00:58
Comentarii Adauga Comentariu

Cum a reușit statul român să falimenteze afacerea unui fermier, deși Fiscul avea să îi dea omului 1,3 milioane de lei. Răspunsul halucinant al Guvernului

Fermierul Ion Banu, din Berheci, se chinuiește de 13 ani să încaseze de la stat suma de 1,3 milioane de lei, care i se datorează potrivit actelor aprobate pentru despăgubiri din cauza secetei. Răspunsul halucinat al Guvernului: ar fi trebui să vă fi primit banii! Între timp, pentru că nu și-a primit banii și nu și-a plătit impozitele, firma a ajuns în insolvență, iar seria abuzurilor continuă.

Cazul fermierul Ion Banu, din localitatea gălățeană Berheci, este unul bun pe pusă în ramă și de arătat tuturor ca exemplu al efectelor devastatoare ale birocrației și incompetenței instituțiilor românești.

De mai bine de 13 ani, gălățeanul se luptă cu instituțiile statului pentru a-și dobândi un drept consfințit de acte indiscutabile, însă este purtat de la Ana la Caiafa și, halucinat, a ajuns să fie executat de stat pentru impozitele neplătite pentru că același stat nu și-a onorat obligațiile financiare față de contribuabil.

Mai mult decât atât, instanțele la care fermierul a apelat au dat hotărâri contradictorii, ajungându-se chiar ca decizii definitive și irevocabile să fie răsturnate de magistrații care au ignorat în mod bizar principiul puterii lucrului judecat.

Victimă a secetei și a birocrației

În toamna anului 2002 și primăvara anului 2003, economistul Ion Banu, administrator și acționar majoritar al societății agricole Agromec SA Berheci, a încheiat mai multe polițe de asigurare pentru culturile înființate, respectiv peste 2.000 de hectare de teren (799 ha de floarea soarelui, 719 ha de grâu, 319 ha de rapita și 60 de hectare de orz).

Contractele au fost încheiate cu Agras și au fost recunoscute ca autentice și valabile de autoritățile statului. De altfel, în 6 septembrie 2003, pe fondul unei secete cumplite care a lovit sudul Moldovei (implicit și culturile firmei Agromec Berheci) cei la societatea de asigurări Agras încheie procesul-verbal nr. 742/2003, prin care se constată că toate culturile firmei amintite au fost distruse de secetă în proporție de 100%.

Documentul (vezi mai jos) este semnat și ștampilat și de Primăria  Ghidigeni (pe raza căreia se află terenul), de Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați și de Direcția Agricolă Galați, întrunind astfel toate condițiile legale (ca efect al Legii nr. 381/2002) pentru ca Agromec Berheci să beneficieze de despăgubiri din partea Ministerului Agriculturii (via Ministerul de Finanțe), pentru situații de calamitate naturală.


Dosarul respectiv a fost înaintat la Ministerul Agriculturii și a fost aprobat, iar lucrurile părea foarte clare. În momentul efectuării plății, însă,fermierul a constatat cu uimire că a primit în cont mult mai puțini bani decât se stabilise (suma în minus era de 519.000 de lei), motiv pentru care a solicitat explicații, prilej cu care a aflat, cu stupoare, că nu i-a făcut plata pentru cele 799 ha de floarea soarelui, iar nimeni nu a putut să-i explice motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru, câtă vreme toate actele fuseseră aprobate.

Guvernul este uluit că n-a plătit

În urma acestei situații, Ion Banu a început o corespondență voluminoasă cu instituțiile statului, dar a demarat ulterior și o acțiune în instanță contra ministerelor Agriculturii și Finanțelor.

Dincolo de tot noianul de hârtii (dosarul a acumulat mii de file), o adresă a Ministerului Agriculturii către Agromec Berheci, trimisă în 4 aprilie 2005, te lasă pur și simplu mască, deoarece oficialii recunosc că ar fi trebuit să plătească, dar că... nu-și explică de ce nu au făcut-o!

"Calamitățile suportate de societatea dumneavoastră, la cultura de floareasoarelui, trebuiau decontate din prevederile bugetare ale anului 2003, până cel mai târziu în primăvara lui 2004. Nu cunoaștem care au fost motivele care au dus la această întârziere", scrie, negru pe alb, secretarul de stat Nicolae Flaviu Lazin, din Ministerul Agriculturii. De menționat este că în acea vreme guvernul era condus de Călin Popescu Tăriceanu.


