00:10
Comentarii Adauga Comentariu

De ce nu le era dacilor teamă de moarte. Povestea lui Zamolxis, zeul care i-a făcut pe geto-daci să se creadă nemuritoriCei mai viteji și mai drepți dintre traci. Astfel erau caracterizați geții de istoricul grec Herodot, cel care a oferit primele descrieri elaborate ale popoarelor care în urmă cu aproape două milenii și jumătate ocupau ținuturile actualei Românii. Tot Herodot îi prezenta pe strămoșii geți (daci) drept oameni care se credeau nemuritori, iar aceast lucru i se datora zeului lor, Zamolxis.

Dacii credeau în nemurirea sufletului și considerau moartea ca o simplă schimbare de țară, potrivit istoricilor. "Se credeau nemuritori", i-a caracterizat Herodot (n. 484 î.Hr. - d. 425 î.H), istoricul grec care i-a prezentat în relatările sale despre campaniile militare conduse de puternicul rege persan Darius, cu două milenii și jumătate. Atunci Persia se afla într-una din cele mai înfloritoare perioade din existența ei, într-o expansiune teritorială căreia geții (dacii) au încercat să i se opună.

Inainte de a ajunge la Istru (Darius) îi supune mai întâi pe geții care se cred nemuritori, căci tracii care au în stăpânirea lor Salmydessos și care locuiesc la miazănoapte de Apollonnia și de orașul Mesambria – numiți skyrmiazi și nipsei – i s-au închinat lui Darius fără niciun fel de împotrivire. Geții însă, care luaseră hotărârea nesăbuită, au fost robiți pe dată, măcar că ei sunt cei mai viteji și cei mai drepți dintre traci", scria Herodot, într-un fragment din Istorii, prezentat de Ioan Marius Grec, în volumul "Zamolxis Realitate și mit în religia geto-dacilor".

Sacrificii umane aduse zeului
"Părintele istoriei", așa cum a fost numit Herodot, relata că geții (dacii) credeau că atunci când pier vor merge la zeul lor Zamolxis, căruia îi închinau sacrificii umane.

"Tot în al cincilea an aruncă sorții și întotdeauna pe acel dintre ei pe care cade sorțul îl trimit cu solie la Zamolxis, încredintându-i de fiecare dată toate nevoile lor. Trimiterea solului se face astfel: câțiva dintre ei, așezându-se la rând, țin cu vârful în sus trei sulițe, iar alții, apucându-l de mâini și de picioare pe cel trimis la Zamolxis, îl leagă de câteva ori și apoi, făcându-i vânt, îl aruncă în sus peste vârfurile sulițelor. Dacă în cădere, omul moare străpuns, rămân încredințați că zeul le este binevoitor, dacă nu moare, atunci îl învinuiesc pe sol, hulindu-l că este un om rău; după ce aruncă vina pe el, trimit pe un altul. Tot ce au de cerut îi spun solului cât mai e în viață", scria Herodot, în Istorii.

Cine a fost Zamolxis
În scrierile lui Herodot este menționată povestea lui Zamolxis, aflată de la grecii care locuiau în Strântoarea Dardanele. Potrivit istoricului, Zamolxis era un discipol al înțeleptului Pitagora, care trăise printre greci și se întorsese apoi în Tracia.

"Ca unul ce trăise printre eleni și mai ales alături de omul cel mai înțelept al Elladei, lângă Pythagoras, a pus să i se clădească o sală de primire unde-i găzduia și-i ospăta pe cetățenii de frunte; în timpul ospețelor, îi învăța că nici el, nici oaspeții lui și nici urmașii acestora în veac nu vor muri, ci se vor muta numai într-un loc unde, trăind de-a pururi, vor avea parte de toate bunătățile. În tot timpul cât își ospăta oaspeții și le cuvânta astfel, pusese să i se facă o locuință sub pământ. Când locuința îi fu gata, se făcu nevăzut din mijlocul tracilor, coborând în adâncul încăperilor subpământene, unde stătu ascuns vreme de trei ani. Tracii fură cuprinși de părere de rău după el și-l jeliră ca pe un mort. În al patrulea an se ivi însă iarăși în fața tracilor și așa îi făcu Zamolxis să creadă toate spusele lui. Iată ce povestesc c-ar fi făcut el. Cât despre mine, nici nu pun la îndoială, nici nu cred pe deplin câte se spun despre el și locuința de sub pământ; de altfel, socot că acest Zamolxis a trăit cu multă vreme mai înaintea lui Pithagoras. Fie că Zamolxis n-a fost decât un om, fie c-o fi fost vreun zeu de prin părțile Geției, îl las cu bine", relata Herodot, potrivit istoricului Ioan Marius Grec, autor al volumului "Zamolxis Realitate și mit în religia geto-dacilor".

