23:59
Comentarii Adauga Comentariu

Cum erau cu adevărat dacii. Autorii antici, despre strămoșii noștri: "Dacii sunt cu totul gata să înfrunte moartea". "Dacii aveau ochi albaștri și păr blond sau roșcat. Pielea lor este moale, albă și fără păr"

"Neamul geților, care au fost mai războinici decât oricare dintre oamenii care au trăit cândva, și aceasta nu numai datorită tăriei trupului lor, dar și pentru că îi convinsese să fie astfel slăvitul lor Zalmoxes", preciza împăratul roman Iulian Apostatul.

Despre daci au scris numeroși autori antici. Grecii și romanii care i-au cunoscut și văzut îi caracterizează ca fiind războinici și foarte inteligenți.

Despre triburile dacilor, parte a sintezei care a dus la formarea poporului român, se vorbește mult încă de acum 2000 de ani. 
 
Despre daci se știe doar ce au scris grecii și romanii sau ce s-a putut descoperi în siturile arheologice. 
 
Având în vedere faptul că dacii practicau în special incinerația, putem afla despre modul cum arătau sau ce însușiri morale aveau strămoșii noștrii mai ales de la scriitorii, istoricii și geografii antici. Informațiile transmise de aceștia sunt deosebit de valoroase în schițarea unui portret cât mai realist al acestor triburi.
 
Oameni robuști cu păr blond-roșcat
 
Dacii erau purtătorii civilizației fierului și făceau parte din marele neam al tracilor, despre care istoricul grec Herodot spunea că sunt "cel mai numeros din lume, după cel al inzilor". Totodată acesta precizează că traciil "dacă ar avea un singur conducător sau dacă tracii s-ar înțelege între ei, neamul lor ar fi de nebiruit și cu mult mai puternic decât toate neamurile". Ei, bine, dacii, așa cum arată specialiștii, dar și istoricii antici, erau ramura nordică a triburilor trace și locuiau un areal întins care cuprindea teritoriul de astăzi al României și se întindea către est până la Nistru, către vest până aproape de Cehia de astăzi, iar în nord până la Carpații Păduroși. 
 
"Elenii îi consideră pe geți traci. Ei locuiesc pe amândouă malurile Istrului", scria geograful grec Strabon în secolul I d HR în "Geografia". Totodată, aceste triburi nordice ale tracilor erau cunoscute fie sub numele de daci, așa cum apar și în "Comentari de Bello Gallico" a lui Caius Iulius Caesar, sau sub numele de geți, cum sunt consemnați în special în izvoarele grecești. Alți autori antici arată că dacii și geții vorbeau aceeași limbă și chiar erau de același neam. "Și dacii sunt o mlădiță a geților", scria istoricul latin Trogus Pompeius în "Istoria lui Filip" din secolul I îHR. Autorii antici, mai ales cei care i-au cunoscut, îi descriu chiar și fizic pe acești daco-geți, triburi tracice care locuiau la nordul Dunării. Aceștia ne prezintă un popor de bărbați nordici, foarte robuști și înalți. 
 
De exemplu Horațiu, celebrul poet latin, îi descrie în "Ode" pe geți drept "Aspri. Zdraveni din cauza regiunii friguroase". Împăratul Iulian la rândul său vorbește despre "tăria trupului" la daci, în timp ce grecul Porhirios, în secolul al III-lea d.Hr., scria că "În ținuturile de miazănoapte trupurile sunt mari. Stau mărturie celții, tracii și sciții. Țara lor este plină de umezeală și are pășuni din belșug". Mai mult decât atât, autorii antici arată că dacii aveau pielea albă, ochi albaștri și păr blond sau roșcat, asemănători celților sau germanilor. Ovidius, de exemplu, poetul roman exilat în Dobrogea, spunea despre geți că erau blonzi. Firmicus Maternus, un autor latin, la rândul său scria că "În Tracia toți se nasc roșcovani". 
 
La fel spune și Galen, un medic latin care a trăit în secolul al II-lea d HR, care arată că tracii, neam din care făceau parte și dacii, erau albi la piele. "Celții, germanii și întregul neam tracic și scitic au pielea rece și umedă. De aceea ea este moale, albă și fără păr". Totodată, toți dacii din armata romană sunt descriși ca fiind roșcați sau blonzi, cu pielea albă și ochi albaștri. Doar despre unul singur, Licinius Licianus, cel care va ajunge de altfel împărat și care era originar din Dacia Aureliană, se spunea că avea părul negru. 
 
