15:50
Comentarii Adauga Comentariu

Daniel Morar, CCR: Legea de revizuire a Constituţiei "suprimă dreptul la căsătorie şi garanţii ale acestuia"

Judecătorul Daniel Morar consideră că Legea de revizuire a Constituţiei "suprimă dreptul la căsătorie şi garanţii ale acestuia", potrivit unei opinii separate la decizia prin care Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că actul normativ

"În dezacord cu opinia majoritară, considerăm că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată 'Lege de revizuire a Constituţiei României' trebuia respinsă şi constatată neconstituţionalitatea dispoziţiilor modificatoare ale art.48 alin.(1) din Constituţie, motivat de încălcarea art. 152 alin.(2) din Constituţie, întrucât acestea suprimă dreptul la căsătorie şi garanţii ale acestuia", se arată în opinia separată publicată pe site-ul CCR.

Daniel Morar constată că se propune o nouă redactare a alin.(1) al art.48 din Constituţie: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

"Deosebirea faţă de redactarea actuală a aceluiaşi alineat constă în înlocuirea sintagmei 'între soţi' cu sintagma 'între un bărbat şi o femeie'. În acest context, apreciem necesară determinarea noţiunii de 'soţ', care este în mod inerent legată de viaţa de familie şi, în consecinţă, de protecţia conferită de art. 26 din Constituţie, de art. 7 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum şi de art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale", se menţionează în opinia separată.

În opinia lui Daniel Morar, modificarea operată prin legea de revizuire a Constituţiei încalcă interdicţia suprimării vreunui drept sau libertate fundamentală sau a garanţiilor acestora, consacrată de art.152 alin.(2) din Legea fundamentală, întrucât restrânge sfera de incidenţă a instituţiei căsătoriei.

"Examinând redactarea art.48 alin.(1) din Constituţie, propusă de iniţiatorii revizuirii, constatăm că, deşi aceasta nu este de natură să facă să dispară sau să înlăture, elimine ori anuleze instituţia căsătoriei, prin înlocuirea sintagmei 'între soţi', neutră din punct de vedere al sexului persoanelor căsătorite, cu sintagma 'între un bărbat şi o femeie', nu se realizează 'doar o precizare în privinţa exercitării dreptului fundamental la căsătorie', aşa cum se susţine în opinia majoritară. Stabilirea expresă a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, înlătură orice altă interpretare, restrângând în mod nepermis sfera de incidenţă a instituţiei căsătoriei, cu suprimarea dreptului la căsătorie al persoanelor de acelaşi sex", se precizează în documentul citat.

Autorul opiniei separate apreciază că opţiunea legiuitorului constituant din 1991 pentru sintagma "între soţi", care nu era limitată la uniunea dintre un bărbat şi o femeie, demonstrează "viziunea sa democratică şi progresistă", ideea fiind susţinută de evoluţia ulterioară a legislaţiei europene şi internaţionale în materia dreptului familiei.

Daniel Morar subliniază că, prin modificările operate în noul Cod civil intrat în vigoare în anul 2011, a stabilit interdicţia căsătoriei dintre persoane de acelaşi sex, nerecunoaşterea în România a căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate, precum şi nerecunoaşterea în România a parteneriatelor civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini.

"Cu alte cuvinte, în prezent, legislaţia română nu numai că nu oferă nicio formă de protecţie juridică relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex, ci, tributară unei viziuni retrograde, nici nu recunoaşte căsătoriile sau parteneriatele civile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate. Mai mult, ignorând evoluţia legislativă internaţională în materia protecţiei drepturilor persoanelor aflate în relaţii de cuplu cu persoane de acelaşi sex, precum si jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, legiuitorul constituant român, prin legea supusă controlului de constituţionalitate, consacră chiar la nivelul Legii fundamentale în stat restrângerea sferei de incidenţă a instituţiei căsătoriei", se mai menţionează în opinia separată.

CCR a decis, pe 17 septembrie, că legea de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la revizuire.

