02:22
Comentarii Adauga Comentariu

Cea mai grea înfrângere a Islamului în fața creștinilor. Istoria măcelului care i-a adus lui Ștefan cel Mare titlul de "campion al lui Hristos"

Victoria lui Ștefan cel Mare în bătălia de la Vaslui a fost considerată de trimișii papali, de cronicarii polonezi sau venețieni, dar chiar și de o parte a turcilor cea mai grea înfrângere a Islamului aflat la apogeu. Povestea măcelului din mlaștinile Moldovei este relatată în numeroase cronici, inclusiv cele otomane.

La mijlocul secolului al XV-lea Imperiul Otoman era la apogeu. Uriașul imperiu se întindea din Peninsula Balcanică până la râul Eufrat. În această perioadă, era condus și de unul dintre cei mai străluciți sultani otomani, Mahomed al II-lea Fatih (1451-1481), cel care a cucerit Constantinopole în 1453 și întreaga Peninsulă Balcanică. 
 
În aceași perioadă, în Principatul Moldovei domnea poate cel mai strălucit voievod român, Ștefan cel Mare, stăpân peste un teritoriu care se întindea de la Marea Neagră până la Munții Carpații. Între cuceritorul Constinopolelui și voievodul micului principat românesc se iscă o serie de conflicte. În primul rând, animozitățile apar din cauza cetății Chilia, fortăreață strategică atât pentru otomani cât și pentru moldoveni. Cetatea a trecut rând pe rând din posesiunea Moldovei, către Iancu de Hunedoara, dăruită de Petru al II lea al Moldovei, mai apoi către Țara Românească și în final Moldovei lui Ștefan cel Mare. 
 
Voievodul moldovean o cucerise însă de la vasalii munteni ai sultanului otoman, iar Mahomed al II-lea i-o ceruse lui Ștefan înapoi. Refuzul moldoveanului a stârnit furia otomanilor. Mai mult decât atât, Ștefan încerca în permanență să înlăture de pe tronul Țării Românești domnitorii puși de turci.

"Cel dintâi lucru care se impunea era scoaterea Munteniei din sfera de influență turcească, asigurarea, printr-un domn devotat lui Ștefan, că armata acestei țări nu se mai aliază armatei sultanului. Așadar, îndepărtarea din scaun a lui Radu cel Frumos, sluga prea plecată a turcilor.

Moldova în timpul lui Ștefan cel Mare 
 
Este cea ce va urmări Ștefan timp de patru ani de zile, din 1470 până în 1474", preciza Constantin C. Giurăscu în "Istoria Românilor". Urmează un război de uzură cu muntenii, armatele lui Ștefan urcând pe tron succesiv pe Laiotă Basarab și mai apoi după ce Laiotă trădează, pe Vlad Țepeluș. Totodată Ștefan cel Mare refuză să mai plătească tributul de 2000 de ducați Porții Otomane în anul 1473. A fost picătura care a umplut paharul, din spusele lui Bartolomeo Scala, secretarul republicii Florentine , încă din 1474, sultanul era decis să invadeze Moldova. 
 
Mai mult decât atât conform unei cronici germane, Gentis Silesiae Annales, Mahomed al II lea ar fi dorit transformarea Moldovei într-o zonă din care să atace Ungaria și Polonia. Mahomed al II lea îi dă un ultimatum lui Ștefan în 1474 să renunțe la Chilia, să dea tributul restant și mai ales să înceteze intervențiile în Țara Românească. Principele moldav refuză. În aceste condiții Mahomed al II lea se pregătea de război.
 
Cei 40.000 de moldoveni pregătiți să înfrunte 120.000 de turci
 
Mahomed al II-lea a emis ordinul de invazie încă din 1474. Comandantul suprem era Soliman Hadâmbul, un comandat militar experimentat. Acesta adună o uriașă armată, de aproape 120.000 de oameni, după cum arată Gentis Silesiæ Annales dar și Ștefan cel Mare în scrisoarea care o adresează în 1475 principilor Europei. Cronica moldo-polonă fixează numărul trupelor otomane la 100.000 plus aliați. Este vorba de trupe din Rumelia, dar și din Anatolia și alte provincii otomane. Este trimis și temutul corp al ienicerilor. Pe lângă otomani, participă și un corp de oaste muntenesc de aproape 17.000 de soldați dar și 20.000 de bulgari. 
 