"Au glas aspru. Fețele lor aspre sunt acoperite cu păr lung"
 
Tot autorii antici ne oferă indici și despre felul cum își purtau dacii părul și mai ales cum se îmbrăcau. Ovidius, poetul exilat în Dobrogea, i-a văzut cu ochii săi și i-a descris în special în versuri. Stilatul roman a văzut un popor de bărbați aspri, care purtau plete și bărbi. "Au glas aspru, chip sălbatic și sunt cea mai adevărată întruchipare a lui Marte. Părul și barba lor n-au fost tunse niciodată", scria Ovidius în "Tristele". Totodată, același Ovidius face și referiri la modul în care se îmbrăcau triburile geților. 
 
"Se apără împotriva frigului năpraznic cu piei de animale și cu pantaloni largi,/ Iar fețele lor aspre sunt acoperite cu păr lung", scria poetul latin. Columna lui Traian, monumentul de la Adamclisi, dar și alte reprezentări arată că într-adevăr dacii purtau barbă și păr lung. În special scurt pe frunte și laterale, lăsat lung pe spate. Apoi sunt plăcuțele de la Letnița, care arată un războinic purtând părul lung, dar adunat în vârful capului. Cercetările arheologice și reprezentările de pe columnă arată că îmbrăcămintea dacilor era variată și îndeosebi determinată de statutul social. Mai precis, diferite tipuri de cămăși lungi, strânse la brâu cu centuri, blănuri, piei, diferite tipuri de pantaloni, iar în picioare purtau îndeosebi opinci din piele.
 
Războinici de temut
 
Ceea ce reiese din textele antice este că dacii erau triburi războinice. Dădeau dovadă de un curaj deosebit. Herodot spunea că erau "cei mai cei mai viteji și cei mai drepți din neamul tracilor". Vitejia lor deosebită este descrisă și în alte izvoare antice. Războinicii daci au fost motiv de îngrijoare chiar și pentru Traian, considerându-i adversari redutabili. "În războiaiele cu parții, când ostașii noștrii erau atacați de arcașii parți cu celebrele lor arcuri cu săgeți, acestea erau nimic pe lângă săbiile curbate ale dacilor, care au provocat pagube foarte mari trupelor noastre", nota împăratul roman în 114 d HR. 
 
De altfel, la daci istoricii, geografii sau literații antici prezintă o adevărată cultură a războiului. Neamuri gata oricând să se încaiere și să intre în luptă. "Ori de câte ori priveam la ținutul geților, nu-i vedem pe geți decât luptând", scria Dion Chrysostomos, după ce a vizitat Olbia în 96 d HR. Același autor descrie așezările dacice ca adevărate tabere de luptă, în care se aflau numeroase arme și oameni bine antrenați care să le și poarte. 
 
"Am ajuns la niște oameni întreprinzători. Acolo la ei puteai să vezi peste tot săbii, platoșe, lănci, toate locurile fiind pline de cai, arme și oameni înarmați". Mai mult decât atât, autorii antici îi arată ca pe niște războinici cărora nu le era frică de moarte și datorită credinței lor în nemurire. "Neamul geților, care au fost mai războinici decât oricare dintre oamenii care au trăit cândva, și aceasta nu numai datorită tăriei trupului lor, dar și pentru că îi convinsese să fie astfel slăvitul lor Zalmoxes", preciza împăratul roman Iulian Apostatul. 
 
Alt autor roman, Pomponius Mela, confirmă la rândul său că geții "sunt cu totul gata să înfrunte moartea". Ovidius nu ratează nici el să descrie latura războinică a acestor triburi în "Tristele". "Dacă privesc oamenii, căci abia sunt vrednici de acest nume,/ Văd la ei mult mai cumplită sălbăticie decât la lupi./ Nu se tem de legi, ci dreptatea cedează în fața forței/ Și zace la pământ învinsă de sabia cu care se duc luptele". Totodată dacii sunt descriși ca fiind inteligenți și fiind capabili să învețe repede greaca sau latina.
 

Continuați să citiți...

(Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

PREMIERĂ Libertatea.ro | Sexy Theo Rose A SCHIMBAT microfonul cu ARMA | VIDEO

Principala temă de discuție în cadul summitului NATO de la Bruxelles este securitatea cibernetică. România se află în centrul discuțiilor

COMENTARIU Adrian Onciu. Legătura dintre Oxfam, miliardarii filantropi Soros & Gates și presiunile asupra liderilor G7

Brăila: Doi jandarmi la spital, după ce duba a fost lovită de o mașină

G7 reproșează Chinei încălcarea drepturilor omului. Liderii mondiali solicită o nouă investigație a originilor COVID-19

Studenții Universității din București vor beneficia de cursuri gratuite de chineză

HOROSCOP 14 iunie. Risc de trădări și un mare impas. Vezi cu care dintre ele te confrunți azi

