00:10
Comentarii Adauga Comentariu

De ce nu le era dacilor teamă de moarte. Povestea lui Zamolxis, zeul care i-a făcut pe geto-daci să se creadă nemuritoriCei mai viteji și mai drepți dintre traci. Astfel erau caracterizați geții de istoricul grec Herodot, cel care a oferit primele descrieri elaborate ale popoarelor care în urmă cu aproape două milenii și jumătate ocupau ținuturile actualei Românii. Tot Herodot îi prezenta pe strămoșii geți (daci) drept oameni care se credeau nemuritori, iar aceast lucru i se datora zeului lor, Zamolxis.

Dacii credeau în nemurirea sufletului și considerau moartea ca o simplă schimbare de țară, potrivit istoricilor. "Se credeau nemuritori", i-a caracterizat Herodot (n. 484 î.Hr. - d. 425 î.H), istoricul grec care i-a prezentat în relatările sale despre campaniile militare conduse de puternicul rege persan Darius, cu două milenii și jumătate. Atunci Persia se afla într-una din cele mai înfloritoare perioade din existența ei, într-o expansiune teritorială căreia geții (dacii) au încercat să i se opună.

Inainte de a ajunge la Istru (Darius) îi supune mai întâi pe geții care se cred nemuritori, căci tracii care au în stăpânirea lor Salmydessos și care locuiesc la miazănoapte de Apollonnia și de orașul Mesambria – numiți skyrmiazi și nipsei – i s-au închinat lui Darius fără niciun fel de împotrivire. Geții însă, care luaseră hotărârea nesăbuită, au fost robiți pe dată, măcar că ei sunt cei mai viteji și cei mai drepți dintre traci", scria Herodot, într-un fragment din Istorii, prezentat de Ioan Marius Grec, în volumul "Zamolxis Realitate și mit în religia geto-dacilor".

Sacrificii umane aduse zeului
"Părintele istoriei", așa cum a fost numit Herodot, relata că geții (dacii) credeau că atunci când pier vor merge la zeul lor Zamolxis, căruia îi închinau sacrificii umane.

"Tot în al cincilea an aruncă sorții și întotdeauna pe acel dintre ei pe care cade sorțul îl trimit cu solie la Zamolxis, încredintându-i de fiecare dată toate nevoile lor. Trimiterea solului se face astfel: câțiva dintre ei, așezându-se la rând, țin cu vârful în sus trei sulițe, iar alții, apucându-l de mâini și de picioare pe cel trimis la Zamolxis, îl leagă de câteva ori și apoi, făcându-i vânt, îl aruncă în sus peste vârfurile sulițelor. Dacă în cădere, omul moare străpuns, rămân încredințați că zeul le este binevoitor, dacă nu moare, atunci îl învinuiesc pe sol, hulindu-l că este un om rău; după ce aruncă vina pe el, trimit pe un altul. Tot ce au de cerut îi spun solului cât mai e în viață", scria Herodot, în Istorii.

Cine a fost Zamolxis
În scrierile lui Herodot este menționată povestea lui Zamolxis, aflată de la grecii care locuiau în Strântoarea Dardanele. Potrivit istoricului, Zamolxis era un discipol al înțeleptului Pitagora, care trăise printre greci și se întorsese apoi în Tracia.

"Ca unul ce trăise printre eleni și mai ales alături de omul cel mai înțelept al Elladei, lângă Pythagoras, a pus să i se clădească o sală de primire unde-i găzduia și-i ospăta pe cetățenii de frunte; în timpul ospețelor, îi învăța că nici el, nici oaspeții lui și nici urmașii acestora în veac nu vor muri, ci se vor muta numai într-un loc unde, trăind de-a pururi, vor avea parte de toate bunătățile. În tot timpul cât își ospăta oaspeții și le cuvânta astfel, pusese să i se facă o locuință sub pământ. Când locuința îi fu gata, se făcu nevăzut din mijlocul tracilor, coborând în adâncul încăperilor subpământene, unde stătu ascuns vreme de trei ani. Tracii fură cuprinși de părere de rău după el și-l jeliră ca pe un mort. În al patrulea an se ivi însă iarăși în fața tracilor și așa îi făcu Zamolxis să creadă toate spusele lui. Iată ce povestesc c-ar fi făcut el. Cât despre mine, nici nu pun la îndoială, nici nu cred pe deplin câte se spun despre el și locuința de sub pământ; de altfel, socot că acest Zamolxis a trăit cu multă vreme mai înaintea lui Pithagoras. Fie că Zamolxis n-a fost decât un om, fie c-o fi fost vreun zeu de prin părțile Geției, îl las cu bine", relata Herodot, potrivit istoricului Ioan Marius Grec, autor al volumului "Zamolxis Realitate și mit în religia geto-dacilor".