Acțiunile Fiscului, declarat abuzive de către instanță

Nelămurită de corespondența cu instituțiile statului (care-i dădeau dreptate, dar nu și banii), Agromec Berheci a deschis, în august 2005, un proces civil, având ca obiect recuperarea despăgubirilor, înclusiv a majorărilor de întârzire care au ajuns, între timp, suma la 1,3 milioane de lei.

De asemenea, societatea cerea ca banii să se compenseze cu datoriile către Fisc, datorii pe care Agromec Berheci nu mai putuse să le plătească din cauza situației create. Este important de spus că între timp, deoarece firma nu mai reușise să plătească impozitele și taxele, Fiscul începuse procedurile de executare silită a activelor (anulând unilateral și abuziv, după cum avea să constate Justiția, și convenția de eșalonare a datoriilor), lucruri ce aveau să ducă în final la intrarea Agromec în insolvență.

Acțiunea a fost dechisă la Tribunalul Galați, instanță care în decembrie 2006 (adică după un an și jumătate!) constată că ar trebui disjunsă cauza în ceea ce privește Ministerul Finanțelor, fiind format un dosar pe rolul Curții de Apel Galați. În luna mai 2007, această din urmă instanță respinge plângerea Agromec, ca fiind nefondată.

Soluția este contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție care, în mai 2008 (trecuseră deja aproape cinci ani de când Ion Banu se războia cu statul) casează sentința și triimite cauza în rejudecare la Tribunalul Galați, pe motiv că "este evident că prin efectul compensării datoriilor reciproce ale părților poate rezulta o diminuare considerabilă a creanței bugetare sau chiar stingerea totală a acestor datorii".

Așadar, totul se reia de la Tribunal care, în iunie 2009 decide că solicitarea Agromec Berheci este corectă și că Fiscul trebuie să repună în funcțiunea covenția de eșalonare a plăților. În schimb, Tribunalul lasă în coadă de pește problema despăgubirilor (deși ia act că există o astfel de cerere), motiv pentru care decizia este atacată la Curtea de Apel Galați.

După șase luni de proces (incluzând aici și partea finală, în care a fost și o acțiune colaterală de lămuriri), pe 17 decembrie 2009, prin sentința nr. 1335/2009, Curtea de Apel Galați stabilește că toate acțiunile Fiscului au fost abuzive.


Mai mult decât atât, judecătorii au concluzionat că, din anul 2003, societatea Agromec Berheci se afla "în caz de forță majoră, exonerator de răspundere pentru perioada 2003 la zi". Iinstanța a precizat și că "societatea este exonerată de plata sumelor stabilite prin actele fiscale".

Acest lucru înseamnă că, legal, toate acțiunile împotriva firmei trebuie suspendate de drept, nefiind permise executările silite de niciun fel până la lămurirea cauzelor care au creat forța majoră. Și mai mult, toate penalitățile și majorările sunt considerate nule.

Ulterior, Ministerul de Finanțe a pierdut pe toate căile de atac, inclusiv pe cea a recursului în anulare, soluția rămânând definitivă și irevocabilă.

Iar asta nu este tot: prin alte decizii (colaterale)  ale instanțelor au fost anulate executările silite făcute de Fisc în mod abuziv. Ba chiar, pe aceeași bază, și gestionarii fondului SAPARD au acceptat să scutească firma de plata ratelor rămase la co-participarea ei la o finanțare europeană nerambursabilă.

"A fost un moment în care am simțit că, iată, există dreptate în România. Din păcate, bucuria a fost de scurtă durată", ne-a declarat Ion Banu.

Cum "sucește pălăria" un complet de judecată bizar

În ciuda faptului că lucrurile păreau să fie clare și că societatea scăpase de abuzurile (evidente) ale Fiscului, declașarea procesului de insolvență a Agromec Berheci avea să aducă după sine o decizie stupefiantă a Curții de Apel Galați.

După ce, în prima fază, Tribunalul Galați admisese participarea la masa credală a Ministerului de Finanțe doar cu impozitele datorate, calculate ca bază, respingând penalitățile și majorările (în baza sentinței nr. 1335/2009 a Curții de Apel), Curtea de Apel Galați (judecători Alexandrin Zaharia, Veronica Păcurariu și Monica Mateiciuc) răstoarnă totul.