O carte pe zi. "Cum să rămâi lucid într-o epocă a dezbinării", de Elif Shafak

Platformă unică în România pentru pacienții cu boli pulmonare

Mita la Rutiere. Zece polițiști din Timiș sunt acuzați că au luat șpagă de sute de ori pentru înmatricularea unor mașini

Aruncătorul dinamovist Rareș Toader s-a calificat la Jocurile Olimpice cu un nou record național

Dan Barna, la 31 de ani de la mineriada din 1990: Dreptatea încă își așteaptă timpul

COMENTARIU Lelia Munteanu | Un mare om de stat, o fiară încolțită

Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte și fațete dentare cu Bogdan Dragomir, medic specialist în Stomatologie și Ortodenție

Marea Britanie amână ridicarea ultimelor restrcții anti-Covid. Până când vor rămâne în vigoare

Euro 2020. Christian Eriksen, primul mesaj la două zile de când s-a prăbușit pe teren. / Medic: "Christian era plecat, practic, era mort"

EURO 2020. Programul meciurilor de astăzi. Intră în scenă golgheterul Lewandowski

Daniel Fenechiu: "Vântul schimbării este destul de prezent în PNL"

Erdogan, înaintea summit-ului NATO: "Turcia va fi singura țară de încredere din Afganistan după retragerea SUA"

Țările de Jos se impun cu emoții în fața Ucrainei, la Euro 2020

14 iunie, Ziua Donatorului de Sânge. România se confruntă cu o criză de sânge

COMENTARIU Marius Oprea / Moțiune la Ghinea: nici că-i pasă

Un nou incendiu a izbucnit la incineratorul din Brazi, județul Prahova

Studiu: Campionatul European de Fotbal crește vânzările de televizoare cu peste 10%

Trei turiști au rămas cu mașina blocată în noroi, în Buzău

China respinge declarația G7 și le cere liderilor grupul să nu mai calomnieze țara: "Ne vom apăra cu hotărâre suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare"

Ion Cristoiu: IPS Teodosie: Puterea Bisericii este veșnică, puterea Statului este vremelnică

Ceausescu ne-a lasat mostenire un stat la cheie: fara datorii, cu o industrie puternica, o agricultura irigata si intensiva. Noi in douazeci de ani am pierdut totul, inclusiv independenta statului

Accident grav pe Autostrada A1, în Arad. O persoană a decedat, iar alte 16 sunt rănite

Nouă informare meteo de ploi și vânt valabilă în toată țara. Cât timp este valabilă

Pensia medie lunară a crescut cu 16% în primul trimestru, comparativ cu T1 din 2020

Atac armat în Italia. Doi copii și un bătrân au fost împușcați mortal pe stradă

Rareș Bogdan, ironii la adresa lui Orban: "E bine, înseamnă că e un fel de sfânt"

Se poate slăbi cu junk food? Ce spune specialistul în nutriție

METEO. Prognoză specială pentru Capitală. Cum va fi vremea în următoarele trei zile

dan Barna: "Obligăm generații de tineri și tinere să facă lecția de educație sexuală în toaletă"

Grădiniță de vară în Sectorul 5. 750 de copii vor avea acces gratuit

MOSTENIREA nestiuta a lui Ceausescu! America e SOCATA de ce a descoperit in Romania
ULTIMA ORA: Dusmanii tarii vor sa ascunda adevarul

COMENTARIU Valeriu ȘUHAN: Patru palme și-o corigență

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

Clotilde Armand, ironizată de Robert Turcescu, pentru problema gunoiului din Sectorul 1 al Capitalei

FOTO O broască țestoasă uriașă, luată cu duba. A fost nevoie de 3 polițiști pentru a fi cărată până la mașină

Invazie de urși într-o comunitate din Vrancea. Localnicii cer ajutorul autorităților

Premieră în Sectorul 2 din București. În parcul Cinema Floreasca a apărut o stație de compostare a deșeurilor

Coronavirus România LIVE UPDATE 14 iunie 2021. Bilanț actualizat COVID-19

Un activist din Buzău a fost agresat pe stradă, de față cu poliția: trei bărbați au fost reținuți, polițiști verificați

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și îl cercetează pe judecătorul Costin Andrei Stancu, de la Curtea de Apel Pitești, care a decis că existența SIIJ nu este justificată, invocând decizia CJUE

Marcel Ciolacu: Am finalizat moțiunea de cenzură "România eșuată. Recordul fantastic al guvernului Cîțu"

Justiția Progresistă în Coreea de Sud. Fosta șefă a statului sud-coreean a fost condamnată la 24 de ani de închisoare pentru "abuz de putere". Pedeapsă uriașă asemănătoare anilor '50 de la noi, atunci când bolșevica Ana Pauker tăia și spânzura în România

