Carol al II-lea, Mihai I, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu, dar și demnitari străini, precum Gerald Ford, Henry Kissinger, Leonid Brejnev, Erich Honecker și Todor Jivkov.

În total la Reșița au fost fabricate 1.491 de locomotive cu aburi, până în anul 1964, când s-a trecut la producerea de locomotive Diesel și mai apoi electrice. Fabricația locomotivelor cu aburi la Reșița s-a încheiat cu 10 locomotive de ecartament normal, din seria 150.000, destinate exportului. Cu două excepții, cele 16 piese din Muzeul de astăzi, concentrează istoria de aproape un secol al acestei componente a industriei reșițene, printe exponate numărându-se:

”HUNGARIA 4” — vedeta incontestabilă a locomotivelor reșițene din acea epocă, ce a fost expusă în 1873 la Expoziția mondială de la Viena; Locomotiva forestieră CFF 704.209, fabricație StEG Viena (1909); Locomotiva de ecartament normal, seria 50.025, fabricație Henschel-Kassel (1921); Locomotiva forestieră CFF 704.404 (1944); Locomotiva tender uzinală CFU 28 (1960).

Ultimul tip de locomotivă cu abur fabricată în România a fost Locomotiva seria 150.000 cu ecartament normal și tender separat, și a constituit tipul de bază cel mai modern utilizat de Căile Ferate Române pentru remorcarea trenurilor de marfă.

Din anul 2004, Muzeul Locomotivelor cu Abur de la Reșița se află pe Lista Monumentelor Istorice, fiecare piesă din muzeu fiind clasată ca obiect de tezaur al Ministerului Culturii, a precizat pentru Radio Reşiţa dr. Dumitru Ţeicu – directorul Muzeului Banatului montan din municipiul de pe Bârzava.

Vom reveni cu informaţii!

sursa : Echipa Radio România Reşiţa


(Fluierul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

DEMISIA. Iohannis: "Mi s-a propus să fiu membru" în organizația condusă de un Bilderberg și finanțată de Soros. "Sunt bucuros să spun că-mi doresc acest lucru"

MOSTENIREA nestiuta a lui Ceausescu! America e SOCATA de ce a descoperit in Romania
ULTIMA ORA: Dusmanii tarii vor sa ascunda adevarul

"SOLUȚIA" LUI SOROS LA CRIZA COVID. Soros vrea ca țările UE să elibereze Titluri de Stat Perpetue pentru ca popoarele UE să plătească VEȘNIC, 5 miliarde de euro dobândă în FIECARE an. Asta l-a dus mintea de speculant pe SOROS.

BOMBĂ ActiveNews: "Președintele Klaus Iohannis este membru al Organizației Progresiste 'European Council of Foreign Relations' un Think-Tank fondat de GEORGE SOROS". Fluierul.ro a descoperit că ECFR e condusă de Carl Bildt MEMBRU AL GRUPULUI BILDERBERG

RUȘINE. După ce a dat pe nimic austriecilor tot petrolul țării și după ce a dat rușilor aproape toată metalurgia, Adrian Nastase vine și are tupeul să facă pe "patriotul". Adrian Năstase: 'PSD are nevoie de un mesaj mai puternic de natură naționalistă"

Imagini XXX. Cine este vedeta surprinsă aproape goală la plajă

Ţânţarul TIGRU, care transmite virusul ZIKA, a fos FOTOGRAFIAT în Bucureşti. Adrian Ionel, directorul Institutului Cantacuzino - a confirmat că ţânţarul-tigru a fost identificat în parcurile din Bucureşti încă din 2015

Cum a devenit New York Times o cocină progresistă care cenzurează tot ce nu corespunde noii ideologii neobolșevice

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

SCENE DE SEX la "Mireasă pentru fiul meu"? Ce au văzut telespectatorii, la TV, a creat isterie | VIDEO

„Alina Eremia este însărcinată”. Dorian Popa a spus-o de față cu toată lumea

Daniela Crudu, sex la Burlăciţa. Ce decizie au luat şefii show-ului după apariţia IMAGINILOR XXX

