02:21
Comentarii Adauga Comentariu

Presupus alfabet dacic descifrat într-o carte cu scriere secretă păstrată la Budapesta. Interpretarea a stârnit furtuna în mediul academic din România

Una dintre cele mai controversate lucrări apărute în ultimii ani în spațiul românesc este o traducere/interpretare a Codex-ului Rohonczi, potrivit căreia misteriorul manuscris ar fi fost redactat în secolele XII-XII într-o limbă latină vulgară, cu caractere moștenite de la daci.

Cartea cu text într-o scriere necunoscută are 224 foi de 12/10 centimetri, cu 150 de semne diferite, de la dreapta la stânga, dar și câteva miniaturi destul de primitive. Manuscrisul a apărut public abia în anul 1838, când groful Gusztav Batthyany l-a donat Academiei Ungare de Științe.

Codex-ul este denumit după orășelul Rohonc (Rohoncz e grafia maghiară veche; în germană Rechnitz, iar în croată Rohunac), aflat astăzi în provincia Burgenland din estul Austriei. După analiza hârtiei, s-a ajuns la concluzia că a fost fabricată în Italia, în perioada 1530-1540.

Reproducerea facsimilată a originalului, transcrierea Codex-ului Rohonczy cu caractere latine, traducerea românească și versiunea franceză, o găsim în lucrarea semnată de arheologul Viorica Enăchiuc, "Codex. Descifrare, transcriere și traducere" (2003).

Pe lângă note și comentarii, bibliografie, lucrarea conține și hărți istorice, dar și un vocabular comparativ.

Alfabet dacic cu 150 de caractere

După o analiză îndelungată, cercetătoarea Viorica Enăchiuc a publicat o teorie potrivit căreia textele Codexului au fost redactate în secolele XI si XII, într-o limbă latină vulgară (daco-romană), cu caractere moștenite de la daci.

"Sunt semne care au aparținut alfabetului dacic, ce cuprindea aproximativ 150 de caractere, cu legăturile respective. Textele din Rohonczi au fost redactate în latina vulgară, dar într-un alfabet dacic, în care dominante sunt străvechile semne utilizate de indo-europeni în epoca bronzului", argumentează Viorica Enachiuc, cercetător în fililogie și arheologie.

Unul dintre cei care cred că numeroase semne din scriere că au origine carpato-dunăreană, din epoci diferite, dar fără a depăși perioada presupusei redactări a Codexului, este eseistul Andrei Vartic. În plus, acesta susține folosirea a trei tipuri de scriere în Codex-ul Rahonczy: fonemică, combinată cu cea silabică și cu aceea ieroglifică.

Lucrarea Vioricăi Enăchiuc a fost primită, însă, cu o critică virulentă. Cea mai "aspră" voce este a paleografului Dan Ungureanu, care apreciază că "Limba în care e scrisă cartea ar fi latina vulgară din secolele XI-XII – pe atunci se vorbea deja româna comună, stim asta comparând româna și aromâna, fondul lor comun seamănă bine cu limba care va fi fost vorbită în secolul al XI-lea. Autoarea oferă un îngrijorător «dicționar latin vulgar-roman» la finele carții – latina vulgară din secolul XII, care n-are nici un cuvânt comun cu româna din secolul al XV-lea, pe care o cunoaștem", scrie paleograful Dan Ungureanu în revista "Observator cultural".

"Făcând o observație pertinentă a textului doamnei Viorica Enăchiuc putem constata faptul că pretinsul alfabet dacic este fals, iar limba «inventată» de către domnia sa nu are nicio legătură cu limba latină clasică sau latina vulgară. În secolul al XI-lea limba română era deja structurată ca mod de utilizare și exprimare, dovedite prin textele românești vechi ulterioare", susține Cornel Bîrsan, în lucrarea "Istorie Furată. Cronica românească de istorie veche".

