" />

03:55
Comentarii Adauga Comentariu

Ambasadorul Franței despre anchetarea baronilor corupți: E un semn pozitiv, că nu putem face orice

Ambasadorul Franței, Philippe Gustin, a apreciat, vineri seara, la Gândul Live, că avalanșa de cazuri de corupție la nivel înalt, descoperite de procurorii DNA, constituie un semnal pozitiv și că exemplul anticorupție trebuie să vină de sus, dar că trebuie schimbată și mentalitatea de a da șpagă.


„Cred că este un semn pozitiv care este dat într-o țară unde, din păcate, corupția este prezentă. Este un semn important, care e dat că nu putem face orice și deci exemplul trebuie să vină de sus și cred că este un lucru bun, iar în decursul celor doi ani ai mandatului meu am văzut tot ceea ce a făcut justiția, în special ce a făcut DNA sau ANI, pentru a avea o imagine mai bună a României. Dar cred că astăzi acest lucru nu e de ajuns. Exemplul trebuie să vină de sus, dar ceea ce este important este că trebuie să schimbăm mentalitățile, în ceea ce privește corupția de zi cu zi, denumită uneori aici mica corupție: faptul că pentru a avea o diplomă la universitate, trebuie să plătești, pentru a merge la medic, trebuie să plătești, pentru a nu plăti amenda, trebuie să dai ceva polițistului”, a spus Philippe Gustin, care își încheie mandatul pe 30 aprilie.

Ambasadorul Franței susține că marile companii franceze au depășit vremurile când se plângeau de presiuni politice, care generau corupție, însă nu același lucru poate spune despre micii investitori francezi, înecați în aceeași birocrație ca și cei români.

„Sunt societăți foarte mari în domeniul lor în România, plasate pe primul sau al doilea loc în sectorul lor, ele îmi spun că în prezent nu mai sunt supuse sau nu sunt supuse presiunilor, pentru că au o forță, o putere, au posibilitatea de control care le permite să împiedice aceste practici. În schimb, am luat contact și cu societăți mici franceze care încearcă să se instaleze aici. Atenție totuși la ceea ce înțelegem prin cuvântul corupție. Nu este vorba de o corupție uneori activă, e mai degrabă o birocrație care este lentă și care cere ca pentru a avea o ștampilă pe un document, trebuie să aștepți și când te-ai săturat de așteptat, atunci trebuie să plătești pentru a o obține. Iată genul de lucruri mărunte, ca de pildă o autorizație de construire, de înființare, cu care sunt confruntate, repet, societățile mici și nu cele mari. (...) Nu trebuie nici să caricaturizăm, să spunem că acest gen de practici nu există decât în România, din păcate nu este adevărat, ele există și în Franța. Deci, cred că e important să denunțăm asemenea practici și, repet, să avem curajul de a le refuza”, a afirmat Gustin la Gândul Live.


El a precizat că puterea statului de drept în România a fost întotdeauna un punct central pentru diplomația franceză. „Nu sunt o persoană care să dea lecții. Eu știu că fiecare țară își are propriile pete negre, propria istorie, care poate să cunoască suișuri și coborâșuri, și că, în orice caz, un stat de drept nu poate fi construit în cinci minute. Atunci când discut cu unii din colegii mei europeni îi întreb: cât timp a fost necesar pentru construirea sistemului tău judiciar? Pentru că în Franța a fost nevoie de o mie de ani. Şi cu siguranță nu se poate schimba în 20 de ani, în 23 de ani, ceva ce poate fi schimbat printr-o simplă lege, printr-o reglementare, ci necesită o schimbare de mentalitate. Aceasta trebuie să se schimbe, însă este mult mai greu de schimbat. Așadar, cred că trebuie să fim foarte modești, dar și foarte exigenți, deoarece România ca membru al Uniunii Europene trebuie să respecte regulile juridice și trebuie să accepte anumite reguli. Dar trebuie să fim și prudenți cu exigențele noastre”, a spus Philippe Gustin.

Ambasadorul Franței consideră că marile probleme ale României sunt lipsa forței de muncă calificate în domenii tehnice, de care marii investitori au nevoie și infrastructura.

