02:14
Comentarii Adauga Comentariu

Încă o DEZINFORMARE a soroșiștilor de la Adevărul: Secretele bătăliei lui Mihai Viteazul pentru Unirea Principatelor, ascunsă de manualele de istorie. Măcelul a umplut gropile comune - dezvăluirea unui istoric

Nota Redacției

1. După Adevărul, Politica lui Mihai Viteazul "era una expansionistă"

Ultima bătălie dată de Mihai Viteazul pentru unirea Principatelor Transilvania, Moldova și Țara Românească a fost dată în județul Botoșani și nu apare în manualele de istorie. Un istoric botoșănean a scos la lumină, din cronici și documente, adevărul despre această ultimă înfruntare pentru cucerirea Moldovei, dar și locul unde ar fi avut loc.

În vara anului 1600, ambițiosul domnitor muntean, Mihai supranumit "Viteazul" era la apogeul puterii sale. Se intitula "Io Mihail Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei". 
 
Ultima redută care a stat în calea visului măreț al lui Mihai Viteazul a fost chiar această  țară a Moldovei, după ce în octombrie 1599 cucerise Transilvania din mâinile cardinalului Andrei Bathory, în bătălia de la Șelimbăr. În această provincie, în Țara de Sus a dat și ultima bătălie pentru unificarea celor trei provincii românești. 
 
Puțin cunoscută și fără să fie prezentată în manualele școlare din zilele noastre, această ultimă înfruntare a lui Mihai Viteazul pentru cucerirea Moldovei și a unității celor trei provincii a fost scoasă din nou la lumină de istoricul botoșănean Ștefan Cervatiuc care a reușit din vechile hrisoave să contureze tabloul bătăliei, dar și să încerce localizarea sa pe teritoriul de astăzi al județului Botoșani.
 
Verbia, ultima bătălie pentru Moldova
 
În Moldova, la sfârșit de secol XVI, domnea Ieremia Movilă, vasal al polonezilor. Îndemnat și sprijinit de leși (polonezi), Ieremia Movilă avea o atitudine ostilă față de voievodul muntean și mai ales față de politica sa expansionistă.  
Acesta datora tronul polonezilor, cancelarul Zamoyski fiind cel care-l așezase în domnie în locul efemerului Ștefan Răzvan. Polonezii făcuseră pace cu turcii și mai mult decât atât se fereau de Liga Sfântă a împăratului german Rudolf al II-lea. Mai mult decât atât moldovenii plăteau tributul cuvenit turcilor. 
 
Mihai Viteazul se afla în tabăra opusă, anti-otomană și dorea înlocuirea lui Ieremia Movilă încă din 1597, cu atât mai mult cu cât Ieremia, încercase în repetate rânduri să-l asasineze cu oameni plătiți pe domnul muntean. Ocupat cu Ardealul, abia în primăvara lui 1600, Mihai Viteazul începe cucerirea Moldovei. Intră, după cum arată Constantin C. Giurescu, cu 17.600 de oameni prin pasul Oituz. Este așteptat de Ieremia Movilă, cu o armată formată din moldoveni, polonezi și mercenari de diferite neamuri. "La 10 mai, se atinsese Bacăul, la 11 Romanul; polonii trimiși înainte să întâmpine pe năvălitor, fură bătuți; Ieremia se retrase la Hotin", prezintă Giurescu în "Istoria Românilor", războiul-fulger prin care Mihai a cucerit Moldova. 
 
Pe lângă înfruntările de la Bacău, Roman și luarea Sucevei și Iașiului "ele căzură numaidecât, mai mult de spaimă decât de luptă", după cum arată istoricul român, a existat însă o ultimă bătălie pentru Moldova, în care ultimele rămășițe ale armatei lui Ieremia Movilă au fost distruse, iar voievodul moldovean era cât pe ce să fie capturat. Ar fi fost o captură, care poate ar fi salvat ceva din anul fatidic 1601. Bătălia, spun cronicile, s-a dat la Verbia, undeva pe malurile Jijiei în actualul județ Botoșani. 
 