Magistrații hotărăsc (Decizia nr. 320/21 octombrie 2014) că Fiscul are dreptul și la penalități pentru perioada 2003-2010, deși acestea fuseseră deja anulate prin decizia judecătorească definitivă și irevocabilă menționată mai înainte (decizie care, potrivit normelor de drept românești, nu mai poate fi modificată, suspendată sau anulată).

Ca și cum acest lucru n-ar fi fost suficient de bizar, același complet de judecată decide să anuleze și expertiza financiară dispusă de Tribunal, document prin care se stabilise că Fiscul este bun de plată 12,5 milioane de lei pentru faptul că, prin executările silite abuzive și ilegale, a distrus practic activitatea Agromec Berheci.

În aceste condiții, copleșită de datoriile de care nu se făcea în niciun fel vinovată, societatea a ajuns falimentară și, în loc să primească daune pentru faptul că instituțiile statului au procedat neglijent, discreționar și ilegal, a ajuns în imposibilitatea de a funcționa, a trebuit să-și concedieze toți angajați, să înceteze toate activitățile economice și, practic, să dispară.

Să mai spună cineva că vechiul proverb românesc "Dreptatea umblă cu capul spart" nu a rămas valabil și în zilele noastre.


Preluare Adevarul.ro

(Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

DEMISIA. Iohannis: "Mi s-a propus să fiu membru" în organizația condusă de un Bilderberg și finanțată de Soros. "Sunt bucuros să spun că-mi doresc acest lucru"

SCENE DE SEX la "Mireasă pentru fiul meu"? Ce au văzut telespectatorii, la TV, a creat isterie | VIDEO

MOSTENIREA nestiuta a lui Ceausescu! America e SOCATA de ce a descoperit in Romania
ULTIMA ORA: Dusmanii tarii vor sa ascunda adevarul

Mihai Lala un idiot cu gânduri criminale care ne spun e că e mai bine să lăsăm să moară 2-3% dintre oameni sau câți are chef virusul să omoare ca "să ne vedem de muncă"

Imagini XXX. Cine este vedeta surprinsă aproape goală la plajă

BOMBĂ ActiveNews: "Președintele Klaus Iohannis este membru al Organizației Progresiste 'European Council of Foreign Relations' un Think-Tank fondat de GEORGE SOROS". Fluierul.ro a descoperit că ECFR e condusă de Carl Bildt MEMBRU AL GRUPULUI BILDERBERG

"SOLUȚIA" LUI SOROS LA CRIZA COVID. Soros vrea ca țările UE să elibereze Titluri de Stat Perpetue pentru ca popoarele UE să plătească VEȘNIC, 5 miliarde de euro dobândă în FIECARE an. Asta l-a dus mintea de speculant pe SOROS.

O țară de 19 milioane de locuitori, acuzată că este infectată cu o BOALĂ mai gravă decât COVID-19. Răspunsul guvernului

TERAPIE DE ȘOC PENTRU POPULAȚIE CU GAZELE ROMÂNEȘTI. Guvernul Cioloș-Soros ne-a NENOROCIT. A liberalizat PREȚUL LA GAZE în avantajul companiilor străine înainte să plece. Preţul la gaze, mai mare cu 10% din aprilie. OMV RÂDE ȘI-ȘI FREACĂ MÂINILE

Avionul Egyptair prăbuşit: Analiza uneia din cutiile negre arată că s-a pronunţat cuvântul "foc"

O fostă majoretă a făcut SEX cu un elev de 15 ani! Filmul XXX a ajuns pe INTERNET. VIDEO

Românii sunt ținuți ÎN MOD INTENȚIONAT cu Salarii de Mizerie pentru a fi o forță de muncă ieftină pentru MULTINAȚIONALELE STRĂINE. Salarii de MIZERIE de 300-450 de euro în toate regiunile țării.

Coronavirus în lume LIVE UPDATE 10 iulie: Cica 35.000 de morți în Italia/ Anunțul specialiștilor în Sănătate despre purtatul măștii

Gândurile lui Cristoiu: PSD e un tigru de hârtie. PNL,cu un guvern ultraminoritar, a instaurat dictatura

Daniela Crudu, sex la Burlăciţa. Ce decizie au luat şefii show-ului după apariţia IMAGINILOR XXX

În timp ce Iohannis a fost 4 zile la plajă în Israel, Ungaria declară stare de urgență şi a deplasat mii de trupe la granița cu România. Ministrul de interne maghiar, Sándor Pintér: "Am declarat Starea de Urgență din cauza crizei imigranților".