„Prima problemă este cu adevărat forța de muncă calificată. A doua este cea a infrastructurii. Infrastructura, văzută astăzi prin prisma exporturilor. Dăm întotdeauna exemplul Renault Dacia. Astăzi, din păcate, vânzările pe piața internă a României sunt în cădere liberă pentru Renault. Românii preferă să cumpere un autoturism vechi, de ocazie, din Germania de exemplu, decât un Logan sau un Duster nou. Asta înseamnă astăzi că, pentru ca Dacia să se poată dezvolta, piața de desfacere se găsește în țările emergente și aceasta este cauza pentru care Dacia construiește uzine în apropierea acestor piețe de desfacere sau în Europa de Est, pentru a câștiga în competitivitate, transportul autoturismelor este un element important. În general, infrastructura este un subiect despre care am discutat mult împreună cu interlocutorii mei la nivel de guvern sau la nivel de autorități locale. Societățile franceze de aici, din România, dar și societățile în general, au nevoie de infrastructură deoarece transportul materialelor pe care îl produc este un element important pentru competitivitatea lor. (...) Am vizitat România de la nord la sud și de la est la vest, toată lumea știe bine că atunci când te deplasezi în România, nu calculezi kilometrii, ci orele, deci toată lumea știe bine că în România e nevoie ca infrastructura să se dezvolte, oricare ar fi guvernul la putere. Cred că trebuie să fii orb ca să nu-ți dai seama de acest lucru”, a declarat diplomatul.

Ambasadorul Franței a vorbit de asemenea la Gândul Live despre aderarea României la spațiul Schengen și despre condiționarea pe care statele membre au ajuns să o facă față de raportul CE privind Justiția, în cadrul MCV, amintind că Franța, alături de Germania, a susținut mereu România la aderare, inițiind planul etapizat, mai întâi frontierele aeriene și maritime, apoi cele terestre.

„Un stat de drept se construiește în permanență. Trebuie adaptate legile, reglementările, sistemul de justiție la noile situații și evoluții ce apar, precum delincvența, rețelele de trafic sau criminalitatea cibernetică, de exemplu. Acum zece ani nimeni nu știa ce este criminalitatea cibernetică, iar astăzi devine unul dintre elementele cele mai importante ale dreptului. Deci eu sunt mai degrabă partizanul unei logici în care MCV-ul ar trebui extins la ansamblul țărilor Uniunii Europene pentru a avea un corpus și o abordare juridică comune. (...) Nu sunt ipocrit. În mod natural, există o legătură evidentă (între Schengen și MCV – n.r.). De manieră generală, trebuie să ai un stat de drept consolidat pentru a deschide frontierele. Dar din punct de vedere strict juridic, în textele juridice, precum și în abordarea Comisiei Europene, această legătură nu există, însă atunci când există o viziune a lucrurilor, ne uităm la ansamblu. Se analizează MCV-ul, dar ne putem uita și la chestiunile de corupție, ne putem uita la toate într-o viziune globală. Așadar nu trebuie să deconectăm subiectele unele de celelalte”, a explicat diplomatul francez.

Philippe Gustin a vorbit despre cei 7.000 de medici români care lucrează în Franța începând cu 2007, spunând că „aceasta este Europa, cu circulația persoanelor, cu riscul pentru România de a pierde elite, de a pierde profesioniști din domeniul sănătății de care țara are nevoie”.

„Ştiți exact cât câștigă oficial un medic aici în România, în Franța el este mult mai bine plătit. Cred că România trebuie să gestioneze această problemă a medicilor, pentru că în Franța, avem nevoie de acești medici, pentru că avem o demografie medicală care este catastrofală. Şi știți că studiile de medicină durează minim 10 sau 12 ani. Pentru a deveni medic este nevoie de 10 ani. Deci avem și o evoluție a profesiei de medic în Franța. Tinerii medici care ies de pe băncile facultății nu mai vor să lucreze la țară sau în spitalele publice, iată de ce avem, din păcate, nevoie să importăm personal medical. Şi alte țări au astăzi aceeași problemă ca noi, Marea Britanie, de pildă”, a spus Philippe Gustin.