În general numărul trupelor turcești fără cei 37.000 de aliați munteni și bulgari, variază de la o cronică la alta între 60.000 și 120.000 de turci și tătari. De exemplu cronicile italienești arată că  numai trupele de cavalerie ale oștirii otomane numărau 30.000 de ostași. În general armata turcească era formată din războinici experimentați, rodați în luptele din Balcani și Mesopotamia. Pe lângă infanteria greu înarmată a ienicerilor, era cavaleria de elită a turcilor, spahii dar și akingii, cavaleria ușoară. Totodată alături de aceștia erau trupe de atac ușoare dar și regimente specializate în jefuirea regiunilor cucerite. De cealaltă parte armata moldovenească număra 40.000 de oșteni, majoritatea cavalerie,după cum arată Cronica Poloneză dar și cronica lui Jan Dlugosz. Ștefan cel Mare se adresa cu disperare papei Sixtus al IV lea pentru a strânge armatele creștine și a-i oferi ajutor. 
 
Trimite o scrisoare și tuturor suveranilor creștini, cerând trupe. În mare parte primește doar încurajări. Cei 40.000 de moldoveni sunt totuși ajutați de 5000 de secui , de 2000 de cavaleri polonezi dar și de 1800 de unguri. La toate acestea se adăugau, 20 de tunuri și bombarde. Armata moldovenească erau formată din "hânsari", regimente răzeșești de cavalerie ușoară, unii dintre aceștia arcași călare, alături de cavaleria greu înarmată a "vitejilor", trupele boierești, infanteria răzeșească înarmată cu securi și ghioace ghintuite dar și toți cei care putea purta arme. Și armata lui Ștefan, consideră istoricii avea experiență de luptă, cu soldați rodați în războaiele cu muntenii dar și cu unguri dar și contingentele turcești trimise în Țara Românească și Moldova.
Trupe otomane FOTO byzantium.deviantart.com
 
Cu toate acestea, situția era extrem de dificilă pentru micul principat moldav. Uriașa armată otomană pleacă din noiembrie 1474 din Sofia și pleacă către Țara Românească trecând Dunărea pe gheață oprindu-se în Țara Românească. Ajung în decembrie în Moldova. Armata lui Ștefan cel Mare se retrage, refuzând o înfruntare. Ștefan aplică tactica pământului pârjolit și se retrage în jurul Vasluiului. Trupe de hânsari moldoveni hărțuiesc în permanență adversarul, înfometat și chinuit de frig. Akingii trimiși în teritoriul inamic de Suleiman Hadâmbul vin cu vestea că la Vaslui satele nu sunt arse și se găsește nutreț și mâncare. 
 
Fără să ezite, Suleiman pleacă către Vaslui cu grosul trupelor. Era deja luna ianuarie, vremea se încălzire în mod ciudat, iar zăpada se topea. Otomanii au privit acest lucru ca pe un semn favorabil. Pentru a ajunge la Vaslui oastea otomană trebuia să treacă printr-un loc îngust mărginit de păduri și peste un podeț de lemn, peste râul Bîrlad la confluența cu Racova. " A dat Ștefan această luptă lângă mocirla Racovăț și râul Bârlad, cu oastea sa și cu 5.000 de secui, a căror țară, rupând-o din regatul Ungariei, și-o supusese sieși", preciza și cronicarul polon Jan Dlugosz. Ceea ce a urmat a depășit așteptările tuturor contemporanilor.
 
Cea mai grea înfrângere a Islamului
 
După o hărțuire neîntreruptă din partea cavaleriei ușoare moldovenești, uriașa oaste otomană, merge către satele neatinse de pârjol din zona Vasluiului și intră în capcana voievodului moldovean. Mai precis în aceea vale împădurită și mlăștinoasă din cauza topirii zăpezii. De cealaltă parte îi așteptau moldovenii. Colonelul Valer Popovici, un istoric militar, este de părere că Ștefan a întărit un deal din capătul văii, numit Dealul Paiului, unde în spatele unor întărituri de pământ a amplasat 10 tunuri care trebuiau să execute câte 7 lovituri către adversari. Pe un deal lateral au fost amplasați țăani cu buciume și darabane, iar pe celălalt versant rezerva formată din infanteria răzeșească. 
Bătălia de la Vaslui FOTO wikipedia.org
 
Pe 10 ianuarie, în zorii zilei pe o ceață lăptoasă oastea otomană intră în capcană. Cronicarul turc Ibn Kemal, autorul unei istoriii otomane, contemporan evenimentelor, spune că oastea otomană a fost întâmpinată cu focuri de tun și bombarde din partea moldovenilor. Asta i-a făcut pe otomani să înainteze și să se afunde și mai tare în valea mlăștinoasă. Primul contact cu otomanii, nu a fost favorabil lui Ștefan cel Mare. Corpul de oaste secuiesc și detașamente moldovenești au fost distruse în special de atacul lui Mihaloglu Ali-Bei și a ienicerilor săi, renumiți pentru priceperea în luptă și fanatism. Victoria părea a otomanilor, chiar de la începutul luptei. Ștefan, după cum arată cronicarii se urcă pe cal și intră personal în luptă comandând corpul de elită al "vitejilor". 
 