"În urma deliberărilor (...), cu majoritate de voturi, a constatat că Legea de revizuire a Constituţiei României respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire", se precizează într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

CCR precizează că, potrivit articolului 21 alineatul (2), raportat la articolul 23 alineatul (1) din Legea 47/1992 şi în conformitate cu prevederile articolul 6 alineatul (4) din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 84 din 24 februarie 2000, astfel cum a fost modificată prin articolul unic punctul 2 din Legea 159/2018 pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 582 din 10 iulie 2018, decizia Curţii se va comunica preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu Legea de revizuire a Constituţiei.

Actul normativ a fost adoptat marţea trecută în plenul Senatului.

Potrivit articolului 23 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei, Instanţa constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 şi 21 aplicându-se în mod corespunzător.

Articolul 20 menţionează că, la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, preşedintele Curţii numeşte un judecător-raportor şi stabileşte termenul de judecată.

Conform articolului 21: "Curtea Constituţională se pronunţă asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a două treimi din numărul judecătorilor. (2) Decizia Curţii se comunică celor care au iniţiat proiectul de lege sau propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora".

Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori "pentru" şi 13 "contra" (USR). Şapte senatori s-au abţinut (de la PNL şi UDMR).

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.

De asemenea, plenul Senatului a dat un vot pozitiv şi pentru cele două amendamente adoptate de către Camera Deputaţilor la propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei. Senatorul Şerban Nicolae (PSD) a precizat că este vorba despre amendamente de natură tehnică.

Citește mai departe...


(RomaniaTv)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

Papahagi declară cu fanatism că dorește cu ARDOARE Dispariția României. Papahagi: "Îmi doresc cu ardoare Statele Unite ale Europei." Ți-ai dat arama pe față IUDĂ a neamului românesc. Cum să vrei dispariția propriei tale țări?

Progresiştii Soroşişti îşi bat joc de legile României. Primul DOCUMENT OFICIAL ILEGAL legat de "egalitatea SOROŞISTĂ de GEN" din România. "Părinte 1" şi "Părinte 2" înlocuiesc MAMA şi TATA

SEX TAPE made in Romania: 4 vedete autohtone FILMATE făcând perversităţi VIDEO

O pădure protejată a fost pusă la pămnt pentru a construi un cartier de lux. Cine locuiește aici

Theresa May cere UE ca problema graniței cu Irlanda să nu afecteze discuțiile legate de Brexit

Arabia Saudită ar putea admite că jurnalistul dispărut a murit în timpul unui interogatoriu - surse

Directorul, SEX cu profa de matematică în şcoală. Elevii au filmat pe ascuns. VIDEO XXX

Liga Națiunilor | Tot ce trebuie să știi despre noua competiție UEFA: grupe, rezultate, clasamente și program. Spania - Anglia s-a terminat cu cinci goluri, Estonia - Ungaria a fost și mai spectaculos. Toate rezultatele de luni

Israelul a atacat aerian mișcarea Hamas în Fâșia Gaza

"Am stat 4 ore, apoi a plecat imediat! E un adevărat…". Mădălin Ghenea a intervenit în scandalul în care Ronaldo e acuzat de viol

Căutători de vestigii de război au descoperit patru bombe și 30 de proiectile vechi, în Vrancea

Fiul lui Leonard Doroftei, aproape de tragedie în Ploiești. Prima reacție a fostului mare sportiv: "Un șoc pentru familia noastră!"

Toader, ironic la adresa lui Lazăr: Nu am știut că procurorul general mi-a dat sfaturi azi-noapte în legătură cu ce să fac de dimineață

ORGIE în toaleta unui club din România. Totul a fost filmat cu un telefon mobil. VIDEO

Uniunea Europeană, dispusă să acorde ajutoare de stat pentru bateriile vehiculelor electrice

Dacian Cioloş: Vom anula toate modificările făcute de actuala coaliţie legilor justiţiei

Femeia luată ostatică în gara din Koln a fost eliberată, iar agresorul, grav rănit

Toader, despre Kovesi: Dacă are gradul de procuror la Parchetul de pe lângă tribunal, nu poate rămâne la Parchetul General

Niciun romn din cei circa 50 de candidați nu a fost ales consilier la alegerile locale din Belgia

Tudorel Toader: Am găsit la Ministerul Justiţiei o judecătoare care avea 17 ani de detaşare

