23:59
Comentarii Adauga Comentariu

Care sunt cele mai bune moduri de a căuta tehnosemnăturile civilizaților extraterestre?

Care sunt cele mai bune moduri de a căuta tehnosemnături? de Andy Tomaswick, Universul de azi Căutarea inteligenței extraterestre (SETI) are rădăcini îndelungate în istoria umană.

Odată cu apariția tehnologiilor moderne, oamenii de știință au reușit în cele din urmă să scaneze cerul pentru orice semn de viață.

Când căutarea a început pentru prima dată în anii 1960, s-a concentrat aproape exclusiv pe încercarea de a detecta semnale radio.

De-a lungul deceniilor, nu s-au găsit niciodată dovezi irefutabile ale vreunui semnal radio artificial.

Sprijinul financiar a început să se îndepărteze de disciplină, iar acolo unde se duc banii la fel fac mulți oameni de știință.

Dar, mai recent, creșterea interesului pentru cercetarea exoplanetei a inspirat o nouă viață în căutarea vieții inteligente, denumită acum în mod obișnuit căutarea „tehnosemnăturilor”.

În 2018, NASA a sponsorizat o conferință în care oamenii de știință implicați în domeniu au venit să discute starea sa actuală.

Acea întâlnire a fost urmată de o întâlnire anul trecut sponsorizată de Blue Marble Institute, pe care NASA a contribuit și ea la sponsorizare.

Acum a apărut un document de lucru din partea grupului de oameni de știință SETI care au participat la conferință.

Numeroase idei potențiale de misiune pentru a găsi tehnosemnături sunt descrise în lucrare.

Este clar că căutarea inteligenței extraterestre nu se mai limitează doar la radioastronomie.

Există 12 concepte diferite de misiune discutate în lucrare, dar ele pot fi împărțite în două mari categorii - cele care se concentrează pe exoplanete și cele care se concentrează pe corpurile din propriul nostru sistem solar.

Autorii, conduși de dr. Hector Socar-Navarro, om de știință senior la Instituto de Astrofisica de Canarias și director al Muzeului Științei și Cosmosului din Tenerife, introduc o nouă parametrizare care ajută la înțelegerea defalcării categorice.

Denumită „icnoscală”, aceasta este definită ca „scala dimensiunii relative a unei tehnogisnaturi date în unități cu aceeași tehnosemnătură produsă de tehnologia actuală a Pământului”.

Deci, icnoscala folosește faptul că majoritatea tehnosemnaturilor pe care le caută misiunile propuse ar fi vizibile pe Pământ, având un senzor suficient de puternic.

De exemplu, dacă o civilizație extraterestră are o sferă Dyson (de exemplu, un tip de structură orbitală avansată care cuprinde o întreagă stea), atunci icnoscala acelei sfere Dyson ar fi oricare dimensiunea secțiunii transversale a sferei este împărțită la dimensiunea cea mai mare structură orbitală în prezent în jurul Pământului - ISS. Semnalul WOW - cel mai interesant semnal radio pe care SETI l-a găsit încă.

Autorii introduc apoi un grafic care ajută la ghidarea discuțiilor despre diferite tehnosemnături.

Pe grafic, axa y este scala ihnică, așa cum este descris mai sus, în timp ce axa x reprezintă numărul total de obiecte care ar putea fi observate pentru acel tip de tehnosemnătură.

Tipurile de tehnosemnătură căutate de fiecare misiune variază foarte mult în ceea ce privește complexitatea și nivelul tehnologic al civilizației asociate acesteia.

Un concept relativ simplu de misiune este misiunea de a detecta poluanții industriali în atmosfere de exoplanete.

Dr. Socar-Navarro menționează că este posibil ca telescopul spațial James Webb să detecteze NO 2, un poluant industrial comun emis de motoarele cu ardere, în atmosferele exoplanetelor.

Chiar mai impresionant, unele concepte de misiune mai avansate, cum ar fi LUVOIR, ar putea detecta niveluri de concentrație similare nivelurilor actuale de concentrație a Pământului pe exoplanete de până la 10 parsec distanță.