Atacul cavaleriei moldovenești este devastator și închide retragerea oastei otomane. Țăranii cu bcuciume și darabne au derutat aramta otomană, crezând că este lovită din lateral, permițând rezervei din flanc să atace prin surprindere. Atacul țăranilor înarmați cu securi și ghioage a fost deasemenea devastator. 
 
"Toate șirurile dinainte, în care se aflau și secui, fură zdrobite de turci și amenința o mare primejdie, până când Ștefan se aruncă el însuși în mijlocul turcilor, nebuni de bucuria învingerii și, cu puterea minunată a lui Dumnezeu, nimici cetele turcești, având abia vreo 40.000 de luptători", scria Jan Dlugosz. A urmat un măcel în toată regula. Turcii nu mai știau pe unde să fugă. Erau prinși și doborâți ca la un uriaș abator. Cel puțin asta arată toate cronicile. "A fost un grozav măcel și puțin a lipsit ca să nu fie cu toții tăiați în bucăți, și numai cu mare greutate Soliman pașa și-a scăpat viața prin fugă", arăta cronicarul otoman Seadedin. Totodaotă un alt cronicar turc Ibn Kemal, arată că 40.000 de otomani au murit pe câmpul de luptă de la Vaslui. Detașamentele muntenești și bulgărești au fost exterminate. Măcelul a durat patru zile, turcii fugind către Dunăre, urmăriți și doborâți de cavalerie ușoară moldovenească. 
Mahomed al II lea , sultanul Imperiului Otoman FOTO wikipedia.org
 
"Foarte puțini turci și-au putut găsi mântuirea prin fugă, căci chiar și acei care au fugit și au ajuns până la Dunăre, au fost uciși de moldoveni, care aveau cai mai iuți, sau au fost înecați în valuri. Aproape toți prizonierii, afară de cei mai de frunte, i-a tras în țeapă", spune Jan Dlugosz. Dezastrul a fost atât de mare încât mama sultanului Mahomed al II lea, Mara Brankovic, a spus în fața trimișilor genovezi și venețieni că a fost cea mai cumplită îngrângere a Islamului de până atunci. 
 
"Athleta Christi" lăsat fără sprijin
 
După această uluitoare victorie, Ștefan cel Mare a cerut ajutor tuturor principilor Europei, arătându-le că este momentul să atace Imperiul Otoman. De altfel de la Chilia, erau doar 15 zile pe mare până la Constantinopol. Nu primște ajutor, doar laude și scuze despre neputința marilor suverani de a susține o campanie importantă. Papa nu organizează o cruciadă, îi acordă voievodului moldovean doar titlul de "Athleta Christi" și îl numește cel mai de seamă ajutor al creștinătății. Mai mult decât atât regele Matei Corvin se laudă în fața Europei că el a câștigat această victorie cu aliații săi din Moldova. În aceste circumstanțe, Ștefan rămâne singur în fața otomanilor, care-și refac rapid forțele și ajung să atace până și țărmurile Italiei. Chiar și Ștefan cel Mare la apusul vieții sale, fără sprijin, ajunge să plătească tribut turcilor.

(Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

PREMIERĂ Libertatea.ro | Sexy Theo Rose A SCHIMBAT microfonul cu ARMA | VIDEO

Principala temă de discuție în cadul summitului NATO de la Bruxelles este securitatea cibernetică. România se află în centrul discuțiilor

COMENTARIU Adrian Onciu. Legătura dintre Oxfam, miliardarii filantropi Soros & Gates și presiunile asupra liderilor G7

Brăila: Doi jandarmi la spital, după ce duba a fost lovită de o mașină

G7 reproșează Chinei încălcarea drepturilor omului. Liderii mondiali solicită o nouă investigație a originilor COVID-19

Studenții Universității din București vor beneficia de cursuri gratuite de chineză

HOROSCOP 14 iunie. Risc de trădări și un mare impas. Vezi cu care dintre ele te confrunți azi

O carte pe zi. "Cum să rămâi lucid într-o epocă a dezbinării", de Elif Shafak

Platformă unică în România pentru pacienții cu boli pulmonare

Mita la Rutiere. Zece polițiști din Timiș sunt acuzați că au luat șpagă de sute de ori pentru înmatricularea unor mașini