Hillary Clinton, despre scandalul Lewinsky, la 20 de ani după ce s-a întâmplat: Bill a procedat corect

Care este povestea uneia dintre cele mai mici republici din lume

Toader, despre Kovesi: Dacă are grad de tribunal, nu poate să mai rămână la Parchetul General

Tudorel Toader: Nu spune nimeni că a doua propunere la șefia DNA trebuie să fie neapărat altcineva

Merkel şi-a îngropat aliații prin aducerea a milioane de migranți. Alegeri Bavaria: CSU a obținut unul dintre cele mai slabe rezultate electorale din ultimii ani

Interzis la mitinguri spontane. Magistrații instanței supreme au decis că adunările publice trebuie declarate în prealabil

Darren Cahill: "E important ca Simona să se descurce singură, fără on court coaching". "Replica" Simonei a venit după o lună: "Așa aș prefera să ne rezolvăm problemele!"

Cazul emoționant a-l unei femei care s-a trezit din comă după ce i-a fost pus pe piept bebelușul ei

Avocatul Poporului va beneficia de pensie specială. Senatul a adoptat proiectul legislativ

Sloganul pe care i l-a propus PNL ministrului Culturii, George Ivașcu, la moțiunea simplă împotriva lui: "Luați micul cu muștar, să uitați de Centenar"

Accident GRAV în Gorj. Un bărbat care a vrut să curețe un teren dându-i foc a ajuns la spital cu arsuri grave

Full house. TOP 10 meciuri ale tricolorilor pe Național Arena. "Hitul" care a atras cei mai mulți fani și pe ce loc se clasează România - Serbia 0-0

MOSTENIREA nestiuta a lui Ceausescu! America e SOCATA de ce a descoperit in Romania
ULTIMA ORA: Dusmanii tarii vor sa ascunda adevarul

Asociaţia Evoluţie în Instituţie vrea să dea în judecată statul la CEDO, după decizia ICCJ privind declararea adunărilor publice

"Caracatița" Hagi a pus stăpânire pe naționalele României. Proiectul "Regelui", principala bază de selecție a reprezentativelor de seniori și tineret. Cifrele academiei

În 2017 Germania a primit mai mulţi migranţi români decât sirieni

Cofondatorul Microsoft Paul Allen a decedat la vârsta de 65 de ani

Ucraina: Sediul unui partid prorus, luat cu asalt de demonstranți

MANTRA săptămânii 15-21 OCTOMBRIE 2018 pentru fiecare ZODIE. Mantra necesară ţie acum !

Ilie Şerbănescu - "Iliberalismul“ – o dezgustătoare diversiune colonialistă

Tudorel Toader, despre emiterea OUG pe legile justiţiei: Nu a fost presiune externă; au fost necesare anumite corelări

Fotbal: Usain Bolt are ofertă de la un club din Europa (presă)

Toader, despre Kovesi: Dacă are grad de tribunal, nu poate să mai rămnă la Parchetul General

​VIDEO Premierul Viorica Dăncilă a avut o ntrevedere cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan

Australia: O moțiune care deplnge creșterea deplorabilă a rasismului mpotriva albilor a fost respinsă / E ok să fii alb

EXCLUSIV | "Rednic va scoate Dinamo din mlaștină". Omul important care nu s-a ferit de cuvinte "Calcă greu în vestiar, e în primii cinci antrenori din toate timpurile"

Tudorel Toader: Nu spune nimeni că a doua propunere la șefia DNA trebuie să fie neapărat altcineva

Tinctura de propolis. 17 utilizări şi beneficii. Contraindicaţii

Profesoara de 31 de ani a făcut amor cu doi elevi adolescenţi, dar nu s-a oprit aici. Cazul ei face înconjurul lumii

Fiul lui Leonard Doroftei, aproape de tragedie în Ploiești. Prima reacție a fostului mare sportiv: "A fost un șoc pentru familia noastră!"