Alți poluanți atmosferici, cum ar fi CFC-urile, cunoscute pe scară largă pentru că au provocat o gaură în stratul de ozon, ar putea indica, de asemenea, către o civilizație tehnologică de pe o planetă a cărei atmosferă conține o abundență a acestora.

Poluanții atmosferici ar putea fi detectați pentru o civilizație care este cel puțin la fel de avansată tehnologic ca oamenii.

Alte câteva misiuni ar putea face același lucru.

Deși radioastronomia nu a apărut prea mult până acum în efortul SETI, oamenii de știință abia și-au zgâriat potențialul.

O misiune sugerată care ar putea găsi o civilizație la nivel uman relativ apropiată este un radiotelescop aflat pe partea îndepărtată a lunii.

Acest spațiu izolat i-ar permite să fie afectat de o cantitate minimă de interferențe radio - de fapt, ar fi afectat doar de un singur satelit. O astfel de izolare ar putea permite instrumente mult mai sensibile și un raport semnal / zgomot mult mai mare al oricăror date pe care le colectează.

Radioul în sine este un mediu intensiv și chiar și pe Pământ este înlocuit cu tehnologii mai noi, cum ar fi impulsurile laser.

Căutarea acelor impulsuri laser este o altă misiune propusă.

Civilizațiile străine le-ar putea folosi fie pentru a comunica mesaje, fie chiar potențial ca sisteme de propulsie.

Multe dintre aceste grinzi sunt suficient de puternice pentru a fi văzute de foarte departe, iar sistemele pot fi proiectate cu tehnologie modernă pentru a le putea capta.

O altă strategie de detectare a civilizațiilor îndepărtate folosește o tehnică similară cu vânătorii de exoplanete - tranzitul.

Tranzitul se întâmplă atunci când un obiect trece în fața unei stele pe care orbitează și scade cu atenție strălucirea stelei.

Aceste scăderi ale luminozității nu sunt neapărat indicative ale unei planete, totuși, și ar putea fi cauzate chiar de tehnosemnături, cum ar fi o umbră de stea sau o centură de satelit. Tehnoturile mai mici nu sunt singurele capabile să blocheze lumina unei stele.

Structuri mai mari, cum ar fi sfera Dyson menționată anterior, sau chiar o civilizație care se întinde pe galaxii, producând căldură reziduală anormală, este o posibilitate pentru civilizații mai avansate.

Acestea nu ar fi detectabile prin tranzit, deoarece blochează complet lumina unei stele.

Cu toate acestea, acestea ar fi detectabile printr-o altă tehnologie modernă - imagistica în infraroșu.

Astfel de structuri mari nu ar putea conține cantitățile uriașe de energie emise de o stea sau o galaxie.

Prin urmare, trebuie transmis cumva prin structură.

Cel mai probabil mod în care ar fi radiat este prin căldura reziduală, care poate fi monitorizată printr-o simplă cameră cu infraroșu.

Există multe concepte de misiune în infraroșu și unul similar misiunii Herschel ar trebui să fie capabil să detecteze aceste structuri la scară largă.

În acest moment este destul de evident că nu există astfel de megastructuri în curtea noastră.

Dar ar putea exista semne mai mici pe care pur și simplu nu le-am putut vedea pentru că nu ne-am deranjat niciodată să ne uităm.

Acest concept de a găsi o tehnologie extraterestră aproape de casă a fost popularizat de „2001: O Odiseea spațială”, iar misiunile sugerate pentru căutarea mai aproape de casă ar fi găsit cu siguranță artefactul făcut celebru în film.

Este posibil ca Planeta Roșie să nu fie cel mai probabil loc în care să te uiți.

Acest titlu ar fi cel mai probabil cu un corp ceresc fără prea multă activitate de suprafață și, deși mediul Marte ar putea părea relativ stagnat, de fapt nu este.

Există locuri mult mai stabile din punct de vedere geologic în sistemul solar, precum Mercur, luna sau chiar asteroizi din centura de asteroizi.

Graficul Ichnoscalei pentru cele 12 proiecte diferite propuse în lucrare.

Axa y este scala icnoscală calculată, iar axa x este Dr. Socar-Navarro subliniază un punct important despre motivul pentru care această stabilitate este importantă.

În prezent, cea mai apropiată stea de Pământ (Proxima Centauri) este la aproximativ patru ani lumină distanță.