"S-a dat acolo o luptă aprigă"
 
După bătălia de la Verbia, Mihai a putut fi sigur 100% de alungarea lui Ieremia Movilă și a oștilor de polonezi și mercenari europeni de pe teritoriul Principatului. Despre această bătălie vorbesc mai mult cronicile. În istoriile oficiale este puțin pomenită și fără să fie localizată clar în spațiu. Ceea ce s-a întâmplat la Verbia, a fost extras din cronicile vremii și mai apoi din lucrări de secol XIX pe baza vechilor izoare, de istoricul botoșănean Ștefan Cervatiuc.
Bătălia ar fi avut loc imediat după data de 15 mai 1600, când Ieremia Movilă, abandonat de contingentele moldovene, s-a refugiat cu soldații polonezii și cu mercenarii către cetatea Hotin, unde era așteptat de o garnizoană puternică. A hotărât însă să dea o ultimă bătălie cu Mihai Viteazul, pentru a nu fi prins și sperând ca în cazul unei victorii, să rămână în teritoriul moldovenesc cu un "lagăr militar" în "coasta" voievodului muntean prin care putea primi întăriri din Polonia și continua lupta pentru tronul pierdut. Locul ales a fost satul Verbia în apropierea râului Jijia.  Voievodul moldovean Ieremia Movilă FOTO 7-zile.com
 
"Ieremia Movilă a fugit de pe câmpul de luptă cu o parte din moldovenii rămași credincioși, haiduci, lefegii și poloni, căutând scăpare în cetatea Hotinului, unde-I așteptau alte puternice ajutoare poloneze. Urmărit îndeaproape de cavaleria lui Mihai Viteazul și spre a nu fi prins, Ieremia Movilă a organizat la Verbia pe Jijia o rezistență. S-a dat acolo o luptă aprigă în care toți apărătorii domnului moldovean au fost uciși. Ieremia Movilă cu și mai mare grabă și cu foarte puțini însoțitori s-a îndreptat spre Hotin, în apropierea căruia, cu tot sacrificiul credincioșilor de la Verbia, era cât pe ce să fie prins de gonașii lui Mihai Viteazul", scria în Acta Moldaviae Septentrionalis (numerele VII-VIII/2008-2009), istoricul botoșănean Ștefan Cervatiuc.
Cavaleria lui Mihai Viteazul a fost la un pas să-l prindă pe Ieremia Movilă, însoțit numai de câțiva soldați rămași în urma măcelului de la Verbia. Ieremia a scăpat datorită tunurilor de lângă Hotin, care au încetinit mișcările urmăritorilor.
 
Istoricul botoșănean arată că bătălia a fost prezentată în special în Letopisețul Cantacuzinescu unde se precizează că "deacă merse Ieremia Vodă împotriva lui Mihai Vodă, el se întoarse de plecă spre cetatea Hotinului, fugind Ieremia Vodă de teamerea lui Mihai Vodă. Iar oștile lui ajunseră pre oștile Ieremiei Vodă la un loc numit Jaștea (n.r. denumirea veche a Jijiei) și fu acolo războiu mare oarectă va vreame și mulți moldoveni și Ieși pieriră. De acii moldovenii deaderă a fugi și leșii așișderea, până se apropiară de cetatea Hotinului". Așa cum arată și cronica, la Verbia s-a dat o mare bătălie între avangarda și gonacii lui Mihai Viteazul, cu aproximativ 2000 de mercenari și ostași polonezi, la care se adăugau și contingente moldovenești. Miron Costin la rândul său amintește de această bătălie sângeroasă de la Verbia și arată că a durat câteva ceasuri. 
 
Totodată eruditul moldovean vorbește și de o movilă, făcută peste trupurile polonezilor și mercenarilor aruncați într-un fel de groapă comună. Felul cum a fost organizată lupta și efectivele clare implicate sunt deocamdată un mister. La fel și modul cum a scăpat Ieremia Movilă din măcelul de la Verbia, ajutat de doar câțiva însoțitori. 
 