Aruncătorul dinamovist Rareș Toader s-a calificat la Jocurile Olimpice cu un nou record național

Dan Barna, la 31 de ani de la mineriada din 1990: Dreptatea încă își așteaptă timpul

COMENTARIU Lelia Munteanu | Un mare om de stat, o fiară încolțită

Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte și fațete dentare cu Bogdan Dragomir, medic specialist în Stomatologie și Ortodenție

Marea Britanie amână ridicarea ultimelor restrcții anti-Covid. Până când vor rămâne în vigoare

Euro 2020. Christian Eriksen, primul mesaj la două zile de când s-a prăbușit pe teren. / Medic: "Christian era plecat, practic, era mort"

EURO 2020. Programul meciurilor de astăzi. Intră în scenă golgheterul Lewandowski

Daniel Fenechiu: "Vântul schimbării este destul de prezent în PNL"

Erdogan, înaintea summit-ului NATO: "Turcia va fi singura țară de încredere din Afganistan după retragerea SUA"

Țările de Jos se impun cu emoții în fața Ucrainei, la Euro 2020

14 iunie, Ziua Donatorului de Sânge. România se confruntă cu o criză de sânge

COMENTARIU Marius Oprea / Moțiune la Ghinea: nici că-i pasă

Un nou incendiu a izbucnit la incineratorul din Brazi, județul Prahova

Studiu: Campionatul European de Fotbal crește vânzările de televizoare cu peste 10%

Trei turiști au rămas cu mașina blocată în noroi, în Buzău

China respinge declarația G7 și le cere liderilor grupul să nu mai calomnieze țara: "Ne vom apăra cu hotărâre suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare"

Ion Cristoiu: IPS Teodosie: Puterea Bisericii este veșnică, puterea Statului este vremelnică

Ceausescu ne-a lasat mostenire un stat la cheie: fara datorii, cu o industrie puternica, o agricultura irigata si intensiva. Noi in douazeci de ani am pierdut totul, inclusiv independenta statului

Accident grav pe Autostrada A1, în Arad. O persoană a decedat, iar alte 16 sunt rănite

Nouă informare meteo de ploi și vânt valabilă în toată țara. Cât timp este valabilă

Pensia medie lunară a crescut cu 16% în primul trimestru, comparativ cu T1 din 2020

Atac armat în Italia. Doi copii și un bătrân au fost împușcați mortal pe stradă

Rareș Bogdan, ironii la adresa lui Orban: "E bine, înseamnă că e un fel de sfânt"

Se poate slăbi cu junk food? Ce spune specialistul în nutriție

METEO. Prognoză specială pentru Capitală. Cum va fi vremea în următoarele trei zile

dan Barna: "Obligăm generații de tineri și tinere să facă lecția de educație sexuală în toaletă"

Grădiniță de vară în Sectorul 5. 750 de copii vor avea acces gratuit

MOSTENIREA nestiuta a lui Ceausescu! America e SOCATA de ce a descoperit in Romania
ULTIMA ORA: Dusmanii tarii vor sa ascunda adevarul

COMENTARIU Valeriu ȘUHAN: Patru palme și-o corigență

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

Clotilde Armand, ironizată de Robert Turcescu, pentru problema gunoiului din Sectorul 1 al Capitalei

FOTO O broască țestoasă uriașă, luată cu duba. A fost nevoie de 3 polițiști pentru a fi cărată până la mașină

Invazie de urși într-o comunitate din Vrancea. Localnicii cer ajutorul autorităților

Premieră în Sectorul 2 din București. În parcul Cinema Floreasca a apărut o stație de compostare a deșeurilor

Coronavirus România LIVE UPDATE 14 iunie 2021. Bilanț actualizat COVID-19

Un activist din Buzău a fost agresat pe stradă, de față cu poliția: trei bărbați au fost reținuți, polițiști verificați

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și îl cercetează pe judecătorul Costin Andrei Stancu, de la Curtea de Apel Pitești, care a decis că existența SIIJ nu este justificată, invocând decizia CJUE

Marcel Ciolacu: Am finalizat moțiunea de cenzură "România eșuată. Recordul fantastic al guvernului Cîțu"

Justiția Progresistă în Coreea de Sud. Fosta șefă a statului sud-coreean a fost condamnată la 24 de ani de închisoare pentru "abuz de putere". Pedeapsă uriașă asemănătoare anilor '50 de la noi, atunci când bolșevica Ana Pauker tăia și spânzura în România

De ce este mai periculoasă versiunea Delta a coronavirusului? Răspunsul unui specialist din Marea Britanie