"Și dacă am admite că cercetătoarea (n.r. - Viorica Enăchiuc), chiar înșelându-se asupra identității limbii respective (de ce n-ar fi, la urma urmelor, chiar geto-daca în care stihuise și Ovidiu?!) sau asupra originii alfabetului aferent (cel mai eteroclit din câte a cunoscut istoria), a găsit totuși cheia descifrării celor patru «cărți» ale manuscrisului, rămânem destul de dezamăgiți de incoherența unor segmente întregi, de elementaritatea belicoasă și de monotonia aproape acefală a textelor «arhivate în cancelaria statului blak»", scrie Răzvan Cidrescu, scriitor, traducător și eseist.

Viorica Enachiuc susține că manuscrisul consemnează și înființarea statului centralizat blak (vlah), sub conducerea domnitorului Vlad, între anii 1064 si 1101. "Sunt informații despre organizarea administrativă și militară a țării ce se numea Dacia. Avea hotarele de la Tisa la Nistru și mare, de la Dunăre spre nord, până la izvoarele Nistrului. Mitropolia blakilor avea sediul la Ticina - cetatea din insula Pacuiul lui Soare", mai notează autoarea.

Cântec de luptă

Tot în lucrarea scrisă de Viorica Enachiuc găsim și traducerea unui cântec de luptă, numit "Jurământul tinerilor blaki":
"O viață, tăciunele Șarpelui, puternic veghetor
Înșelator, să nu primești a te uni
Cu prorocirile Șarpelui, anuale, pentru că lovit
Vei fi
Cântecul cetății aud îndelung

Mergeți vioi, jurați pe caciulă, pe puternica caciulă!
Să juri cu maturitate și cu convingere!
Să fiu ție putere vie, trăiesc, în luptă să fiu!
Alesul jurământ prețuiește șoimul tău, mergi cu jurământ puternic!".

"Dacă totul reprezintă o uriașă mistificare, cu sau fără voie, de ce nu este avertizat publicul larg, măcar cu un minimum de contra-argumente autorizate, punându-se astfel capăt evaziunilor delirante ale fanteziei «protocroniste»? Iar dacă nu este o mistificare și dacă în toată această ofertă există un sâmbure de adevăr, atunci de ce nu se arată gradul ei de importanță, fiind la mijloc o miză care privește deopotrivă istoria limbii, istoria literaturii și istoria generală a românilor? Oare distinsele foruri universitare și academice nu mai au nici o răspundere deontologică și morală în societatea românească? Întrucât demersul, înainte de a putea fi evaluat istoriografic, stă sau pică sub aspect lingvistic, ce așteaptă oare pentru a se pronunța public și răspicat cei ce au competența și datoria să o facă?", se întreabă Răzvan Cidrescu.

"De ce institutele de specialitate ale Academiei Române au rămas pasive la descoperirea și descifrarea acestui document istoric, scris în limba daco-romană, latina dunăreană, într-un alfabet geto-dacic existent de milenii, cu mult înaintea celui latin al romanilor?", se întreabă și profesorul Augustin Deac.

(Text scris de NICU NEAG)
(Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

Crimă. Video Îngrozitor din Franța. Acest domn de 79 de ani cu # COVID19, care vorbește și este perfect lucid, nu știe încă, că va muri: dar decizia a fost luată: o decizie de a opri terapia intensivă și de a nu-l intuba.

Coronavirus România. 4-Aprilie ora 20: 146-Morți. Cine sunt cei 146 de Morți Oficiali de Coronavirus? dacă nu vor băga rapid în carantină Bucureștiul capitala va fi răvășită de morți cum e Madridul astăzi

Inconștiența a doi tembeli Lodovic și Werner ne poate costa foarte multe Vieți. Ordonanța Militară 2 face doar "recomandări" cu privire la izolarea oamenilor la Domiciliu în loc să ia Decizii. Mii de oameni s-au plimbat prin parcuri și pe alei.