Cu toate acestea, stelele nu sunt staționare și se apropie suficient de aproape de Soare pentru a sparge norul Oort aproximativ o dată la 100.000 de ani.

De când s-a format Pământul, asta înseamnă că au existat aproximativ 45.000 de stele care au trecut pe lângă planeta noastră.

Dacă una dintre aceste stele ar conține o civilizație la fel de avansată ca noi în prezent, probabil că ar fi observat biomarkerii vieții în atmosfera Pământului.

De asemenea, ar fi putut fi tentați să trimită o sondă pentru a observa evoluția acelei vieți, similar cu modul în care inițiativa Breakthrough Starshot încearcă să trimită o sondă la Proxima Centauri.

Orice sondă trimisă ar fi putut fi prinsă undeva în sistemul solar.

În timp ce cele mai probabile locuri pentru a ajunge o sondă, cum ar fi Jupiter și Soare, ar fi putut distruge orice dovadă, există șansa ca acesta să aterizeze undeva mai stabil.

Ca atare, misiunile apropiate de acasă sugerează concentrarea pe încercarea de a găsi o sondă care ar fi putut fi trimisă în sistemul nostru solar în trecut, cu o singură excepție.

Locațiile pentru această căutare a sondei variază de la Lună la asteroizii troieni care îl urmăresc pe Jupiter.

Pentru misiunea lunară, tehnicile observaționale actuale ar fi combinate cu algoritmi AI pentru a căuta cu atenție pe întreaga suprafață a lunii, până la câțiva centimetri în diametru, pentru orice ar putea părea ieșit din comun.

Transmiterea tuturor acestor date înapoi unui om de pe Pământ, care ar putea fi capabil să definească ceea ce este „ieșit din comun”, ar fi complet invizibil cu lățimea de bandă actuală către orbitatorii lunari.

În schimb, lucrarea sugerează utilizarea unui sistem de rețea neuronală AI care a fost instruit cu succes pentru a detecta anomalii în datele trimise înapoi de către Lunar Reconnaissance Orbiter.

Dacă acel algoritm ar fi încărcat pe un orbitator nou proiectat, acesta ar putea reduce dramatic numărul de imagini pe care ar trebui să le trimită și, prin urmare, ar face fezabilă o astfel de observație.

Transferul pur de date nu ar fi la fel de mare ca o problemă pentru alte câteva misiuni sugerate mai aproape de casă.

Unul ar fi trimiterea unui polarimetru către centura de asteroizi și centura troiană.

Instrumentul ar putea apoi să efectueze o cercetare a obiectelor din aceste două zone aglomerate ale sistemului solar pentru a vedea dacă vreunul dintre ele pare să fie în afara locului în comparație cu obiecte similare.

Dispozitivele umane se evidențiază foarte bine în polarimetrie, deoarece sunt construite de obicei cu suprafețe metalice foarte plane, care tind să polarizeze lumina.

Dispozitivele din origini străine ar presupune că ar avea același tip de luciu metalic.

Unul dintre cele mai faimoase exemple în care polarizarea ar fi fost extrem de utilă a fost observarea foarte scurtă a lui 'Oumuamua în timp ce a trecut prin sistemul nostru solar.

Din păcate, oamenii de știință nu au

(Fluierul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

Peste 61.000 de români CER "Opriți Jaful. Vreau să las moștenire copiilor mei această țară!". NATIONALIZAREA RESURSELOR, OPRIREA CONCESIONĂRILOR PE NIMIC ȘI INTERZICEREA VÂNZĂRII TERENURILOR LA STRĂINI - e cea mai semnată Petiție de pe PetițieOnline.net.