Pe de altă parte, el a arătat că deschiderea Franței pentru medicii români echivalează și cu o deschidere similară pentru romi, dar spre deosebire de medici aceștia din urmă nu vin întotdeauna în Franța doar să muncească, ajungând deseori să locuiască în tabere ridicate ilegal, de unde sunt evacuați și uneori expulzați înapoi în România. „Este un subiect extrem de complicat, foarte dificil. Nu există o soluție miraculoasă, altminteri am fi găsit-o de mult. Cred că politica ce a fost făcută la nivel bilateral, între Franța și România, a permis abordarea acestui subiect cu obiectivitate. Este un subiect care nu trebuie să fie doar franco-român. Trebuie și ca mentalitățile să se schimbe aici în România în ceea ce privește această etnie romă, și trebuie să încercăm să găsim și o soluție europeană. Iată de ce aici am propus colegilor mei europeni și reprezentanților guvernului român să ne întâlnim în mod constant pentru a încerca să găsim soluții și proiecte, ca de pildă cazul proiectului Ferentari, care nu se adresează doar romilor, ci populației defavorizate, căci în definitiv adevărata problemă este legată nu de etnie, ci de starea de precaritate a populației. Soluțiile sunt deja cunoscute, ele se bazează pe educație, sănătate, acces la locuri de muncă și locuințe. Toată lumea le cunoaște. Cred că trebuie mai întâi să înțelegem bine ceea ce se întâmplă. Majoritatea acestor oameni săraci care se află în Franța, în Marea Britanie sau în celelalte țări europene sunt victime. Sunt victime ale rețelelor de trafic de ființe umane, este noua sclavie a secolului 21. Ei sunt victimele rețelelor care-i exploatează pentru cerșetorie, furt, prostituție. Așa că trebuie să avem o reacție, mai întâi o reacție polițienească și judiciară; iar dacă urmăriți actualitatea în activitatea de jurnalist, ați văzut că am avut chiar ieri condamnări pentru membrii unei rețele de proxenetism care-i exploata pe acești oameni. Iar pe de altă parte este nevoie de o abordare de incluziune socială pentru cei care vor să se integreze în Franța. Iar aici e nevoie de o reacție care presupune din nou acces la educație pentru copii, la locuințe și locuri de muncă pentru părinți. Iar aceste două reacții trebuie să fie coordonate”, a afirmat diplomatul francez.

La încheierea mandatului de ambasador, Philippe Gustin spune că i-a plăcut mult în România diversitatea naturii și a oamenilor și că locuitorii țării sunt cea mai mare bogăție, fiind impresionat de ospitalitatea românească.

„O să rămân la rezerva mea obișnuită, o să aștept să părăsesc România pe 30 aprilie pentru a spune ce mi-a plăcut cel mai mult. Însă, într-o manieră generală, ce mi-a plăcut cel mai mult în această țară este diversitatea. România, la fel ca și Franța, le oferă turiștilor posibilitatea să ajungă în cei mai frumoși munți, în deltă, la mare etc. Există o diversitate care se regăsește în oameni. Există mai multe Românii, mai multe tipuri de români. Când mergi dintr-un sat în altul, poți întâlni și influențele minorităților, ale istoriei, iar această diversitate este extrem de importantă. Iar un al doilea element care mi-a plăcut este ospitalitatea. Cred că cea mai mare bogăție a României sunt locuitorii săi: românii și româncele. Şi în orice caz, eu, ca ambasador al Franței, am fost emoționat în călătoriile mele, pentru că am fost primit de fiecare dată cu atâta fervoare și simplitate, dar și cu multă apreciere pentru relațiile dintre Franța și România", a spus ambasadorul Franței.


()


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

"SOLUȚIA" LUI SOROS LA CRIZA COVID. Soros vrea ca țările UE să elibereze Titluri de Stat Perpetue pentru ca popoarele UE să plătească VEȘNIC, 5 miliarde de euro dobândă în FIECARE an. Asta l-a dus mintea de speculant pe SOROS.

MOSTENIREA nestiuta a lui Ceausescu! America e SOCATA de ce a descoperit in Romania
ULTIMA ORA: Dusmanii tarii vor sa ascunda adevarul

DEMISIA. Iohannis: "Mi s-a propus să fiu membru" în organizația condusă de un Bilderberg și finanțată de Soros. "Sunt bucuros să spun că-mi doresc acest lucru"

FOTO EXCLUSIV/ Raluka, cu dreaduri și lenjeria intimă la vedere. Apariția ei la Forza Zu i-a șocat pe cei prezenți

PROGRESISMUL FACE RAVAGII ÎN SUA: Azi despre Justiția Progresistă din Texas: Procurorii și Poliția Texas au făcut peste 50 de milioane de dolari în 2017 prin confiscarea proprietăților oamenilor

Cel mai sexy videoclip filmat vreodată în România. Nicoleta Luciu a filmat goală, alături de o celebră actriţă VIDEO

PUTIN a declanșat INFERNUL în Siria. VIDEO INGROZITOR

​Turul Franței: Peter Sagan (BORA - hansgrohe) s-a impus în etapa a cincea / Julian Alaphilippe rămâne lider la general

Școala de la țară care le bate pe toate de la oraș. Puștiul de 14 ani care demonstrează că performanța se învață și la sat