Nevrând să testeze tot personalul medical și pe toți care intră în spitale Tătaru cu Lodovic au lăsat pradă INFECȚIEI spital după spital. 28 de angajați ai Spitalului Câmpulung, cadre medicale și personal auxiliar, infectați cu COVID-19

MOSTENIREA nestiuta a lui Ceausescu! America e SOCATA de ce a descoperit in Romania
ULTIMA ORA: Dusmanii tarii vor sa ascunda adevarul

Ludovic Orban pentru Libertatea.ro despre COVID-19 de la clinica Diaverum: ”În jur de 40-45 persoane infectate la clinica Diaverum”. Libertatea: cel puțin 8 morți în București generați de tratamentele infectate de la Clinica Multinațională Diaverum.

O carte despre o pandemie, respinsă de editori pentru că era nerealistă, a fost lansată acum pe piață și este "îngrozitor" de corectă

PANDEMIA DE CORONAVIRUS. 4-Aprilie

ROMÂNIA ZIUA-15b:

Când și cum se termină pandemia de COVID-19 la nivel global

Cotidianul.ro - A început săparea gropilor pentru morții de coronavirus (FOTO)

Cum să îți fabrici acasă propria mască de protecție împotriva noului coronavirus

Ion Cristoiu despre cum se fac vinovați Werner cu Lodovic de căderea spitalelor. Calculul plin de cinism al lor e următorul: "Ei își calculează că România va avea puține cazuri raportate și decese. O iluzie "

Lodovicii au pierdut lupta înainte să înceapă. Au început prin a ascunde morții. Acum încearcă să identifice firmele de pompe funebre

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 aprilie

CITATUL ZILEI

Bogdan Micu Prezice Diferit de Fluierul.ro

Culmea Embargoului. Putin a trimis ventilatoare americanilor. Ventilatoarele ruse trimise în SUA și realizate de o firmă rusă sub sancțiunile americane - au fost bine primite de americani

Coronavirus în lume LIVE UPDATE 5 aprilie: 1,1 milioane de oameni infectați, la nivel global / SUA înregistrează peste 300.000 de cazuri

Coronavirus: 1.585 de cazuri, dintre care 9 mortale în Africa de Sud

Coronavirus în România LIVE UPDATE 5 aprilie. Bilanțul complet: 3.613 cazuri de infectare / 146 morți. Peste 400 de noi cazuri în 24 de ore

Baschet: Kobe Bryant, Tim Duncan și Kevin Garnett vor fi incluși în Hall of Fame

Suedia, învinsă de coronavirus. Guvernul vrea să declare stare de urgență și carantină. "Suntem conduși spre catastrofă"

Trump spune că ar lua Hidroxiclorochina chiar dacă nu sunt suficiente dovezi că medicamentul vedetă previne sau tratează Covid-19

Logodnica însărcinată a lui Boris Johnson a avut simptome de COVID-19, dar nu s-a testat și acum se recuperează

Columbia: 11 morți în explozia unei mine de cărbune

Spania acuză Turcia că a confiscat sute de ventilatoare plătite deja de autoritățile spaniole

HOROSCOP 5 MARTIE 2020: Dimineață tensionată pentru zodiile Mutabile

Al doilea județ din România care interzice ieșitul din casă fără mască

VIDEO Italia nu a înțeles nimic din Coronavirus. Străzile mai multor orașe importante, arhipline

Inconștiență criminală! Mii de oameni au ieșit în parc să facă plajă, deși e carantină: "Inacceptabil, dezamăgitor"

Coronavirus: Emiratul Dubai înăsprește măsurile de restricționare

Clubul celor mai bogați oameni din Brazilia, lovit dur de COVID-19

Țara de mărimea României care "a avut un răspuns stelar" la coronavirus. Sub 400 de cazuri, niciun mort. Ce au făcut autoritățile