Peștera lui Zamolxis
Strabon (n. 63 î. Hr. - d. 26 d. Hr.), un al istoric important al lumii antice, prelua o parte din relatările lui Herodot despre Zamolxis, adăugând că acesta făcea proorociri.

"Se spune că un get cu numele Zamolxis ar fi fost sclavul lui Pitagora și că ar fi deprins de la acesta unele cunoștințe astronomice, iar o altă parte ar fi deprins-o de la egipteni, căci cutreierările sale l-ar fi dus până acolo. Întorcându-se la el în țară, s-ar fi bucurat de o mare trecere la conducători și la popor – întrucât, întemeiat pe semnele cerești, el făcea prorociri. În cele din urmă l-a convins pe rege să-l facă părtaș la domnie, spunându-i că este în stare să-i vestească voința zeilor. La început, el a fost ales mare preot al celui mai venerat zeu de-al lor, iar după un timp, a fost socotit el însuși zeu, iar după aceea a primit și numele de zeu, petrecându-și viața într-o peșteră, pe care a ocupat-o el, și unde ceilalți nu puteau intra. Se întâlnea rar cu cei din afară, cu excepția regelui și a slujitorilor acestuia. Regele lucra în înțelegere cu el, fiindcă vedea că oamenii ajunseseră mult mai ascultători decât înainte. Căci supușii lui credeau că dă poruncile sfătuit de zei. Muntele unde se afla peștera a fost socotit sfânt și s-a numit așa: i se zicea Kogaionon și la fel a fost și numele râului care curgea pe lângă el", relata Strabon, în Geografia.

Zamolxis, cunoscut de greci
Filozoful grec Platon (n. 427 î.Hr. — d. 347 î.Hr.) l-a menționat la rândul său pe Zamolxis. A făcut-o în scrierile în care a relatat despre descântecul aflat de la "un doctor trac, unul din ucenicii lui Zamolxe despre care se spune că au puterea să te facă nemuritor. Acest trac spunea că doctorii greci au mare dreptate să facă observațiile de care pomenii. Dar, adăugă el, Zamolxe, regele nostru, care e zeu, spune că precum nu se cade să încercăm a vindeca ochii fără să ne ocupăm de cap, ori capul fără trup, tot astfel nu se cade să încercăm a vindeca trupul fără să vedem de suflet, și că tocmai din pricina asta, sunt multe boli la care nu se pricep doctorii greci, fiindcă nu cunosc întregul de care ar trebui să îngrijească", a scris Platon, în Charmide, potrivit istoricului Ioan Marius Grec, autor al volumului "Zamolxis Realitate și mit în religia geto-dacilor".

Istoricul grec Iordanes (secolul IV) l-a descris pe Zamolxis ca rege al geților, filosof și erudit. Un alt istoric grec, Porphyr, relata despre Zamolxis că a fost discipol al lui Pitagora, iar numele său îi fusese dat astfel pentru că la naștere fusese înfășurat într-o blană de urs, numită de traci zalmos.

"Zamolxis, un trac care a fost sclavul lui Pitagora și a ascultat învățăturile sale, când a fost eliberat și s-a întors la geți le-a dat acestora legi și i-a îndemnat pe concetățeni să fie viteji, convingându-i că sufletul este nemuritor. Chiar și acum mulți dintre barbari îi conving pe fii lor că sufletul celor morți nu poate să piară, ci supraviețuiește și că nu trebuie să se teamă de moarte, ci să fie curajoși în fața primejdiilor. Fiindcă i-a educat în acest fel pe geți și le-a dat legi scrise, Zamolxis este socotit de către ei drept cel mai mare dintre zei", scria Iamblichos (secolul III), în lucrarea sa "Viața lui Pitagora".