De ce este mai periculoasă versiunea Delta a coronavirusului? Răspunsul unui specialist din Marea Britanie

Cutremur în România la o adâncime de 167 de kilometri

Grenadă descoperită în zona Catedralei din Craiova

Alo, Barna? STUDIUL BOMBĂ, publicat în Jurnalul Societății Regale de Medicină din Marea Britanie impotriva VACCINUL HPV -- Ratele cancerului de col uterin au crescut alarmant în Marea Britanie, iar experții se îndoiesc acum de eficacitatea vaccinului HPV

Cum sa va construiti un Home Theater PC - HTPC - performant - la cel mai atractiv pret

CORONAVIRUS 14 iunie. Situația pe județe. Sub 20 de cazuri noi în Capitală. 11 județe cu zero cazuri noi. LISTA completă

VIDEO Un deputat susține că a fost provocat să împingă un activist civic, în timp ce era filmat

"Dă Doamne pe lume o ploaie cu spume....". Cum a început Hillary să spună că vrea să fie preşedinte cum a început să plouă torențial. Singurul Miting al lui Hillary programat sâmbătă a durat doar 7 minute fiind întrerupt de o Ploaie Torențială

TERAPIE DE ȘOC PENTRU POPULAȚIE CU GAZELE ROMÂNEȘTI. Guvernul Cioloș-Soros ne-a NENOROCIT. A liberalizat PREȚUL LA GAZE în avantajul companiilor străine înainte să plece. Preţul la gaze, mai mare cu 10% din aprilie. OMV RÂDE ȘI-ȘI FREACĂ MÂINILE

Românii sunt ținuți ÎN MOD INTENȚIONAT cu Salarii de Mizerie pentru a fi o forță de muncă ieftină pentru MULTINAȚIONALELE STRĂINE. Salarii de MIZERIE de 300-450 de euro în toate regiunile țării.

Raluca Prună, ministrul Justiției: "Cuplurile care trăiesc fără căsătorie, indiferent de sexul partenerilor, au nevoie de protecție oferită de lege". Dar Copiii nenăscuți încă, au Dreptul la O MAMA şi la UN TATĂ, d-nă Prună? De ce le luați acest Drept?


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5 Pag.6 Pag.7
Pag.8 Pag.9 Pag.10 Pag.11 Pag.12 Pag.13 Pag.14 Pag.15
Pag.16 Pag.17 Pag.18 Pag.19 Pag.20 Pag.21 Pag.22 Pag.23
Pag.24 Pag.25 Pag.26 Pag.27 Pag.28 Pag.29 Pag.30 Pag.31
Pag.32 Pag.33 Pag.34 Pag.35 Pag.36 Pag.37 Pag.38 Pag.39
Pag.40 Pag.41 Pag.42 Pag.43 Pag.44 Pag.45 Pag.46 Pag.47
Pag.48 Pag.49 Pag.50 Pag.51 Pag.52 Pag.53 Pag.54 Pag.55
Pag.56 Pag.57 Pag.58 Pag.59 Pag.60 Pag.61 Pag.62 Pag.63
Pag.64 Pag.65 Pag.66 Pag.67 Pag.68 Pag.69 Pag.70 Pag.71
Pag.72 Pag.73 Pag.74 Pag.75 Pag.76 Pag.77 Pag.78 Pag.79
Pag.80 Pag.81 Pag.82 Pag.83 Pag.84 Pag.85 Pag.86 Pag.87
Pag.88 Pag.89 Pag.90 Pag.91 Pag.92 Pag.93 Pag.94 Pag.95
Pag.96 Pag.97 Pag.98 Pag.99 Pag.100 Pag.101 Pag.102 Pag.103
Pag.104 Pag.105 Pag.106 Pag.107 Pag.108 Pag.109 Pag.110 Pag.111
Pag.112 Pag.113 Pag.114 Pag.115 Pag.116 Pag.117 Pag.118 Pag.119
Pag.120 Pag.121 Pag.122 Pag.123 Pag.124 Pag.125 Pag.126 Pag.127
Pag.128 Pag.129 Pag.130 Pag.131 Pag.132 Pag.133 Pag.134 Pag.135
Pag.136 Pag.137 Pag.138 Pag.139 Pag.140 Pag.141 Pag.142 Pag.143
Pag.144 Pag.145 Pag.146 Pag.147 Pag.148 Pag.149 Pag.150 Pag.151
Pag.152 Pag.153 Pag.154 Pag.155 Pag.156 Pag.157 Pag.158 Pag.159
Pag.160 Pag.161 Pag.162 Pag.163 Pag.164 Pag.165 Pag.166 Pag.167
Pag.168 Pag.169

Nr. de articole la aceasta sectiune: 10121, afisate in 169 pagini.