Tudorel Toader spune că a finalizat "în cea mai mare parte" evaluarea procurorului general

Poliţia turcă percheziţionează consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, în cazul Khashoggi

Dinel Staicu va fi eliberat din închisoare, după ce a ispășit aproape opt ani din pedeapsă

Cazul Khashoggi: Poliția turcă are o înregistrare audio care arată că jurnalistul a fost ucis în consulat (surse)

Kremlin Cup: Irina Begu, nvinsă n primul tur, după ce a pierdut 11 game-uri consecutive (Rezultatele zilei)

Venezuela: Zeci de mii de femei au manifestat în stradă; McMaster și Borges, liderul Adunării Naționale, s-au întâlnit

Tenis: Irina Begu, învinsă fără drept de apel în primul tur la Moscova (WTA)

SUA: Deficitul bugetar 2018 atinge 779 miliarde dolari, 3,9% din PIB

Toader, despre șefia DNA: Nu scrie nicăieri că a doua propunere trebuie să fie altcineva

Biserica Ortodoxă Rusă anunţă ruperea legăturilor cu Patriarhatul Constantinopolului

Deputatul Bacalbașa, după ce a apărut accidentat destul de grav în Parlament: Nasul, chit că s-a rupt, m-a protejat

RUNE SĂPTĂMÂNA 15-21 octombrie 2018. Etalarea RUNELOR pentru fiecare ZODIE. SFATUL runelor pentru tine

Poza care îl poate salva pe Cristiano Ronaldo. Cum a fost surprinsă Kathryn Mayorga în club FOTO

Tenis: Marius Copil a urcat pe locul 90 în clasamentul ATP

Noua formulă de calcul a pensiilor: Ce modificări apar

Ungaria: Legea care le interzice persoanelor fără adăpost să doarmă în spațiul public a intrat în vigoare

Calendarul Roman

Inundații în sudul Franței: Cel puțin cinci persoane au murit

TOP 10 cele mai bune ACTRIŢE PORNO din istorie. Sau cum sunt manipulați tinerii de mici FOTO

Maramureș: Tarife ale zborurilor pe perioada iernii, ajustate de Tarom pentru fidelizarea pasagerilor

Ludovic Orban: Am adoptat un proiect de hotărâre de demitere a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

LIVE. Interviu în exclusivitate cu eseista și poeta Ana Blandiana

​VIDEO Mihai Chirica, după ce jocul de artificii pentru Sărbătorile Iașului a fost anulat: Vom fi aici și după ce moare Dragnea și toate lichelele. La nmormntarea oricăruia dintre ei, din banii mei voi face un mic foc de artificii

România lagărul migranților. La cererea progresistei, România îi ține pe migranți cu forța în România. IGPF: 47 de cetățeni străini, depistați în timp ce intenționau să iasă ilegal din România ascunși într-un TIR

Tudorel Toader: Am transmis președintelui Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea la șefia DNA

Țuțuianu, după nregistrările n care spune că PSD e un partid de maimuțe: Ce am spus nu retrag, pentru că sunt un om vertical

MANIPULAREA PRIN SEX. IMAGINI EXPLICITE! Mădălina GHENEA, GOALĂ PUȘCĂ în SCENE de SEX SĂLBATIC in serialul "Familia Borgia - Adevar si Frica" | VIDEO 18+

Arabia Saudită se pregătește să recunoască moartea lui Jamal Khashoggi (CNN)

O femeie ar fi fost luată ostatică lngă gara centrală din Koln

Miniştrii de Externe ai UE cer limitarea fluxurilor de migranţi

Ionel Dănciulescu, autodenunţ în direct: "Am jucat în meciuri aranjate atât la Steaua, cât şi la Dinamo"

Nuclearelectrica: Unitatea 2 de la Cernavodă va funcționa 12 ore la jumătate din capacitate din cauza unor lucrări de reparație

Deficitul de cont curent a crescut cu 1, 6 miliarde lei, în primele 8 luni; datoria externă s- a majorat cu 648 milioane euro

Doi pinguini de acelaşi sex clocesc împreună un ou la acvariul din Sydney

MIREASĂ prinsă de CAVALERUL de ONOARE în timp ce îşi înşela SOŢUL: Cine este BĂRBATUL ăsta? VIDEO

ALERTĂ în Buzău, după depistarea unui nou focar de pestă porcină africană

Buzău: Al patrulea focar de pestă porcină africană, în satul Amara, comuna Balta Albă

