12:23
Comentarii Adauga Comentariu

MALAESTI acum 2.000 de ani - Un sit arheologic prahovean inedit spune multe despre viata din vremurile imparatului Traian

In zona Ploiesti - Slanic Prahova se gaseste un sit arheologic putin cunoscut, un sit ce dateaza de pe vremea imparatului Traian. Este vorba de o tabara fortificata, dar si de vestigiile unor bai romane neasteptat de bine pastrate si cu ziduri ce ajungeau la aproape 2,5 metri inaltime. Situl, care ar putea in viitor sa devina muzeu, spune multe despre perioada de dupa razboiele daco-romane de la inceput de secol II si mai ales aduce informatii despre un loc care atunci era un business excelent, dar si un loc grozav de socializare. Informatiile au fost prezentate intr-o conferinta din seria Historia Viva organizata de Muzeul National de Istorie.

Terme aproape eterne

Castrul si baile romane de la Malaiesti se afla langa comuna Dumbravesti din Prahova (20 de km de Slanic-Prahova si 25 km de Ploiesti), iar situl arheologic, explorat prima oara in anii 30' si extensiv din 2011 si pana in prezent, a scos la iveala lucruri suprinzatoare. Sapaturile continua cel putin pana la final de an.

Baile romane s-au dovedit a fi excelent conservate, cele mai inalte ziduri avand 2,35 metri, astfel ca acest lucru a constituit o surpriza placuta. "Baile sunt in general cel mai bine pastrate monumente fiindca trebuie sa reziste la foc si apa. In general din Antichitate baile se pastreaza cel mai bine, sunt impozante si s-au construit foarte solide fiindca trebuia sa reziste la alternanta dintre caldura permanenta si aductiunile si scurgerile de apa. In general balle supravietuiesc", spune Ovidiu Tentea, arheologul de la MNIR care conduce proiectul.

Aceste bai aveau importanta comerciala. Soldatii romani dintr-o legiune aveau dreptul sa beneficieze gratuit de baile din interiorul castrului, in timp ce soldati auxiliari, cum erau cei "incartiruiti" in zona atunci, beneficiau de baie contra unei taxe.

Era un business privat foarte profitabil si e de presupus ca si civilii se puteau imbaia contra-cost in anumite intervale destinate special lor, precum se poate estima si ca in anumite intervale si femeile se puteau spala, tot contra-cost.

In sit arheologic s-au gasit peste 50 de monede, vase de sticla extrem de bine realizate, amfore si ceramica lucrata cu mana. Cercetarile au aratat ca se bea vin din nordul Anatoliei, din zona Sinope, iar soldatii romani aveau o ratie zilnica de vin si de grane si in zona era un flux important de produse, inclusiv ulei de masline

"Cercetarea noastra a pornit tocmai de la intentia ca vestigiile sa fie integrate intr-un proiect pentru vizitare si urma ca noi, in functie de rezultatele cecetarilor sa furnizam date privind potentialul, motiv pentru care am facut cercetari atat in castru, cat si in baile romane", spune Ovidiu Tentea.

Insa baile se afla pe un teritoriu privat care nu a putut fi expropiat. Nu pot fi investiti bani publici pentru restaurare si conservare pe un teren privat. Pe viitor trebuie vazut daca si in ce fel pot prelua terenul autoritatile din Dumbravesti.

Cum era acum 1900 de ani

Baile romane se afla la baza vestica a platoului pe care se afla castrul. In ciuda timpului scurt petrecut aici de armata romana, cladirea respecta toate standardele arhitectonice ale vremii. Ea este alcatuita din urmatoarele spatii cu functiuni diferite: apodyterium (vestiarul), frigidarium (bazinul cu apa rece), tepidarium (bazinul cu apa calda), laconium sau sudatorium (baia de aburi) si caldarium (bazinul cu apa fierbinte).Camerele erau incalzite prin sistemul specific roman de incalzire prin pardoseala, numit hipocaust. Acesta consta din pardoseala ridicata pe piloni de caramida (pile de hipocaust  (pastrate inca in sit), sub care circula aerul cald provenit de la cuptorul extern, numit praefurnium. Evacuarea fumului se realiza prin tuburi de ceramica (tubuli) cuprinsi in pereti. Rolul acestor bai nu era strict legat de necesitatea fiziologica a igienei, ci asigurau si un mediu de socializare pentru soldatii castrului si comunitatea civila din jurul acestuia

Castrul de la Malaiesti este o fortificatie romana tipica, avand sistemul defensiv alcatuit dintr-un sant, un val de pamant si o palisada de lemn.