Peștera lui Zamolxis
Strabon (n. 63 î. Hr. - d. 26 d. Hr.), un al istoric important al lumii antice, prelua o parte din relatările lui Herodot despre Zamolxis, adăugând că acesta făcea proorociri.

"Se spune că un get cu numele Zamolxis ar fi fost sclavul lui Pitagora și că ar fi deprins de la acesta unele cunoștințe astronomice, iar o altă parte ar fi deprins-o de la egipteni, căci cutreierările sale l-ar fi dus până acolo. Întorcându-se la el în țară, s-ar fi bucurat de o mare trecere la conducători și la popor – întrucât, întemeiat pe semnele cerești, el făcea prorociri. În cele din urmă l-a convins pe rege să-l facă părtaș la domnie, spunându-i că este în stare să-i vestească voința zeilor. La început, el a fost ales mare preot al celui mai venerat zeu de-al lor, iar după un timp, a fost socotit el însuși zeu, iar după aceea a primit și numele de zeu, petrecându-și viața într-o peșteră, pe care a ocupat-o el, și unde ceilalți nu puteau intra. Se întâlnea rar cu cei din afară, cu excepția regelui și a slujitorilor acestuia. Regele lucra în înțelegere cu el, fiindcă vedea că oamenii ajunseseră mult mai ascultători decât înainte. Căci supușii lui credeau că dă poruncile sfătuit de zei. Muntele unde se afla peștera a fost socotit sfânt și s-a numit așa: i se zicea Kogaionon și la fel a fost și numele râului care curgea pe lângă el", relata Strabon, în Geografia.

Zamolxis, cunoscut de greci
Filozoful grec Platon (n. 427 î.Hr. — d. 347 î.Hr.) l-a menționat la rândul său pe Zamolxis. A făcut-o în scrierile în care a relatat despre descântecul aflat de la "un doctor trac, unul din ucenicii lui Zamolxe despre care se spune că au puterea să te facă nemuritor. Acest trac spunea că doctorii greci au mare dreptate să facă observațiile de care pomenii. Dar, adăugă el, Zamolxe, regele nostru, care e zeu, spune că precum nu se cade să încercăm a vindeca ochii fără să ne ocupăm de cap, ori capul fără trup, tot astfel nu se cade să încercăm a vindeca trupul fără să vedem de suflet, și că tocmai din pricina asta, sunt multe boli la care nu se pricep doctorii greci, fiindcă nu cunosc întregul de care ar trebui să îngrijească", a scris Platon, în Charmide, potrivit istoricului Ioan Marius Grec, autor al volumului "Zamolxis Realitate și mit în religia geto-dacilor".

Istoricul grec Iordanes (secolul IV) l-a descris pe Zamolxis ca rege al geților, filosof și erudit. Un alt istoric grec, Porphyr, relata despre Zamolxis că a fost discipol al lui Pitagora, iar numele său îi fusese dat astfel pentru că la naștere fusese înfășurat într-o blană de urs, numită de traci zalmos.

"Zamolxis, un trac care a fost sclavul lui Pitagora și a ascultat învățăturile sale, când a fost eliberat și s-a întors la geți le-a dat acestora legi și i-a îndemnat pe concetățeni să fie viteji, convingându-i că sufletul este nemuritor. Chiar și acum mulți dintre barbari îi conving pe fii lor că sufletul celor morți nu poate să piară, ci supraviețuiește și că nu trebuie să se teamă de moarte, ci să fie curajoși în fața primejdiilor. Fiindcă i-a educat în acest fel pe geți și le-a dat legi scrise, Zamolxis este socotit de către ei drept cel mai mare dintre zei", scria Iamblichos (secolul III), în lucrarea sa "Viața lui Pitagora".