Amenințare de război în plină pandemie. Și din cauza ei. "Dacă oamenii noștri încep să moară, nici voi nu o sa mai respirați"

Jurnal de carantină, din Madrid. Gelu Vlașin: Nimeni nu se aștepta la avalanșa asta de contagiați și de morți

Tamaș își dorește să mai prindă un turneu final cu echipa națională. "Sunt jucători talentați, buni, dar care nu prea joacă"

Englezii incendiază stâlpii 5G ca urmare a teoriilor conspiraționiste despre coronavirus. "Vom muri cu toții"

"Covidioții". Orașul în care mii de oameni au ignorat carantina și au ieșit în parcuri: "Câțiva ne pun în pericol pe toți"

MAE: 108 cetățeni români aflați în străinătate au revenit în țară

Spitalul din Deva. MEDIC ATI DEVA, INFECTAT CU COVID-19: „SE TESTEAZĂ PREA PUȚIN, REZULTATELE VIN CU MARE ÎNTÂRZIERE, IAR MANAGEMENTUL ESTE UNUL DEFECTUOS!”. Lodovicule se-aude?

Elevii sunt nemulțumiți de cursurile online: Volumul temelor este exorbitant

Data limită pentru finalizarea Ligii Campionilor și a Ligii Europa. Avertismentul lui Aleksander Ceferin: "Singura decizie greșită"

Numărul pacienților bolnavi de COVID-19 internați la terapie intensivă a scăzut în Italia pentru prima dată în două săptămâni

Franța și Germania s-au pus de acord: da pentru Mecanismul European de Stabilitate care va pune sub jugul Germaniei cele mai afectate state de coronavirus

CJSU Vaslui: Cetățenii din județ vor putea ieși din case doar cu fața acoperită

Vremea în București: Vânt cu rafale de până la 65 km/h și temperaturi maxime de 17 grade Celsius

COVID-19 nu o ține pe Maria Sharapova departe de fani. Aflată în izolare, sportiva și-a făcut public numărul de telefon

Dan Nistor, dur la adresa celor care nu respectă izolarea: Ne înghesuim ca oile și ca vacile

Recital de pian pe balcon. Celia, 14 ani, a cântat pentru medicii și asistenții din spitale

Curaj vecin cu nebunia! Abia vindecată de coronavirus, se întoarce în spital să trateze bolnavi

Orașul Țăndărei, închis. Rutele ocolitoare ale localității din Ialomița aflate în carantină de COVID-19 - Infotrafic

"China ne-a creat pagube de 6,5 trilioane de dolari". Marea Britanie calculează totul într-un raport surprinzător despre coronavirus

Coronavirus: Autoritățile iordaniene vor folosi tehnologii moderne pentru a se asigura de respectarea interdicției de circulație impusă în regat

Poți fi infectat cu noul coronavirus, chiar dacă testele au rezultat negativ. Experți: "Presupunem că oricine poate răspândi virusul"

Călugăr din Mănăstirea Neamț, cercetat penal pentru agresiune sexuală asupra unui bărbat în carantină

4.000 de deținuți, eliberați de teama răspândirii coronavirusului în închisori: "Dacă virusul ajunge acolo, va fi o presiune prea mare pe medici"

Katy Perry și soțul său, Orlando Bloom, au anunțat sexul bebelușului. Fotografia postată de artistă pe Instagram

Cum și-au mințit francezii populația Ca Porcii - prin guvernanți și prin ziariștii securistoizi propagandiști mincinoși de care-i plin și la noi.

Cât de dement poți să fi ca să ascunzi morții? Morții ascunși de la Suceava au apărut în statistică oficială - după ce toată lumea a aflat că au fost ascunși


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5 Pag.6 Pag.7
Pag.8 Pag.9 Pag.10

Nr. de articole la aceasta sectiune: 568, afisate in 10 pagini.ieri 05:23 CITATUL ZILEI