Fortificatia de lemn si pamant a fost construita de catre soldatii romani in timpul campaniilor imparatului Traian care au dus la cucerirea Regatului Dac, intre anii 101 si 106. Aceasta pare sa fi durat doar pe timpul domniei imparatului Traian intrucat, in cursul conflictelor cu sarmatii de la inceputul domniei imparatului Hadrian (117-118), armata romana s-a retras din spatiul actual al Munteniei. Astfel castrele de la Drajna, Malaiesti, Targsor, precum si altele de pe teritoriul provinciei nou create au fost abandonate.Dimensiunile aproximative ale castrului,care prezinta o forma dreptunghiulara sunt de 180 X 150 m. Pe fiecare dintre laturile incintei gasim cate o poarta, din care pornesc principalele drumuri din castru, la a caror intersectie se afla cladirea comandamentului (principia). Castrul a gazduit o trupa auxiliara a armatei romane, din nefericire, necunoscuta. Trupele auxiliare ale Imperiului Roman erau alcatuite din soldati recrutati din intregul imperiu, avand sarcina de a garanta siguranta cailor de comunicatie.

Cercetarile arheologice in castrul roman de la Malaiesti au inceput in anii '30, colonelul topograf Constantin Zagorit realizand un plan topografic detaliat al intregului areal, incluzand, printre altele fortificatia romana si baile.

Primele cercetari arheologice sistematice au fost efectuate in anul 1954 de catre Gr. Florescu si Ex. Bujor. Incepand cu anii '60, castrul si asezarea romana au fost supuse unui proces indelungat de degradare datorita activitatilor agricole, iar in anul 1976 baile castrului sunt traversate de un sant pentru introducerea unei conducte magistrale de aductiune a apei. In urma lucrarilor de plantare a unei livezi in anul 1985 au fost efectuate sapaturi de salvare de catre regretatul Dan Lichiardopol (MJIAP).

Proiectul de cercetare arheologica a castrului si bailor romane de la Malaiesti (sat Sfarleanca, com. Dumbravesti, jud. Prahova) a inceput in anul 2011, prin colaborarea dintre Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.

Ce a fost?

În secolul I p. Chr. Imperiului Roman se extinde către Dunăre. Teritoriul Munteniei de astăzi a fost transformat în provincie romană fiind între anii 102 și 118 p. Chr. o extensie a provinciei Moesia Inferior la nord de fluviu, independentă de provincia Dacia (teritoriu care s-ar suprapune astăzi peste părti din Oltenia, Banat si Transilvania). Din această perioadă datează castrele de la Târgșor, Mălăiești și Drajna de Sus (jud. Prahova).

Castrul

Fortificația de lemn și pământ a fost construită de către soldații romani în timpul campaniilor împăratului Traian care au dus la cucerirea Regatului Dac, între anii 101 și 106. Aceasta pare să fi durat doar pe timpul domniei împăratului Traian întrucât, în cursul conflictelor cu sarmații de la începutul domniei împăratului Hadrian (117–118), armata romană s-a retras din spațiul actual al Munteniei. Astfel castrele de la Drajna, Mălăiești, Târgșor, precum și altele de pe teritoriul provinciei nou create au fost abandonate.