Nu le era teamă de moarte
Lucian Blaga a fost unul dintre umaniștii români care au căutat explicații pentru modul în care geții priveau nemurirea.

"Getul nu se ferește să cadă în luptă, deoarece pe calea aceasta el speră să obțină o nemurire a dubletului său corporal. Nemurirea îl preocupă nu atât ca un lucru de la sine înțeles, ci mai curând ca un ce de dobândit pe o cale oarecare, unde totdeauna magia intervine într-un fel. Se pare de altfel că preoții geți, ca și druizii la Celți, erau impresionanți meșteri ai magiei", arăta Lucian Blaga, în articolul "Getica", publicat în revista de filozofie Saeculum, în 1943.(Fluierul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

DEMISIA. Iohannis: "Mi s-a propus să fiu membru" în organizația condusă de un Bilderberg și finanțată de Soros. "Sunt bucuros să spun că-mi doresc acest lucru"

Alegeri Prezidențiale Tur 1. Rezultate Parțiale Autoritatea Electorală Permantă după numărarea a 7,825,909 voturi. Dăncilă la peste 10 procente peste Barna și cu 12 procente în urma lui Iohannis

Boală extrem de contagioasă, depistată în Ucraina, la granița cu România. Autoritățile au început să ia măsuri / Maladia fost eradicată în România în 1980

Boală extrem de contagioasă, depistată în Ucraina, la granița României. Autoritățile au început să ia măsuri / Maladia fost eradicată în România în 1980

Explicația tulburătoare a unui cercetător pentru DURERILE de spate ale oamenilor: Provine de la 4,37 ani lumină de noi

Orban: Dacă vrea doamna Dăncilă dezbateri să facă cu mine, să vorbim despre dezastrul lăsat

Bolivia: Poliția cere armatei să intervină pentru a pune capăt violențelor; armata, mobilizată împotriva "grupurilor de vandali"

Un submarin american dispărut în 1944, găsit în largul coastei Japoniei

Evo Morales a primit azil politic în Mexic

HOROSCOP 12 noiembrie 2019: Zodiile care primesc astăzi oportunități suplimentare de a-și rotunji veniturile

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 noiembrie

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

EXIT POLL - Alegeri Prezidențiale 2019 Turul I. SONDAJ SOCIOPOL: Iohannis pe Primul Loc, Dăncila la doar 2 procente in fața lui Barna

Publicația germană Der Spiegel îl critică dur pe Klaus Iohannis: Nu a îndeplinit până acum niciuna dintre promisiunile electorale. Este eroul care a eșuat, dar care totuși va învinge

Fostul președinte american Jimmy Carter a fost internat în spital

Bolivia: Viitoarea președintă interimară anunță convocarea unui scrutin prezidențial

SUA se declară ''grav preocupate'' de situația din Hong Kong

Washington Post: Europa de Est se îndreaptă către o criză demografică

Schimb de replici între protestatarul Ceaușescu și Udrea: "Sunteți vinovată pentru distrugerea țării" / "Nu sunt de acord"

BLACK FRIDAY 2019. Tot ce trebuie să știe românii despre cel mai așteptat eveniment de cumpărături al anului. Ofertele eMag, Flanco și Altex

Inițiativă neobișnuită | Autoritățile din Bârlad cer localnicilor să doneze brad de Crăciun orașului: De ce să cheltuim de la bugetul local

Comisia JURI a PE va analiza marți candidaturile comisarilor desemnați de Franța, România și Ungaria

Mihai Fifor explică de ce Klaus Iohannis nu vine la dezbatere: Știe că nu are cum să câștige. Fuge ca un laș

Alba: Bărbat mort după ce camionul său a fost lovit de tren; un călător din garnitură, cu traumatism cranio-cerebral