UEFA a aprobat măsuri de reintegrare pentru nouă cluburi implicate în proiectul "Super League"

Sute de răniți, la Ierusalim, în urma confruntărilor între poliția israeliană și palestinieni

Se-mulțesc infracțiunile făcute de grupările interlope de romi.12 țigani i-au bătut pe 2 oameni de ordine într-un bar din Timișoara lăsându-i nenorociți pe viață. Unuia dintre gardieni operat de urgență la cap, i-a fost implantată o plăcuță de titan în cap

Justin Bieber i-a înfuriat pe fanii lui Prince după un comentariu nepotrivit postat pe Instagram

Germanii sunt atât de înnebuniți după sparanghel încât au lansat "Spargel Burger"

O femeie din Albești și-a înjunghiat soțul pentru că i-a reproșat că nu știe să facă sarmale. Familia respectivă are un lung istoric al bătăilor conjugale

De la bere la joint-uri în SUA, ca stimulent de vaccinare. Ce oferă România vaccinaților

OPINII. DUPA 25 DE ANI 1989 - 2015. Trecut versus Prezent. Asemanari si Deosebiri

VANZAREA TARII CONTINUA. Ikea a cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România adica 0.5% din Padurile Romaniei. Inca 40 de IKEA si 'am scapat' de paduri. O sa fim tara in care teritoriul ei nu va mai apartine cetatenilor romani.

Care este metalul ce este socotit a fi "noul petrol", stocurile reduse l-ar putea duce la 20.000 de dolari pe tonă

IOHANNIS NE-A ASCUNS DIN NOU ADEVARUL. ZECI DE MII DE REFUGIATI VOR VENI IN ROMANIA, Viktor Orban da in vileag un acord SECRET incheiat intre UE si Turcia: „Vor fi adusi inca 500.000 de refugiati” care vor fi RELOCATI IMEDIAT IN TARILE UE.

POLITICIENII ROMANI SI MASSMEDIA MINT. IN JAI EXISTA DREPT DE VETO. GERMANIA SI OLANDA NE-AU AMENINTAT CU VETO-UL LOR PENTRU A NU INTRA IN SCHENGEN. Slovacia va utiliza veto-ul la Consiliul JAI pentru a opri impunerea cotelor obligatorii de refugiați.

BRAZILIA 2014-2016. Alegeri Prezidențiale câştigate de non-progresişti, Soros, Speculațiile la Bursă, Lupta Anticorupție susținută cu Mitinguri de stradă făcute cu 1 milion de oameni, Suspendarea preşedintelui ales democratic şi acuzarea sa.

Pe ce lume sunteți? Administrația Biden vrea ca băieții transexuali să fie declarați fete și să participe la competiții sportive contra fetelor

Tupeu de CIOCOI care se înfruptă lacom din banii Statului Român. Isărescu, Vasilescu, Croitoru și toți de la BNR SE CRED "UNICAȚI". Vasilescu, BNR: "La Banca Nationala sunt remunerate performanțe-unicat"

Britanicii au făcut abuz la consumul de alcool, în anul pandemic 2020. Record de morți din pricina băuturii

Zeci de migranţi clandestini prinşi la Timişoara când vroiau să plece de la Bucureşti la Budapesta. Poliția română i-a reținut cu forța în România în loc să-i lase să plece la mama lor Merkel.

În fine s-a făcut dreptate. Donald Trump a dat afară de la Casa Albă presa progresistă cea mai isterică care-l înjură zilnic de 2 ani: CNN, Politico, Buzzfeed, NewYork Times, etc...

REȚEAUA PROGRESISTĂ-SOROȘISTĂ ÎN ACȚIUNEA SE DĂ SINGURĂ DE GOL. Ziarul progresist-pro-soroșist Republica condus de CTP ne informează că trei progresiști de marcă din America au venit la București să-i instruiască pe protestatari cum să #reziste

Opriți Bolşevizarea învățământului Românesc. Continuă atacurile ONG-urilor lui SOROS pentru îndoctrinarea copiilor. Mai multe ONG-uri solicită MEN refacerea propunerilor de programe pentru gimnaziu pentru a ìndoctrina copiii cu ideologia soroşistă

Fundația SOROS până în 2006: printre membri: H-R Patapievici, Mihai Șora, Andrei Marga, Sanda Pralong, Cristian Pîrvulescu, Ionuț Popescu, Andrei Pippidi, Victor Rebengiuc, Alin Teodorescu, Alexandru Lăzescu, Catrinel Pleșu, A. Oișteanu, S.Fati, R.Weber

Multinaționalele Străine ce dețin Supermarketurile refuză Legea Produselor Româneşti. Asociatia Marilor Retele Comerciale acuza ca propunerea legislativa care obliga supermarketurile sa ofere cel putin 50% produse romaneşti "submineaza comertul modern"

În timp ce Iohannis a fost 4 zile la plajă în Israel, Ungaria declară stare de urgență şi a deplasat mii de trupe la granița cu România. Ministrul de interne maghiar, Sándor Pintér: "Am declarat Starea de Urgență din cauza crizei imigranților".