Castrul de la Mălăiești este o fortificație romană tipică, având sistemul defensiv alcătuit dintr-un șanț, un val de pământ și o palisadă de lemn. Dimensiunile aproximative ale castrului,care prezintă o formă dreptunghiulară sunt de 180 × 150 m. Pe fiecare dintre laturile incintei găsim câte o poartă, din care pornesc principalele drumuri din castru, la a căror intersecție se află clădirea comandamentului (principia). Castrul a găzduit o trupă auxiliară a armatei romane, din nefericire, necunoscută. Trupele auxiliare ale Imperiului Roman erau alcătuite din soldați recrutați din întregul imperiu, având sarcina de a garanta siguranța căilor de comunicație.

Băile

Băile romane se află la baza vestică a platoului pe care se află castrul. În ciuda timpului scurt petrecut aici de armata romană, clădirea respectă toate standardele arhitectonice ale vremii. Ea este alcătuită din următoarele spații cu funcțiuni diferite: apodyterium (vestiarul), frigidarium (bazinul cu apă rece), tepidarium (bazinul cu apă caldă), laconium sau sudatorium (baia de aburi) și caldarium (bazinul cu apă fierbinte).

Camerele erau încălzite prin sistemul specific roman de încălzire prin pardoseală, numit hipocaust. Acesta consta din pardoseala ridicată pe piloni de cărămidă (pile de hipocaust – păstrate încă în sit), sub care circula aerul cald provenit de la cuptorul extern, numit praefurnium. Evacuarea fumului se realiza prin tuburi de ceramică (tubuli) cuprinși în pereți. Rolul acestor băi nu era strict legat de necesitatea fiziologică a igienei, ci asigurau și un mediu de socializare pentru soldații castrului și comunitatea civilă din jurul acestuia.

Astăzi

Vestigiile, respectiv castrul şi băile romane, se află localizate în punctul „La Cetate”, în extremitatea sudică a unui promontoriu, la vest de Dumbrăveşti, pe o terasă a versantului drept al Văii Teleajenului, în apropiere de confluenţa cu Valea Vărbilăului, aflate azi în raza administrativă a satului Sfârleanca, com. Dumbrăveşti, jud. Prahova.

Importanța acestui sit este deosebită întrucât materialul arheologic descoperit aici constituie un reper cronologic extrem de important pentru numeroase situri romane din lume din perspectiva istoriei armatei romane și nu numai, fiind clasat în Lista Monumentelor Istorice 2010, respectiv înscris în Repertoriul Arheologic Naţional.

Istoricul cercetărilor

Cercetările arheologice în castrul roman de la Mălăieşti au inceput în anii ’30, colonelul topograf Constantin Zagoriţ realizând un plan topografic detaliat al întregului areal, incluzând, printre altele fortificaţia romană şi băile.

Primele cercetări arheologice sistematice au fost efectuate în anul 1954 de către Gr. Florescu și Ex. Bujor. Începând cu anii ’60, castrul şi aşezarea romană au fost supuse unui proces îndelungat de degradare datorită activităţilor agricole, iar în anul 1976 băile castrului sunt traversate de un şanţ pentru introducerea unei conducte magistrale de aducţiune a apei. În urma lucrărilor de plantare a unei livezi în anul 1985 au fost efectuate săpături de salvare de către regretatul Dan Lichiardopol (MJIAP).

În campania de săpături din 2011 au fost cercetate sistemele de fortificaţii (val, palisadă, şanţuri) de pe laturile nordice și estice ale castrului, precum și o serie de elemente din zona barăcilor din interiorul fortificației.

În urma cercetărilor arheologice sistematice din anii 2012-2013 au condus la rezultate importante și anume: descoperirea a cinci încăperi din băile romane (destul de bine conservate), delimitarea laturilor castrului și studierea amănunțită a sistemului defensiv al acestuia.

Au fost realizate o serie de investigații pluridisciplinare care vor conduce la o mai bună cunoaștere a vieții cotidiene a soldaților care vor fi staționat aici în antichitate (studii mineralogice comparative, determinare de microelemente și analize de fosfați). De asemenea, au fost realizate desene și relevee detaliate care vor fi utilizate pentru reconstituirea tridimensională (3D) a sitului.