Poliția franceză a dispersat manifestanții catalani care blocau o autostradă la frontieră

Magdin: Mișcarea Maiei Sandu va putea fi calificată ca un act de curaj politic sau de risc neinspirat

Polițiștii din Dolj, revoltați de banii primiți la alegerile prezidențiale: 17 lei pentru mâncare și apă, după 14 ore de muncă

Republica Moldova: Guvernul condus de Maia Sandu a căzut

Fotbal: Cristiano Ronaldo nu va fi sancționat de Juventus pentru că a părăsit stadionul înainte de finalul jocului cu Milan

Pentagonul avertizează asupra consecințelor care ar putea apărea după oprirea ajutorului militar acordat Ucrainei

Trădare majoră la prezidențiale | Primarul PSD din Bacău: Multor pesediști le-a fost rușine să tragă pentru Dăncilă

O navă militară israelienă a făcut o descoperire tulburătoare în apele teritoriale ale țării, la doar 15 km de Tel Aviv

Ambițiile Primăriei Capitalei. Vrea să refacă Parcul Unirii cu 8,5 milioane de lei

Mexicul îi acordă azil politic lui Evo Morales

Statele Unite condamnă violențele de la Hong Kong

Cluj: Circa 10.000 de oameni au cântat cu Brayan Adams la BT Arena

Coreea de Nord denunță la ONU atitudinea SUA și a Coreei de Sud

Reuniune de urgență, marți, a guvernului britanic, pe tema inundațiilor

Hong Kong: Situația rămâne tensionată, după ce poliția a tras cu gaze lacrimogene într-un campus universitar

Un submarin din Al Doilea Război Mondial, dispărut în urmă cu 75 de ani, a fost găsit în largul coastei Japoniei - FOTO, VIDEO

CEx al PSD marți pentru analiza rezultatului obținut de Viorica Dăncilă la alegeri. Discuții despre excluderea Anei Birchall din partid

Prima țară din lume care introduce studiul schimbărilor climatice în școli

O carte pe zi: "Sociologia proastei guvernări în România interbelică", de Bogdan Bucur

Guvernul afgan oferă eliberarea a trei prizonieri talibani în schimbul unor străini răpiți de jihadiști

Asociația Elevilor din Constanța cere sprijin pentru anularea prevederii care limitează accesul la liceu elevilor cu media sub 5

LIVE VIDEO Curtea Constituțională dezbate conflictul dintre CSM și fostul ministru al Justiției, Ana Birchall

Google lucrează la un proiect secret care afectează milioane de americani. Ce fel de date colectează "Nightingale"

Ministrul Sănătății asigură cadrele medicale că plata salariilor aferente lunii decembrie va fi realizată la timp

Iordania a dejucat o conspirație împotriva unor diplomați din SUA și Israel și a unor militari americani (presă)

VIDEO | Rafael Nadal, enervat la culme de o întrebare legată de viața intimă: E o glumă? E serios

Hunedoara: Protest spontan al angajaților de la termocentrala Mintia

Ludovic Orban: Gabriela Firea vrea să facă noua sală polivalentă prin CNI, voi analiza

VIDEO | Aluzie la nivel înalt: Germanii îi trimit lui Donald Trump o bucată din Zidul Berlinului, dar sunt refuzați de Casa Albă

Primăria Capitalei vrea să acorde 100 de milioane de lei în plus la subvenția pentru transportul în comun

#Prezidențiale2019/Satu Mare: Conducerea UDMR anunță că a obținut cu 5.600 de voturi mai mult decât la alegerile din 2014

Mariana Miclăuș este noul director general provizoriu al Metrorex

Forțele israeliene au ucis un lider al organizației teroriste Jihadul Islamic

Parlamentul bolivian se va reuni marți în ședință extraordinară

Peru: Fostul președinte Kuczynski, aflat în arest la domiciliu, spitalizat pentru aritmie cardiacă

Grav accident în Alba: Șoferul unui camion a murit lovit de tren


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5 Pag.6 Pag.7
Pag.8 Pag.9 Pag.10 Pag.11

Nr. de articole la aceasta sectiune: 654, afisate in 11 pagini.