Diana Gureşoaie, show erotic pentru americani. Cum a fost filmată vedeta pe un iaht VIDEO

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

BOMBĂ ActiveNews: "Președintele Klaus Iohannis este membru al Organizației Progresiste 'European Council of Foreign Relations' un Think-Tank fondat de GEORGE SOROS". Fluierul.ro a descoperit că ECFR e condusă de Carl Bildt MEMBRU AL GRUPULUI BILDERBERG

Alina Chivulescu, filmată în timp ce face amor. Cine este partenerul FOTO

Imagini XXX. Cine este vedeta surprinsă aproape goală la plajă

Nicole Cherry, apariţie sexy la plajă. Topless FOTO

Un nou strat de informații genetice ajută la determinarea vitezei cu care sunt produse proteinele

Descoperitorul Virusului HIV, Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină, profesorul Luc Montagnier spune UN NU HOTĂRÂT VACCINĂRII CU FORȚA. Oare de ce marile genii au întotdeauna și un mare caracter, în timp ce micilor trepăduși medicali le lipsește?

TRIPLA CRIMĂ DIN BRAŞOV. Femeia ucisă de soţ a fost înmormântată alături de cei doi copii

Fata Morgana, schimbare radicală după ce s-a vindecat de cancer. Bruneta, de nerecunoscut FOTO

După ce Cascada Niagara a înghețat și a nins în Sahara "Încălzirea Globală Soroșistă prin care statele vor plăti trilioane de $" a lovit acum Arabia Saudită. Cămilele din deșert, acoperite de zăpadă, după ce o furtună a lovit Arabia Saudită - FOTO, VIDEO

UITE-L PE SOROS ce multe lucruri știe despre România. Un interviu luat de Robert Turcescu lui GEORGE SOROS în 2005 cu ocazia vizitei lui SOROS în România. În interviu, SOROS recunoaște cinstit că finanțează MULTĂ LUME prin România.

3 DECEMBRIE 1991 a încetat din viață Petre Țuțea. DE CE VOR SA-L INTERZICA PE PETRE TUTEA? Petre Țuțea: "Statul acesta îi apără pe străini de noi. Ca-n colonii. Aici stă cauza indolenței noastre: în EXPLOATARE. De ce și pentru cine să muncești în plus?"

Peste 61.000 de români CER "Opriți Jaful. Vreau să las moștenire copiilor mei această țară!". NATIONALIZAREA RESURSELOR, OPRIREA CONCESIONĂRILOR PE NIMIC ȘI INTERZICEREA VÂNZĂRII TERENURILOR LA STRĂINI - e cea mai semnată Petiție de pe PetițieOnline.net.

GERMANIA. VIDEO Explozie INTENȚIONATĂ intr-un restaurant din orasul german Ansbach, in apropiere de Nuremberg. UN KAMIKAZE S-A DETONAT. CEL PUȚIN 1 MORT ȘI 12 RĂNIȚI - VIDEO

GERMANIA. Subvenţiile anuale ale statului pentru biserici se ridică la 232 de milioane de euro. Alte 650 milioane de euro se dau pentru orele de religie din şcoli si pentru infrastructura aferentă pregătirii teologilor

EXCLUSIV/ Ce s-a ales de fosta parteneră de scenă a lui Jean Constantin după moartea lui! Oltița Chirilă s-a retras din activitate la Las Vegas și este de nerecunoscut

OPRIȚI JAFUL. MAREA BRITANIE. Sistemul de taxare al Petrolului. Britanicii îi taxează pe cei care le extrag petrolul cu 81% pentru exploatările facile și cu 62% pentru exploatările dificile. România e Jefuită Noi îi taxăm cu 19.5%

O adolescentă de 17 ani, GOALĂ la prima experienţă la SOLAR. Un angajat a FILMAT TOT cu mobilul

ROXANA VANCEA, video necenzurat pe site-urile din întreaga lume. A arătat TOT

Englezii s-au prins cum stă treaba cu Rețeaua Soroșistă de la noi și cu făcătura ei numită "Luptă împotriva Corupției". BBC "Coaliția spune că DNA-ul și serviciile nu respectă cadrul legal și sunt pârghii în lupta politică". Vedeți de ce au ales BREXIT-ul?