Ce ar putea fi

Continuarea investigării băilor a condus la delimitarea extinterii acestora urmând ca în campania din anul viitor să definitivăm cercetarea lor detaliată în perspectiva punerii în valoare a acestui monument printr-un proiect modern de conservare și restaurare in situ. De asemenea, se are în vedere continuarea cercetării arheologice în castru, pentru a completa înțelegerea fortificației în ansamblul său.

Pentru amenajarea traseului de vizitare al sitului se preconizeaza realizarea unor structuri de protectie a vestigiilor bailor fara sa le limiteze vizibilitatea, un muzeu de sit care sa constituie simultan si o baza arheologica si o amenajare peisagista a platoului castrului.

(preluare http://www.antiquitas.ro/index.php?p=sit_malaiesti)

(Fluierul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

"Prinderea" lui Gregorian Bivolaru șeful MISA e făcută INTENȚIONAT ACUM ca să acopere MOARTEA BEBELUȘILOR. Au ieșit la lumină alte îmbolnăviri așa că Trebuia de urgență pregătit ceva care să ACOPERE ACEST LUCRU? Până când ne vom mai lăsa manipulați.

DEMISIA. Iohannis: "Mi s-a propus să fiu membru" în organizația condusă de un Bilderberg și finanțată de Soros. "Sunt bucuros să spun că-mi doresc acest lucru"

DEMENȚĂ LA REALITATEA TV. Ca să-l laude pe SOROS, Realitatea TV execută un atac isteric împotriva Statelor Unite și a Israelului. Realitatea TV: "Israelul lui Netanyahu și SUA lui Trump și Pence nu sunt prietenii unei Europe Unite și Democratice"

Răzvan Botezatu vorbeşte despre relaţiile sale HOMOSEXUALE. Cu ce bărbat s-a iubit prezentatorul TV

VIDEO: Protestele din Serbia continuă. Sârbii kosovari trag un semnal de alarmă

"SOLUȚIA" LUI SOROS LA CRIZA COVID. Soros vrea ca țările UE să elibereze Titluri de Stat Perpetue pentru ca popoarele UE să plătească VEȘNIC, 5 miliarde de euro dobândă în FIECARE an. Asta l-a dus mintea de speculant pe SOROS.

MIREASĂ prinsă de CAVALERUL de ONOARE în timp ce îşi înşela SOŢUL: Cine este BĂRBATUL ăsta? VIDEO

Noua senzație Rosalía, pe podiumul clipurilor în spaniolă cele mai vizionate pe YouTube

Anunţul unei tinere de 19 ani. "Cine mă vizitează va avea parte de relaţii intime gratuite". Cu câţi bărbaţi s-a trezit la uşă

Propunerea lui Merkel pentru România. STRĂMUTĂRI NECONSTITUȚIONALE FĂCUTE CU FORȚA. Merkel consideră inacceptabil refuzul unor state din UE de a primi refugiați musulmani

Soros după victoria lui Trump: 'Au fost trezite forțele ÎNTUNERICULUI'. "Naziştii au început să bântuie şi prin SUA imediat ce Trump a câştigat". Observați aceeași retorică cu a CTP-ului menită să inducă Spaima În Populație

Și-a filmat NEVASTA făcând SEX ORAL cu un CÂINE! Clipul a ajuns pe internet!

Atalanta ratează ocazia de a trece pe locul doi în Italia. Cristiano Ronaldo salvează "Bătrâna Doamnă" de la eșec

Sora Denisei, decizie grea la două săptămâni după înmormântare

Antonia, poză cu mii de LIKE-URI pe Facebook. A arătat aproape tot FOTO

Scandal la nivel înalt în Bulgaria. Președintele Ruman Radev cere demisia guvernului

Art. 394: Trădarea. Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere străină ori cu agenţi ai ei, în scopul de a suprima sau ştirbi suveranitatea sau independenţa statului, prin: b) subminare politică şi c) aservire faţă de o putere străină

Scene incendiare cu fiica lui Adrian Minune. Carmen Simionescu s-a sărutat cu o altă femeie în club FOTO

Vizita lui Iohannis în SUA. Iohannis, PROMISIUNE la Muzeul Holocaustului: Politicienii, funcționarii, politiștii VOR FACE CURSURI despre Holocaust. Nimic despre dezvoltarea economică a țării.