Cutremur în România la o adâncime de 167 de kilometri

Grenadă descoperită în zona Catedralei din Craiova

Alo, Barna? STUDIUL BOMBĂ, publicat în Jurnalul Societății Regale de Medicină din Marea Britanie impotriva VACCINUL HPV -- Ratele cancerului de col uterin au crescut alarmant în Marea Britanie, iar experții se îndoiesc acum de eficacitatea vaccinului HPV

Cum sa va construiti un Home Theater PC - HTPC - performant - la cel mai atractiv pret

CORONAVIRUS 14 iunie. Situația pe județe. Sub 20 de cazuri noi în Capitală. 11 județe cu zero cazuri noi. LISTA completă

VIDEO Un deputat susține că a fost provocat să împingă un activist civic, în timp ce era filmat

"Dă Doamne pe lume o ploaie cu spume....". Cum a început Hillary să spună că vrea să fie preşedinte cum a început să plouă torențial. Singurul Miting al lui Hillary programat sâmbătă a durat doar 7 minute fiind întrerupt de o Ploaie Torențială

TERAPIE DE ȘOC PENTRU POPULAȚIE CU GAZELE ROMÂNEȘTI. Guvernul Cioloș-Soros ne-a NENOROCIT. A liberalizat PREȚUL LA GAZE în avantajul companiilor străine înainte să plece. Preţul la gaze, mai mare cu 10% din aprilie. OMV RÂDE ȘI-ȘI FREACĂ MÂINILE

Românii sunt ținuți ÎN MOD INTENȚIONAT cu Salarii de Mizerie pentru a fi o forță de muncă ieftină pentru MULTINAȚIONALELE STRĂINE. Salarii de MIZERIE de 300-450 de euro în toate regiunile țării.

Raluca Prună, ministrul Justiției: "Cuplurile care trăiesc fără căsătorie, indiferent de sexul partenerilor, au nevoie de protecție oferită de lege". Dar Copiii nenăscuți încă, au Dreptul la O MAMA şi la UN TATĂ, d-nă Prună? De ce le luați acest Drept?


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5 Pag.6 Pag.7
Pag.8 Pag.9 Pag.10 Pag.11 Pag.12 Pag.13 Pag.14 Pag.15
Pag.16 Pag.17 Pag.18 Pag.19 Pag.20 Pag.21 Pag.22 Pag.23
Pag.24 Pag.25 Pag.26 Pag.27 Pag.28 Pag.29 Pag.30 Pag.31
Pag.32 Pag.33 Pag.34 Pag.35 Pag.36 Pag.37 Pag.38 Pag.39
Pag.40 Pag.41 Pag.42 Pag.43 Pag.44 Pag.45 Pag.46 Pag.47
Pag.48 Pag.49 Pag.50 Pag.51 Pag.52 Pag.53 Pag.54 Pag.55
Pag.56 Pag.57 Pag.58 Pag.59 Pag.60 Pag.61 Pag.62 Pag.63
Pag.64 Pag.65 Pag.66 Pag.67 Pag.68 Pag.69 Pag.70 Pag.71
Pag.72 Pag.73 Pag.74 Pag.75 Pag.76 Pag.77 Pag.78 Pag.79
Pag.80 Pag.81 Pag.82 Pag.83 Pag.84 Pag.85 Pag.86 Pag.87
Pag.88 Pag.89 Pag.90 Pag.91 Pag.92 Pag.93 Pag.94 Pag.95
Pag.96 Pag.97 Pag.98 Pag.99 Pag.100 Pag.101 Pag.102 Pag.103
Pag.104 Pag.105 Pag.106 Pag.107 Pag.108 Pag.109 Pag.110 Pag.111
Pag.112 Pag.113 Pag.114 Pag.115 Pag.116 Pag.117 Pag.118 Pag.119
Pag.120 Pag.121 Pag.122 Pag.123 Pag.124 Pag.125 Pag.126 Pag.127
Pag.128 Pag.129 Pag.130 Pag.131 Pag.132 Pag.133 Pag.134 Pag.135
Pag.136 Pag.137 Pag.138 Pag.139 Pag.140 Pag.141 Pag.142 Pag.143
Pag.144 Pag.145 Pag.146 Pag.147 Pag.148 Pag.149 Pag.150 Pag.151
Pag.152 Pag.153 Pag.154 Pag.155 Pag.156 Pag.157 Pag.158 Pag.159
Pag.160 Pag.161 Pag.162 Pag.163 Pag.164 Pag.165 Pag.166 Pag.167
Pag.168

Nr. de articole la aceasta sectiune: 10024, afisate in 168 pagini.