Cum a reușit Traian să pună mâna pe comoara dacilor ascunsă sub râul Sargeția. Aurul strămoșilor noștri a salvat Roma de la colaps

Un băiat de 17 ani ESTE OBLIGAT să le arate PENISUL ERECT unor judecători

Europa la urne: votul, alianțele și harta țărilor în care coalițiile sunt mai puternice

Se caută ACTORI români, fete şi băieţi, pentru FILME PORNO. Care sunt condiţiile

IN TIMP CE UN ROMAN MUNCESTE O LUNA PENTRU UN SALAR MINIM NET DE 777 lei. Guvernul a aprobat cadrul legal pentru majorarea sumei gratuite acordate unui solicitant de azil: 1.185 lei pentru sezonul rece, si 1.117 de lei pentru sezonul cald.

Premierul polonez 'Polonia nu va ceda niciunui șantaj din partea UE. Nu vom participa la nebunia Elitelor de la Bruxelles' privind imigraţia în UE. Iohannis a cedat demult şi a înfundat România în statutul de COLONIE a UE

Orgii sexuale cu călugărițe în "cultul interzis". Dezvăluiri din arhiva secretă a Vaticanului

Oana Zăvoranu şi Bianca Drăguşanu s-au DEZBRĂCAT GRATIS în Playboy VIDEO

"Cireşica" s-a copt frumos. Cele mai sexy fotografii cu Nicole Cherry FOTO

Dosarul PROSTITUATE DE LUX. Cine le-a turnat pe Daniela Crudu şi Mădălina Pamfile

Miniştrii Justiţiei din opt ţări europene cer condamnarea crimelor comunismului. ATI GHICIT CINE NU SE NUMARA PRINTRE ACESTE TARI? DA, ATI GHICIT BINE. ROMANIA, PRIN TOVARĂȘII AURESCU ȘI CAZANCIUC, NU SE NUMĂRĂ PRINTRE ACESTE ȚĂRI.

Alexia Eram, poză incendiară scăpată pe internet. Unde petrece fiica Andreei Esca de Crăciun FOTO

SIMONA POPESCU - COTIDIANUL - De ce laudă americanii anticorupţia noastră?

DREPTUL ORICĂRUI COPIL DE AVEA O MAMĂ ȘI UN TATĂ ESTE INALIENABIL: Rețeaua Progresistă a început să urle isteric în presa lor şi pe internet şi să-i acuze de "homofobie" pe cei care afirmă că "căsătoria este uniunea dintre un bărbat şi o femeie"

Băncile străine îi jupoaie pe români DUBLU față de cum o fac cu cetățenii din celelalte state europene

BRĂILA: MAREA EVADARE...Virusul le mulțumește

Poveste adevărată. "Fac sex cu cumnata mea. Fac cu ea tot ce-mi doresc...". Cum a început relaţia interzisă

Nicole Cherry, dans LASCIV în faţa unei prietene VIDEO

Rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, promulgată

Birkenfeld sau Birkenau? După românul MORT la SPARANGHEL, un alt ROMÂN a MURIT la muncă în GERMANIA, de data aceasta în ABATOR. Sparanghela Merkel și Guwernerul Klaus îi au pe conșțiință pe acești morți....lipsiți de cea mai elementară protecție sanitară

Cum recunoașteți modelele străvechi de pe IE față de cele inventate recent. Cum recunoști o IE cu modele străvechi românești, de UN KITSCH.

ASIA EXPRESS, imagini pentru adulţi: Vârciu a dezbrăcat-o pe Daniela Crudu. LIVE VIDEO A1

Roxana Nemeş, protagonista unui film XXX: "Eu sunt acolo. Toată lumea face asta"

Președintele PNL Botoșani - înregistrat de radar conducând cu 105 km/h în localitate; polițiștii i-au reținut permisul (surse)

Un semnal de împerechere în schimbare poate iniția speciația în populațiile de Drosophila mojavensis

Andrei Versace, bătut şi umilit chiar de "fraţii" lui. De la ce a pornit totul

Un satelit european a detectat o pată de petrol ce ar putea proveni de la avionul EgyptAir prăbușit (ESA)

Cele 5 forme de vagin şi caracteristicile fiecăruia FOTO

O fostă majoretă a făcut SEX cu un elev de 15 ani! Filmul XXX a ajuns pe INTERNET. VIDEO

Lumea s-a săturat de puturoasele diversiuni soroşiste de topul #metoo #resist şi #fakenews. Peste 100 de femei franceze în frunte cu actrița Catherine Deneuve denunță isteria şi manipularea progresistă a mișcării #metoo


Pag.1 Pag.2 Pag.3

Nr. de articole la aceasta sectiune: 174, afisate in 3 pagini.