Verbia, un loc bun de purtat război
 
Istoricii de secol al XIX-lea au preluat mai apoi din cronici, informații despre misterioasa înfruntare de la Verbia și felul în care a scăpat ca prin urechile acului Ieremia Movilă. Aron Florian  a scris primul în "Istoria Țării Românești" din 1836, urmat de Nicolae Bălescu și Nicolae Iorga.
 
Bătălia era prezentată succint și fără să fie localizată în vreun fel. Totodată locul era bun de dat război, fiind o locație mărginită se pare de maluri înalte, care puteau fi ușor fortificate și pe care se putea amplasa artileria. De altfel, în 1561 are loc tot aici la Verbia încă o bătălie, între Despot Eraclidul, viitorul Despot Vodă și Alexandru Lăpușneanu. Voievodul moldovean a fost învins de aventurierul Despot Ieraclid la Verbia și a fost nevoit să fugă. La Verbia s-ar fi organizat pe malul Jijiei și apărări contra invaziilor tătărăști din Evul Mediu.
 
Documentele arată că Verbia a fost un sat, care a dispărut după 1628. Istoricul botoșănean Ștefan Cervatiuc studiind mai multe surse documentare a ajuns la concluzia că bătălia s-a dat undeva în zona satului Dimăcheni, astăzi în județul Botoșani. 
Istoricul Ștefan Cervatiuc( centru) FOTO 1-cultural.blogspot.com
 
"Coroborând informațiile oferite de N. Filipescu-Dubău, M. Costăchescu, C. Cihodaru și repertoriul arheologic al județului Botoșani cu informațiile toponirnice din documentele de la 1487, 1519, 1582-1583, 25 august 1583, 1623, 1628 și 1668 și cu cele din fragmentul de hartă militară deținut de D.J.A.N. Botoșani, putem conchide în mod sigur că vechiul sat dispărut, unde s-au dat bătăliile dintre Alexandru Lăpușneanu și Despot Vodă la 1561 și Mihai Viteazul și Ieremia Movilă la 1600, și-a avut vatra pe locul numit azi Siliștea Vergbia de pe șesul Vergbii, lângă satul Dimăcheni, comuna Corlăteni județul Botoșani, iar Movila Bortoasă de pe dealul cu același nume și cota 191, aflată la o mică distanță spre sud de siliștea feudală, este movila ridicată de Ieremia Movilă peste trupurile oștenilor poloni și moldoveni credincioși care cu prețul vieții lor I-au scăpat de rușinea de a cădea prizonier în mâinile lui Mihai Viteazul", scria Ștefan Cervatiuc. 
 
Bătălia de la Verbia un moment de cotitură
 
Specialiștii susțin că bătălia de la Verbia putea deveni un moment de cotitură. Prinderea lui Ieremia Movilă era esențială pentru liniștea lui Mihai Viteazul, cel puțin o perioadă, în zona Moldovei. Tocmai de aceea a și fost trimis un detașament important  expres pentru capturarea sa. Prin bătălia de la Verbia au fost eliminați definitiv lefegii și soldații polonezi din Moldova, dar nu a fost atins scopul principal, prinderea domnitorului moldovean. Mai mult decât atât, asediul ce a urmat îndeaproape bătăliei, asupra cetății Hotinului a eșuat.  
 
După numai câteva luni, în luna septembrie Ieremia Movilă se întorcea cu 24.000 de soldați polonezi în Moldova și spulbera puținele trupe ale lui Mihai Viteazul rămase în principat. Restul erau plecate să dea ajutor în Transilvania, acolo unde voievodul muntean a fost bătut la Mirăslău. Se presupune că prinderea lui Ieremia Movilă ar fi încurcat, măcar pentru scurt timp, planurile polonezilor, ocupați să caute un alt pretendent la tronul Moldovei, care să le fie credincios, dar, în același timp, și agreat de turci. 

Continuați să citiți...

(Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

"Efectul Draghi". Boom de rezervări la vaccinare, în Italia

Cinci polițiști din Bihor au fost condamnați la închisoare cu executare pentru corupție

Arhiepiscopia Tomisului: IPS Teodosie este în comuniune cu PF Daniel, nu în supărare

Gabriela Ruse este pe "val" la turneul de tenis din Palermo. Tenismena este în semifinale după ce a câștigat al 12-lea meci consecutiv

Ion Cristoiu: Cum a fost numit "criminalul sovietic" Andrei Vâșinski membru al Ordinului Carol I, în gradul de Cavaler Mare Cruce

Băile Tușnad. Primarul susține că urșii gunoieri au probleme genetice și trec de gardurile electrice

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / București, capitala României, raiul șobolanilor și al țînțarilor. "Jurnal din anul ciumei", sau al "guvernului meu"

Ciobanul căutat după atacul ursului a fost găsit mort

Autoritățile au încheiat căutările victimelor aflate în imobilul prăbușit din Miami. Bilanțul total ajunge la 97 de morți

HOROSCOP 24 iulie. Lună Plină în Vărsător. Zodiile, provocate să schimbe ceva

COVID, studiu SUA: Dacă nu vor fi vaccinați copiii, virusul va continua să circule

BREXIT DONE. Englezii au ieșit pe străzi ca să sărbătorească eliberarea din progresista UE, noua închisoare a popoarelor. Au scăpat din UE -- a doua URSS. Oare când ne vom bucura și noi?

CSU Craiova și-a demis antrenorul după înfrângerea din Conference League. Cine îi va lua locul

Jocurile Olimpice: Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu s-au calificat în sferturi la tenis de masă dublu mix

VANZAREA TERENURILOR LA STRAINI CONTINUA. Americanii au cumpărat mii de hectare de teren în România. Afla cum de s-a ajuns aici si ce trebuie facut ca sa oprim acest lucru. UPDATE: Fluierul a aflat despre ce fond de Investitii e vorba

SpaceX, compania lui Elon Musk, a primit un contract pentru prima misiunea NASA pe satelitul Europa. "Luna" lui Jupiter este prinicipalul candidat în căutarea vieții în sistemului solar

Motociclist mort după ce a căzut de pe motocicletă, în Argeș

Spaniolii, dornici să se vaccineze. Tinerii stau la coadă la un spital din Madrid

Tokyo 2020: Laura Georgeta Ilie a ratat la limită calificarea în finală la tir

Victorie importantă pentru Angelina Jolie în bătălia din dosarul său de divorț cu Brad Pitt

Rezultate Admitere Liceu 2021. Situația completă. La ce liceu au intrat elevii

IPS Calinic: Vremea țepelor în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a trecut

Acești incompetenți mincinoși care ne conduc. Ion Cristoiu "Statul Pararalel şi-a rupt dinţii într-o criză reală. Klaus Iohannis, clasa politică, dar şi Guvernul se confruntă, în sfârşit, cu un examen real, nu unul inventat - examen căruia nu-i fac față"

Clipe de coșmar pentru 3 persoane. Au fost atacate în toiul nopții de 4 bărbați cu cagule în Timișoara

OMS: Varianta contagioasă Delta este acum dominantă în Europa

Împăratul Japoniei a declarat deschise Jocurile Olimpice. Naomi Osaka a aprins flacăra olimpică

Cum arăta un drum făcut de Romani, acum 2000 de ani?

Roxana Nemeş, protagonista unui film XXX: "Eu sunt acolo. Toată lumea face asta"

Ia - ambasador pentru România / Cristina Chiriac: Am ajuns cu Flori de ie pe patru continente; am cucerit suflete, am cules laude

Jocurile Olimpice, 24 iulie. Orele și probele la care pot fi urmăriți sportivii români. Programul complet

CORUPȚIE LA FMI. Șefa FMI, Christine Lagarde va fi judecată în Franța în legătură cu acordarea a 400 de milioane de euro de la stat lui Bernard Tapie pe vremea când era Ministru de Finanțe. UNDE-S DEONTOLOGII de la noi să-i ceară DEMISIA?