"SOLUȚIA" LUI SOROS LA CRIZA COVID. Soros vrea ca țările UE să elibereze Titluri de Stat Perpetue pentru ca popoarele UE să plătească VEȘNIC, 5 miliarde de euro dobândă în FIECARE an. Asta l-a dus mintea de speculant pe SOROS.

REMEMBER. Fostul locţiitor al şefului Direcţiei de Contraspionaj, Filip Teodorescu : "În 1989-1990, la Revoluție, erau 29.000 de agenti ruși în România. Confruntările de la Târgu-Mureș din martie 1990, au fost pregătite de Serviciile Secrete Maghiare".

Cum îţi dai seama că o femeie nu a mai făcut-o de mult timp. Ce se întâmplă dacă o atingi uşor

8 secrete pentru un fund rotund şi bombat în doar o săptămână, cei arăta ca un top model de Paşte

Tupeu nemărginit al Ambasadorul SUA: "Parlamentul a adoptat Legea offshore încălcând toate principiile transparenţei şi negocierii" Cu cine să negocieze măi Klemă Progresistă? Cu voi care vreți să ne luați petrolul pe NIMIC? Păi vi l-a dat deja...

UNGARIA. Ce prevede pachetul de legi STOP SOROS

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

Băncile străine îi jupoaie pe români DUBLU față de cum o fac cu cetățenii din celelalte state europene

NOAPTEA MINȚII. DNA ANCHETEAZĂ GUVERNUL ȘI VREA SĂ-L BAGE LA PUŞCĂRIE."Inițiativa România", organizație în strânsă legătură cu 20 de ONG-uri finanțate de SOROS și cu Iohannis, a făcut plângere penală. DNA-ul s-a executat şi A FĂCUT DOSAR PENAL Guvernului

Oana Lis a recunoscut totul, fără niciun fel de ruşine. De ce l-a acceptat de bărbat pe Viorel Lis

Corespondență inedită. General maghiar mason către Cuza: "Alteță, dețineți în mâini cheia situației asupra Dunării unde interese imense sunt în joc"

Elton John ar putea renunţa la turnee, după o carieră de 50 de ani

Noaptea minții. Mediafaxul susține puciul militar din Turcia care a făcut 190 de morți şi peste 1600 de răniți. Mediafax "ANALIZĂ: Criza din Turcia, efectul tendințelor autoritariste, reacție a armatei de protejare a laicității"

Avocatul Gheorghe Piperea demasca CENZURA REȚELEI SOROS: "Treaba cu ministerul adevărului devine serioasa si gravă. Soldații disciplinați aliniati în spatele neo-marxiştilor și anarhiștilor americani, îşi fac treaba, raportând la greu la feisbuc"

Serena Williams revine in competitii la FedCup, la confruntarea dintre SUA si Olanda

Europarlamentari români au semnat pentru Desființarea României. Atenție pe cine trimiteți europarlamentari. Renate Weber și Mircea Diaconu au semnat manifestul Spinelli care susține o Europă Federală și Desființarea Statelor Naționale

Decizie judecătorească: Vaccinul produs de firma Glaxo provoaca autism! Vaccinul "Infanrix Hexa”, este un vaccin hexavalent, administrat in primul an de viata, care „protejează” de poliomielita, difterie, tetanos, hepatita B, tusea convulsiva, haemophilius

Păianjenii ridică o pradă mare mult mai grea decât ei cu un „scripete” de mătase - și acum oamenii de știință au aflat cum o fac

Este uriasa colonizare a Europei cu imigranti islamici un atac organizat impotriva popoarelor Europei? ONU: "Europa ar avea nevoie până în 2025 de 159 de milioane de imigraţi" George Soros: "În felul acesta, rasa albă va dispărea"