Cioloș îl dă în judecată pe Nicolicea pentru acuzațiile de legătură cu Soros: "Nu vă Temeți de Bau-Bau, domnilor!" Temeți-vă însă de minciunile şi de tupeul lui Cioloş care-şi ascunde legăturile de la "Friends of Europe" cu Soros şi cu Grupul Bilderberg

VIN REFUGIATII ISLAMICI. VIDEO Consilierul prezidential Leonard Orban: Primii 1700 de refugiati vor ajunge in Romania in noiembrie. Se vehiculeaza acum in loc de Targoviste alte 6 centre: București, Giurgiu, Galați, Șomcuța Mare, Rădăuți și Timișoara.

MANIPULAREA PRIN SEX. O MARE VEDETA a JUCAT în tinerete în FILME PORNO! | FOTO - VIDEO

Titus Steel şi Jasmine Rouge, actori de filme porno, au devenit părinţi. Fosta starletă XXX a postat prima poză cu fetiţa ei FOTO

VIDEO | Toto Tamuz a fost surprins de camerele tv într-o ipostază nerecomandată minorilor

Coronavirus în lume LIVE UPDATE 11 iulie. OMS: Țările ar putea fi obligate să revină la "închiderea totală" / SUA raportează un număr record de infectări, 66.000 în 24 de ore

Legea Offshore. Ceaușescu - PATRIOT, Dragnea,PSD,ALDE,PNL,PMP,USR - TRĂDĂTORI. Ceaușescu despre cât să le dăm la Străinilor care extrag petrolul. Cum a negociat Ceaușescu în 1973: Orice alt procent, Trădare de Țară

Daniela Crudu, sex la Burlăciţa. Ce decizie au luat şefii show-ului după apariţia IMAGINILOR XXX

BATAIE DE JOC! INCREDIBIL! Membru PNL despre Avram Iancu | “Un criminal, descreierat!”. Despre românii care-l apără pe Iancu: “Mari dobitoci!”. Despre revoluționarii lui Avram Iancu: “Proștii ăia de țărani români!”

Matteo feat. Like Chocolate - Pe drumul meu | VIDEO

Și-a înregistrat tatăl cu telefonul mobil în timp ce o viola. Victima are 15 ani și este elevă la un liceu din Târgu Jiu

Tatăl acuzat că și-a violat fiica de 240 de ori, apărat chiar de victimă. Ce au decis judecătorii după schimbarea declarației

O Nouă Încălcare a Constituției făcută de Guvernul progresist Cioloș-Soroș: DOSARUL ELECTRONIC DE SĂNĂTATE devine OBLIGATORIU să fie completat de medici fără ACORDUL PACIENȚILOR adică fără acordul nostru

Actriţa porno care face sex cu străini într-o caravană, popas lângă o universitate. Ce a urmat

Cum e să mori ca UN EROU sau să fugi ca UN LAȘ. Azi e ziua când fostul rege Mihai în loc să stea, să se opună şi eventual să moară ca un erou, a abdicat şi a fugit în străinătate, ca un popândău fricos, lăsând țara definitiv pe mâna ocupantului sovietic.

Progresismul-Internaționalist mai important pentru Papa Francis decât cuvântul Domnului. Papa Francisc a cerut primirea cât mai multor refugiați, la slujba din Ajun. Suveranul Pontif i-a comparat pe migranți cu Iosif si Fecioara Maria

GOSPODAR FĂRĂ PERECHE. Scene XXX între Ion şi Ionela. Fermierul este călărit în faţa camerelor fără nici o jenă VIDEO

SEX TAPE cu Beyonce de România, mama copilului lui Nicolae Guţă FOTO

GROAZNIC. Der Spiegel anunță "Român MORT DE CORONAVIRUS la cules sparanghel în Baden-Württemberg" . Werner și Lodovic cei care au făcut acordul cu Merkel pentru trimiterea de români în una din cele mai infectate zone din lume trebuie să plătească