Vaslui: Accident de circulație cu trei victime încarcerate; a fost activat Planul roșu de intervenție

Caz revoltător la Botoșani: Frigiderele de la morgă, stricate de trei zile. Morții, transferați la Maternitate

VIDEO Inundații-fulger n sudul Franței, cel puțin cinci oameni au murit

Carmen Iohannis, alături de şeful statului în Italia. Ce ţinute a ales soţia lui Klaus Iohannis GALERIE FOTO

Comisia Juridică, raport favorabil la proiectul inițiat de Dragnea și Tăriceanu pentru declasificarea Deciziei CSAT 17/2005

EXCLUSIV | Singurii remarcați ai partidei cu Serbia: Tătărușanu, o rezervă și un puști. Preferații unui component al "Generației de Aur"

Turcia deţine înregistrări cu momentele în care jurnalistul Jamal Khashoggi este torturat şi ucis. Acesta îşi activase iPhone-ul

Gratuitățile oferite de Gabriela Firea și nota de plată pentru bucureșteni

Consulatul saudit din Istanbul va fi percheziționat ca parte a anchetei în cazul dispariției jurnalistului Jamal Khashoggi

Netanyahu și amnă, pentru a doua oară, vizita n Romnia

Daniel Dăianu: Oamenii politici nu sunt veniţi de la Dumnezeu, ei sunt captivii unor grupuri de interese

COD RUTIER 2018: Toţi românii riscă AMENZI între 290 şi 435 de lei dacă fac această greşeală

Ministerul Muncii: În România sunt aproape 96.000 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 sunt copii

Fotbal: Gascoigne spune că nu trebuie să figureze în Hall of Fame pentru a-i fi recunoscute meritele

Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu președintele Turciei, Recep Erdoğan | VIDEO

Fotbal: Luka Modric crede că Antoine Griezmann merită Balonul de Aur

Eugen Nicolicea: Nu există protest spontan prevăzut în legislaţie. Încet, încet se va învăţa lumea să respecte legea

Klaus Iohannis a discutat la Roma cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei

Simona Halep știe cu cine deschide balul la Kremlin Cup. "Clienta" preferată, din nou în fața liderului mondial

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă în Catedrala Mitropolitană

Ciclism: World Tour 2018 se încheie cu Turul regiunii Guangxi (China)

Zici că e Pamela Anderson: Motivul BIZAR pentru care o veveriță a devenit celebritate pe internet | FOTO, în articol

Ionel Ganea, PROCES SECRET pentru VIOLENŢĂ. O nouă AGRESIUNE a fostului atacant al NAŢIONALEI: cine sunt VICTIMELE

Cine minte? Becali sau Rednic? "Puriul" a dat cărțile pe față: "Am vorbit cu tine, Gigi!"

Ludovic Orban: Tudorel Toader, ministrul infractorilor din partidele de guvernământ

"Dubla" din primul meci i-a convins. Bolt, pe lista unui club cu pretenții: "I-au propus un contract pe doi ani"

Eșec pentru români la alegerile locale din Belgia. Niciunul dintre cei circa 50 de candidați nu a fost ales consilier

Cum explică Eugen Nicolicea zecile de articole, din legea de modificare a Codului de Procedură Penal, declarate neconstituționale de CCR

Viorica Dăncilă, declaraţii comune cu Erdogan: Cooperarea dintre România şi Turcia se situează la un nivel foarte ridicat

FOTOGALERIE Gabriela Firea: Pasajul de la Ciurel este realizat n proporție de 90%

Au nceput perchezițiile n consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde se bănuiește că a fost asasinat ziaristul Jamal Khashoggi

Circa 100.000 de autoturisme Opel, chemate în service în Germania, din cauza emisiilor poluante

​Biserica ortodoxă a Rusiei rupe legăturile cu Patriarhatul Constantinopolului


Pag.1 Pag.2 Pag.3

Nr. de articole la aceasta sectiune: 333, afisate in 3 pagini.ieri 20:00 ȘTIRILE MEDIAFAX
ieri 05:12 CITATUL ZILEI