O fostă majoretă a făcut SEX cu un elev de 15 ani! Filmul XXX a ajuns pe INTERNET. VIDEO

Cea mai sexy dansatoare amatoare. O tânără a înebunit internetul cu un DANS EROTIC VIDEO

Lista finanțărilor lui Soros în România făcute DOAR prin puşculița numită CEE Trust. Asta ca să realizați cât de VASTĂ E REȚEAUA SOROS. O altă pușculiță e FDSC.RO acolo unde KIVU e director

Cel mai sexy videoclip filmat vreodată în România. Nicoleta Luciu a filmat goală, alături de o celebră actriţă VIDEO

VIDEO - UNGURII NU MAI VOR IMIGRANTI. Poliția ungară a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva migranților la frontiera cu Serbia. Dupa cateva ore Politia ungara a reusit sa respinga pe moment fluxul de imigranti.

Hillary Clinton o numește pe Merkel ca find "Liderul Ei Mondial Favorit pe care vrea să-l urmeze". Vă dați seama ce se va întâmpla dacă VOM AVEA DOUĂ MERKEL în politica mondială? Una în Germania și una în America? Va fi vai de mama noastră

Noile vaccinuri vor altera în mod permanent ADN-ul uman. Nimeni nu va mai şti exact decât producătorii lor ce anume vor modifica vaccinurile în ADN-ul fiecărei persoane.

Nicole Cherry, apariţie sexy la plajă. Topless FOTO

CÂŞTIGĂTOR ASIA EXPRESS. Ana Baniciu, momente de panică în timpul unei probe: Mi-a rămas gândacul în gât

13 Iunie 1990 - Ion Iliescu vântura DIVERSIUNEA cu PERICOLUL LEGIONAR în legătură Marian Munteanu și cu manifestația din Piața Universității - 13 aprilie 2016 ONG-urile lui SOROS vântura DIVERSIUNEA cu PERICOLUL LEGIONAR în legătură cu Marian Munteanu

Eduard Corjescu, numit secretar de stat la Ministerul Muncii

Iulia Albu a pozat goală. I-a lăsat pe toți fără cuvinte. „Ești incredibilă”

Distribuţia de energie, monopolul unor privaţi consfinţit de stat. Opt companii private străine au monopol pe câte o zonă din țară si jecmănesc românii. Un ordin ANRE interzice accesul oricărui nou distribuitor de electricitate.

Un semnal de împerechere în schimbare poate iniția speciația în populațiile de Drosophila mojavensis

FOTO EXCLUSIV/ Raluka, cu dreaduri și lenjeria intimă la vedere. Apariția ei la Forza Zu i-a șocat pe cei prezenți

PROGRESISMUL FACE RAVAGII ÎN SUA: Azi despre Justiția Progresistă din Texas: Procurorii și Poliția Texas au făcut peste 50 de milioane de dolari în 2017 prin confiscarea proprietăților oamenilor

PUTIN a declanșat INFERNUL în Siria. VIDEO INGROZITOR

​Turul Franței: Peter Sagan (BORA - hansgrohe) s-a impus în etapa a cincea / Julian Alaphilippe rămâne lider la general

Școala de la țară care le bate pe toate de la oraș. Puștiul de 14 ani care demonstrează că performanța se învață și la sat

Diana Gureşoaie, show erotic pentru americani. Cum a fost filmată vedeta pe un iaht VIDEO

Prezentatoare de la noi, vedetă într-un film XXX: "După filmarea aia am vrut să mă omor"

MIREASĂ prinsă de CAVALERUL de ONOARE în timp ce îşi înşela SOŢUL: Cine este BĂRBATUL ăsta? VIDEO

Iohannis, atac la Cioloș pentru negocierea funcției de procuror-șef european: Tot felul de politicieni se agață de tema asta

Roxana Nemeş, protagonista unui film XXX: "Eu sunt acolo. Toată lumea face asta"