CUM MINTE REMUS CERNEA. Remus Cernea, despre decizia CCR: "Nu poți să supui votului prin referendum restricționări ale drepturilor omului". Nu există DREPT MAI IMPORTANT decât dreptul oricui copil născut sau nenăscut de a avea o MAMĂ și un TATĂ

Membrii delegației SUA sunt în siguranță după violențele de la funeraliile președintelui haitian

Roxana Nemeş, protagonista unui sex tape: "Eu sunt acolo"

Parada ''Port cu BucurIE'' - de Ziua Națională, la Brașov

Alexandru cel Mare avea 3 soții şi era dezgustat şi scârbit de practicile homosexuale şi totuși "Adevărul.ro" şi mulți alții din Rețeaua Progresistă afirmă cu Nerușinare că era "homosexual"

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat al doilea vaccin anti-Covid pentru grupa 12 -17 ani. Când va fi utilizat în România

Mișcare importantă pe piața criptomonedelor. Anunțul făcut de gigantul Amazon

Cristian Ghinea: Aștept să se termine coșmarul din PNL

VĂ SUNĂ CUNOSCUT? Cum a fost ucis Michael Hastings ? Mașina a accelerat brusc și s-a lovit frontal de un copac. Motorul a sărit la 60 m distanță de mașină. Hastings tocmai vroia să-și schimbe mașina suspectând că e compromisă. Condrea și-o schimbase.

"Trădare" / "Opriți coronafascismul". Protestatarii nemulțumiți de măsurile antiepidemice au atacat Parlamentului Slovaciei

Un satelit european a detectat o pată de petrol ce ar putea proveni de la avionul EgyptAir prăbușit (ESA)

"Miss pole dance România", primul concurs național de dans la bară sportiv se organizează la București: câți concurenți s-au înscris la categoria junior

"Viața mea în fotbal". Invitat: Gabi Balint

Ce beneficii au persoanele vaccinate anti-COVID: zile libere de la școală sau locul de muncă. Legea a fost promulgată vineri

Companiile au nevoie de ingineri și constructori, dar românii vor să se facă bodyguarzi. Iată ce arată datele

NEWS ALERT Focuri de armă spre oficiali americani, la funeraliile președintelui haitian Jovenel Moise

Zonele verzi sunt invadate în acestă perioadă de căpușe și țânțari. Cum să te protejezi

Replica Chinei la sancțiunile SUA. Beijingul vizează mai mulți oficiali americani

Șapte ambasadori ai unor guverne ultra-progresiste din UE, atacă dur și cu tupeu majoritatea parlamentară a României: "Să evite orice acțiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei"

Un utilaj a luat foc, într-o hală de reciclare din Ilfov. Opt persoane au fost rănite în incendiu

Atacurile șacalilor, o problemă. Comunitățile din Delta Dunării cer sprijinul Ministerului Mediului

Oficial. Stare de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoaielor. Ce măsurile urgente vor fi luate

Andreea Mantea, dezvăluire năucitoare, în direct la tv: "Cel mai nebunesc loc unde am făcut amor..."

UE a doua URSS. COMENTARIU Marius Oprea. A început războiul rece din inima Europei, între suveranităţile naţionale şi guvernul progresist neomarxist de la Bruxelles

Tupeu nemărginit. Ruşii ne-au sfârtecat țara și tot ei deschid gura. Ministerul Afacerilor Externe din Rusia: „Noi n-am uitat de partea cui a luptat armata română în al Doilea război mondial”. Păi nu voi ați semnat Pactul Ribbentrop-Molotov cu Hitler?

ATENȚIE. ÎN ROMÂNIA SE FAC 36 DE TABERE NOI DE MIGRANȚI - România se pregăteşte pentru „mişcări masive de migranţi“: 36 de tabere mobile în dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Constanța, Mangalia, Tulcea, Timișoara și alte 32 de localități

AFLAM CA BEKE CEL CU PETARDELE ERA "opozant politic". România, acuzată în Parlamentul European de arestarea lui Beke Istvan: "Profită de teama populației pentru a-și închide opozanții politici"

Klaus Iohannis, la Sibiu: "Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de preşedinte al României". Să ne ferească Dumnezeu de încă un mandat al slugii lui Merkel și a Rețelei progresiste-globaliste internaționale


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5 Pag.6 Pag.7

Nr. de articole la aceasta sectiune: 375, afisate in 7 pagini.