Nu le era teamă de moarte
Lucian Blaga a fost unul dintre umaniștii români care au căutat explicații pentru modul în care geții priveau nemurirea.

"Getul nu se ferește să cadă în luptă, deoarece pe calea aceasta el speră să obțină o nemurire a dubletului său corporal. Nemurirea îl preocupă nu atât ca un lucru de la sine înțeles, ci mai curând ca un ce de dobândit pe o cale oarecare, unde totdeauna magia intervine într-un fel. Se pare de altfel că preoții geți, ca și druizii la Celți, erau impresionanți meșteri ai magiei", arăta Lucian Blaga, în articolul "Getica", publicat în revista de filozofie Saeculum, în 1943.(Fluierul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

RINOCERII DIN GEORGIA NE SPUN "CĂ NU SE POT VERIFICA SEMNĂTURILE". FOXNEWS trecut în tabăra progresistă ne explică că "NU SE POATE" CE SE POATE.

ATENȚIE NU VĂ LĂSAȚI PROSTIȚI. A APĂRUT LUPUL ÎN HAINE DE OAIE: George Simion făcătura soroșistei PIPPIDI, candidează la Europarlamentare sub titulatura "Mișcarea Unionistă" și e lansat cu laude deșănțate, culmea chiar de pseudo-patrioții de la Active News

BOMBĂ ActiveNews: "Președintele Klaus Iohannis este membru al Organizației Progresiste 'European Council of Foreign Relations' un Think-Tank fondat de GEORGE SOROS". Fluierul.ro a descoperit că ECFR e condusă de Carl Bildt MEMBRU AL GRUPULUI BILDERBERG

CEARTĂ pe Facebook între fosta şi actuala soţie unui deputat PSD. IMAGINEA de la care a pornit scandalul

Cioloș minte ca porcu. IATĂ DOVADA. Parlamentare2020/Cioloș: "Noi nu suntem ultra marxiști, e o prostie, așa cum, în 2016, eram fiul lui Soros". Cum nu ești mă ultramarxist dacă chiar tu te declari progresist? Erai poreclit fiul lui Soros, minciună de om

Analiza Gramaticala - Clasele V - VIII

Roxana Nemeş, protagonista unui film XXX: "Eu sunt acolo. Toată lumea face asta"

Cum arată Oana, fosta soţie a lui Kamara, la videochat. Ce program are la serviciu FOTO

Nu ştie bancul cu Dabija? Pe un anume Michael Schneider de care nu a auzit nineni în România îl freacă brusc grija despre Dosarul lui Dragnea. Michael Schneider (PPE), despre dosarul lui Liviu Dragnea: În orice țară europeană ar fi dus la demisie

VIDEO Percheziții în Ilfov, la un bărbat bănuit de tâlhărie calificată

Avarie la Stația Electrică de Transformare 220/110 kV Fundeni; estul și nordul Capitalei, afectate

Australia regretă ''deteriorarea inutilă'' a relațiilor cu China

CITATUL ZILEI

Tabără de migranți din Paris, evacuată cu tiruri de gaze lacrimogene

Antreprenorii români vor demiterea ministrului Economiei. De ce sunt nemulțumiți

Coronavirus în România LIVE UPDATE 24 noiembrie. 422.852 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 10.177 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. Bilanț COMPLET

Cu numele meu și imaginea mea? Zlatan Ibrahimovic este nemulțumit de EA Sports pentru că nu și-a dat acordul asupra drepturilor de autor din FIFA21

Zeci de bolnavi diagnosticați cu SARS CoV-2 din Galați așteaptă zile în șir transferul din Spitalul de Urgență Galați, fără să fie tratați

#alegeriSUA Victoria lui Joe Biden, certificată în Pennsylvania

VIDEO Poliția a îndepărtat cu forța migranții din piața centrală a Parisului într-o scenă descrisă de Ministrul de Interne drept "șocantă"

Alegeri parlamentare 2020. Cristian Diaconescu, candidatul care deschide lista PMP pentru Senat la București, interviu LIVE la Mediafax.ro

Lacul cu nuferi roz: o priveliște ireală, în inima Thailandei

Premiul pentru cei mai proști hackeri merge la...