Floricica Dansatoarea, show de zile mari pe plajă în costum de baie VIDEO

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Arcon Membrane de către Sika România

GERMANIA. Subvenţiile anuale ale statului pentru biserici se ridică la 232 de milioane de euro. Alte 650 milioane de euro se dau pentru orele de religie din şcoli si pentru infrastructura aferentă pregătirii teologilor

O adolescentă de 17 ani, GOALĂ la prima experienţă la SOLAR. Un angajat a FILMAT TOT cu mobilul

CSM se pronunță joi în privința măsurilor față de procurorul Maria Pițurcă (surse)

Nicole Cherry, dans LASCIV în faţa unei prietene VIDEO

De ce pierderea animalului de companie este resimțită ca o tragedie de proprietar. Mulți refuză să admită public durerea

Un băiat de 17 ani ESTE OBLIGAT să le arate PENISUL ERECT unor judecători

Film porno cu două surori de la un liceu din Iași, găsit pe internet de o mamă. Cazul a ajuns la Poliție

ISTERIA ANTI-BISERICA. De ce nu protesteaza ONG-urile lui SOROS, la Ambasada Americana ca sa fie transformata "in spital" si CATEDRALA NATIONALA DIN WASHINGTON DC? Ca tot le vin banii din America.

ADMITERE MEDICINĂ 2018. Subiecte examen și bareme UMF CAROL DAVILA. Sunt 3000 de candidați înscriși

SEX-TAPE cu o JURNALISTĂ expulzată din Rusia, folosit pentru şantaj. Cine vrea TĂCEREA ziaristei DE INVESTIGAŢII

Peste 61.000 de români CER "Opriți Jaful. Vreau să las moștenire copiilor mei această țară!". NATIONALIZAREA RESURSELOR, OPRIREA CONCESIONĂRILOR PE NIMIC ȘI INTERZICEREA VÂNZĂRII TERENURILOR LA STRĂINI - e cea mai semnată Petiție de pe PetițieOnline.net.

Austria critică ţările est-europene care nu acceptă migranţi, dar recunoaşte că nici aceştia nu vor în România

Cele mai bune filme de dragoste pe care le-ai ratat - Video

EXCLUSIV/ Ifose de divă. Diana Munteanu a mers sub acoperire la meciul fiului său

Discursul Bilderbegului Macron în Parlamentul European o sinteză despre Planul pus la Cale de Rețeaua Progresisto-Globalistă de a Desființa Rapid Statele Naționale din Europa

Românii sunt ținuți ÎN MOD INTENȚIONAT cu Salarii de Mizerie pentru a fi o forță de muncă ieftină pentru MULTINAȚIONALELE STRĂINE. Salarii de MIZERIE de 300-450 de euro în toate regiunile țării.

Birkenfeld sau Birkenau? După românul MORT la SPARANGHEL, un alt ROMÂN a MURIT la muncă în GERMANIA, de data aceasta în ABATOR. Sparanghela Merkel și Guwernerul Klaus îi au pe conșțiință pe acești morți....lipsiți de cea mai elementară protecție sanitară

Cum recunoașteți modelele străvechi de pe IE față de cele inventate recent. Cum recunoști o IE cu modele străvechi românești, de UN KITSCH.

Actorul american Rip Torn, star al serialului 'The Larry Sanders Show', a murit la vârsta de 88 de ani

Nationalizarea Resurselor Naturale - Expunere de Motive. Cum ne-au furat si ne fura Resursele Naturale, pe baza prevederilor din actuala Constitutie a Romaniei. Ce prevede Constitutia de Azi legat de Proprietatea Publica? Ce prevedea Constitutia din 1991?

Alina Chivulescu, filmată în timp ce face amor. Cine este partenerul FOTO

Un nou strat de informații genetice ajută la determinarea vitezei cu care sunt produse proteinele


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5 Pag.6 Pag.7
Pag.8 Pag.9 Pag.10

Nr. de articole la aceasta sectiune: 550, afisate in 10 pagini.