Cine este Miki Boxeru', fost sportiv din Timișoara de la care deputatul Cătălin Rădulescu s-a împrumutat cu 100.000 de euro

A intrat în baie şi s-a dezbrăcat cu încetinitorul. FINALUL neaşteptat al FILMULEŢULUI, aplaudat în întreaga lume

10 vedete care s-au vrut virgine până la căsătorie

Lidia Buble, GOALĂ pe internet? Imaginea care i-a înnebunit pe fani | FOTO ÎN ARTICOL

Alexandru cel Mare avea 3 soții şi era dezgustat şi scârbit de practicile homosexuale şi totuși "Adevărul.ro" şi mulți alții din Rețeaua Progresistă afirmă cu Nerușinare că era "homosexual"

CAMERA ASCUNSĂ: Turişti filmaţi pe ascuns în momente de intimitate

VIOL sinistru asupra unei fetite de 13 ani ASCUNS de Germania? Acuzatii dure ale MOSCOVEI. Lavrov: "Este clar ca tânăra fata nu a dispărut timp de 30 de ore din proprie dorință. Această situație nu se va mai repeta’"

Gianina din Las Fierbinţi a pozat fără sutien. Fanii au certat-o! FOTO

IPOTEZA SOC: Petrolul NU provine din materie organică şi NU se epuizează - Zăcămintele de țiței se refac singure !

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

Decizie judecătorească: Vaccinul produs de firma Glaxo provoaca autism! Vaccinul "Infanrix Hexa”, este un vaccin hexavalent, administrat in primul an de viata, care „protejează” de poliomielita, difterie, tetanos, hepatita B, tusea convulsiva, haemophilius

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului: Vizita Papei Francisc este "pentru România, dar nu numai pentru România" (Crux)

ANA PAUKER NU E INTERZISĂ ÎN ROMÂNIA. ȚUȚEA ȘI VULCĂNESCU SUNT INTERZIȘI. Ana Pauker este direct responsabilă de sutele de mii de victime ale comunismului si ale bolșevismului sovietic făcute în România. MRU un mare admirator al Anei Pauker.

MASONERIE. Conform casetelor lui Robert Turcescu - Niels Schnecker - Este Mason Gradul 33 - Mare Comandor pentru Republica Moldova. Soția lui Niels Schnecker, Iulia Scnecker este consilier economic al Ambasadei României din Spania

Sandra Romain, regina sexului anal, SE MĂRITĂ. Cine este ALESUL

Calendarul Chinez

Se repetă scenariul Oana Stănciulescu. Institutul Elie Wiesel agită fantoma legionarismului şi se declară "îngrijorat de persoana publică Marian Munteanu în măsura în care se confundă sau promovează simbolistica extremismului de dreapta interbelic"

Cum arată mama Florinei Mihailă, Sexy Brăileanca. Poza care face furori pe internet | FOTO

Larisa Iordache, ipostaze SEXY. Cum a pozat gimnasta FOTO

Coronavirus. Epidemiologii de Servicii de la Matei Balș continuă să mintă că porcii și să dezinformeze: "2% e o mortalitate mică". Cum să fie 2% o mortalitate mică la o boală infecțioasă care se transmite cu ușurință de la om la om?

SUA. Primul mort de Coronavirus din Statele Unite. Un american din Statul Washington. Președintele Trump a ieșit imediat să facă o conferință de presă despre pericolul uriaș al Coronavirusului. Nesimțitul Iohannis ne-a explicat că e o boală ușoară

Nu mai acuzati strainii Ca ne taie Domnitorii Ca intimideaza tara Cu guverne provizorii Eu atat-as vrea sa aflu Aratandu-ne obrazul Totusi unde-au fost Romanii Cand a fost taiat Viteazul ? - VIDEO


Pag.1 Pag.2

Nr. de articole la aceasta sectiune: 116, afisate in 2 pagini.ieri 05:44 CITATUL ZILEI