GCS: 196 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit în ultimele 24 de ore

Un polițist a fost rănit în timpul unei intervenții la un scandal din Craiova. 9 bărbați au fost duși la audieri

COMENTARIU Marius Oprea: Strategul național al dezastrelor

Imunizarea împotriva gripei continuă: Aproape un milion de doze de vaccin vor ajunge la medicii de familie

Ministerul Sănătății: Campania de vaccinare antigripală gratuită continuă - 930.000 de doze ajung săptămâna aceasta la DSP-uri

Bucharest Best Comedy Film 2020 - un tur al lumii din 10 perspective cinematografice

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, reales pentru o jumătate de mandat

#alegeriSUA Trump dă undă verde procesului de tranziție spre o administrație Biden

O carte pe zi: "Oameni, trăiri, locuri…", de Dan Munteanu Colan

Confederația Patronală Concordia organizează marți o dezbatere despre viitorul pieței muncii după pandemie

NBA și Papa Francisc luptă împotriva rasismului. O delegație de baschetbaliști s-au prezentat la Vatican pentru a discuta probleme pe tema discriminării

Game on, Hamilton & Dua! FIFA 21 te surprinde cu noul modul de joc VOLTA

Hochei: Victorie clară pentru Corona Brașov în Erste Liga

Te pregătești de examen? Consiliul Elevilor îți sare în ajutor

Fotbal/Coronavirus: Salah este disponibil pentru meciul cu Atalanta, spune antrenorul Klopp

Fructele și legumele, mai scumpe

Bitcoin se apropie de cea mai mare valoare din istorie. Creștere de peste 150% în 2020

Galați: 88 de angajați ai Spitalului Județean de Urgență, infectați cu SARS-CoV-2

Volei masculin: Arcada Galați, calificată în optimile Cupei CEV

Orban: Salariul minim pe 2021 va fi majorat în funcție de evoluția economiei

Proiectul metroului din Cluj, prezentat în ședința de Guvern

Vaccinul dezvoltat în Rusia ar oferi o eficiență de "peste 95%": Cercetătorii din Moscova susțin că nu au găsit "niciun efect advers sever" în rândurile voluntarilor

Unde se odihnesc piloții în timpul zborului de cursă lungă? Echipajul are o zonă de odihnă și relaxare special desemnată

VIDEO Misterul din deșert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul pustietății

Trei autoturisme și o autoutilitară, implicate într-un accident la Timișoara; o persoană a fost rănită

Un polițist sibian a refuzat 500 de lei mită, pe care i-a oferit-o un șofer ca să nu rămână fără carnet

Caraș-Severin: O casă din Berzovia a ars într-un incendiu

Brașov, al treilea oraș în care se lansează serviciul de ride-hailing în ultima lună

VIDEO Cîțu: Inspecția Economică face controale la mai multe primării; primul raport, trimis deja la DNA

UPDATE GCS: 7.753 de cazuri noi de COVID-19; teste efectuate în ultimele 24 de ore - 30.740

Un bebeluș din Mureș a murit după ce a fost confirmat cu Covid-19

Fotbal: Opt cazuri pozitive la ultimele teste pentru Covid-19 din Premier League

Poliția Capitalei: Amenzi de 52.000 de lei pentru participanții la o zi onomastică; organizatorul - dosar penal

FT: Ludovic Orban critică Ungaria și Polonia. Premierul vrea să reformeze sistemul medical cu fonduri UE

Parlamentarii USR și-au anunțat demisia din Legislativ

Primăria sectorului 4 își suspendă activitatea până pe 2 decembrie. Mai mulți angajați au COVID-19

"The Queen’s Gambit" doboară recorduri. Cel mai urmărit serial Netflix al momentului aduce lumea șahului în casele oamenilor


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5 Pag.6 Pag.7
Pag.8 Pag.9 Pag.10 Pag.11 Pag.12

Nr. de articole la aceasta sectiune: 717, afisate in 12 pagini.ieri 06:44 CITATUL ZILEI