Iohannis "ca președinte" are "românii lui" care sunt în stradă și români care NU SUNT AI LUI care nu sunt în stradă. Iohannis, la Consiliul European: "Românii MEI sunt în stradă"

Rares Bogdan "baiatul destept din Presa" - În perioada mai 2007 – octombrie 2008, firma realizatorului tv, Rares Bogdan, a primit fără licitaţie 308.708 euro de la Autoritatea de Supraveghere Financiară

6 Ianuarie 2021: Discursul istoric al Președintelui SUA, Donald Trump, în fața Hoției fără de margini de la alegeri prezidențiale din SUA, a Rețelei Progresisto-Globaliste. Citiți să vedeți de ce îl cenzurează massmedia progresistă.

Andreea Simion a pozat sexy pentru o revistă din Italia. FOTO | Fosta gimnastă a renunțat complet la inhibiții

Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu are şanse mari să câştige pentru al treilea an consecutiv ultramaratonul de la Cercul Polar 6633 Arctic Ultra. “Am picioarele praf, dar e normal, aşa e filmul ăsta …”

VIDEO - RUSINE IOHANNIS. RUSINE CIOLOS. Protestele ciobanilor la Palatului Parlamentului. Jandarmii lui Ciolos au dat cu gaze lacrimogene. Ciobanii au intrat in Curtea Parlamentului sa-i întrebe pe parlamentari de ce au votat împotriva oilor și a cainilor

GOVHubIT o MARE CACEALMA: DC News - Cu cât a plătit Guvernul Cioloş-Soros IT-iştii ONG-işti ? I-a plătit cu 90 de milioane de lei vechi, salariu de fiecare pe lună, practic mult mai mult decât un parlamentar şi un primar ales.

NE VINDEM TARA SI LA POLONEZI. O companie poloneza a cumparat producatorul apei minerale Bucovina. Vanzatorii? Fratii lui Omar Hayssam care au luat-o de la Stat pe nimic.

Iată care e adevăratul scop al Summitului UE de la Bruxelles. Premierul Greciei, Alexis Tsipras, va semna un acord special cu Berlinul pentru ca valurilor de migranţi să fie împărțite cu forța spre alte țări UE.

PRESA GERMANĂ. "Die Liste: Deutsche Soros-Agenten im EU-Parlament" MARTIN SCHULZ "Aliat de Nădejde al lui SOROS". MARTIN SCHULZ e pregătit de REȚEAUA PROGRESISTĂ să devină CANCELAR AL GERMANIEI după ce Merkel a făcut-o lată

Donald Trump a revocat o directivă a lui Obama în privința folosirii toaletelor de către elevii transsexuali

CALENDAR ORTODOX 2018: Sfânta care protejează familia. Ce trebuie să facă fiecare creştin pentru bunăstarea casei

S-A VOTAT DEGEABA. PSD-ul paralizat de frică pune miniştri Adulatori ai Plagiatului lui KOVESI. Tudorel Toader ca Ministrul Justiției e o alegere pe placul lui SRI Soros TV: Rareş Bogdan, susținătorul lui Soros şi prieten cu Hellvig: "Foarte bună alegere."

Bugetul.ro dezvăluie rețeaua de ONG-işti IT-işti finanțați de SOROS. IT-istul Ciprian Ciocan, care face SCULE DE CENZURĂ este director executiv al Fundației Comunitare Sibiu care a implementat programul finanțat de Soros, YouthBank

Mircea Diaconu cel care a semnat pentru desființarea Statului Național Român ne ia de proști. El se face că nu înțelege ce înseamnă o Europă Federală în care Statele Naționale vor fi desființate. Ce a declarat Diaconu după ce am publicat ce a făcut.

Iohannis o ține tot într-un ..."protocol". Administraţia Prezidenţială a cheltuit 780.000 de lei, adică 173.500 de euro doar pe şampanie, cafele, mese de protocol şi cadouri

Hans Klemm, ambasadorul SUA, a vizitat-o pe noua şefă a instanţei supreme, Cristina Tarcea. Cerem Ambasadei SUA să oprească imediat "vizitele" la şefii justiției din României. Nu e treaba Ambasadei să se amestece în Justiție.


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5

Nr. de articole la aceasta sectiune: 296, afisate in 5 pagini.