Fără betoane. Investiție de sute de mii de euro în turism în case de hobbiți. Bucureștenii dau năvală în weekend

Admitere liceu 2020: Care este ultima notă de admitere la Colegiul "Sfântul Sava", Mate-Info

Peste 61.000 de români CER "Opriți Jaful. Vreau să las moștenire copiilor mei această țară!". NATIONALIZAREA RESURSELOR, OPRIREA CONCESIONĂRILOR PE NIMIC ȘI INTERZICEREA VÂNZĂRII TERENURILOR LA STRĂINI - e cea mai semnată Petiție de pe PetițieOnline.net.

A treia zi de proteste în Belgrad. Protestatarii au cerut reforme

Accident grav, pe o autostradă din țară. O femeie a murit, iar soțul și cei 3 copii au fost răniți

MIREASĂ prinsă de CAVALERUL de ONOARE în timp ce îşi înşela SOŢUL: Cine este BĂRBATUL ăsta? VIDEO

Ciolacu le cere lui Orban și lui Predoiu să vină "urgent" în Senat: Am descoperit noi orori juridice

Roxana Nemeş, protagonista unui film XXX: "Eu sunt acolo. Toată lumea face asta"

SUA: Relațiile cu China au fost ''grav deteriorate'', consideră Donald Trump

VIDEO Angajatul unui supermarket a leșinat chiar în fața Prințului Charles, în timpul unei discuții cu membrul Casei Regale

Cel mai mare proiect inițiat de o universitate din România a fost lansat vineri la Galați: O navă de cercetare și laboratoare, construite cu fonduri europene

Marea Britanie: Condamnare la închisoare pe viață pentru intenția de a ataca locații turistice din Londra

CITATUL ZILEI

Noi dezvăluiri apar din jurnalul secret al lui Michael Jackson. De ce era obsedat regele muzicii pop

Ce le făcea Maria Tereza bărbaţilor cu care făcea amor. "Trăgea de o manetă şi..."

Soţia lui Kamara, Oana, în lacrimi la tv. "Am făcut sex cu acel bărbat, apoi am făcut sex şi cu...." FOTO

Liviu Dragnea despre dezvăluirile Rise Project, unde mulți reporteri sunt finanțați de SOROS: "Nu am afaceri nici in Brazilia, nici in altă parte. Vor să mă înlăture și să distrugă PSD. Soros e un personaj malefic, nu voi ceda în fața lui."

Decizia unui ORAȘ de 7 milioane de locuitori după ce bilanțul infectărilor a CRESCUT

Și-a înregistrat tatăl cu telefonul mobil în timp ce o viola. Victima are 15 ani și este elevă la un liceu din Târgu Jiu

Bancul de miercuri. Baba de 80 de ani

Președintele Iohannis a atacat la CCR legea care interzice referiri la identitatea de gen în școli

Președintele Iohannis a sesizat CCR privitor la modificarea Legii Educației Naționale

VIDEO Călin Pop (Celelalte Cuvinte) a lansat melodia ''Respect''

COMENTARIU Lelia Munteanu: Corona-șmecherii și în Israel

Argeș: Prefectul a discutat cu reprezentanții DSP, CAS și ai medicilor de familie, în contextul răspândirii comunitare accentuate a SARS-CoV-2

China respinge propunerea Statelor Unite de a participa la negocierile privind reducerea arsenalelor nucleare

VIDEO | Toto Tamuz a fost surprins de camerele tv într-o ipostază nerecomandată minorilor

Orban: Controale la sânge pentru verificarea respectării normelor de protecție sanitară

Sex oral în pauza mare la o școală din Orăștie. Ce a pățit elevul de clasa a V-a care și-a molestat colegul în fața clasei

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 iulie

Val de pneumonie într-o țară vecină cu China, în plină pandemie. 1772 de persoane au decedat de la începutul lunii iunie

O carte pe zi: "Anarhetipul sau... un frate tânăr" de Dorin Liviu Zaharia

Grecia adoptă o lege care reglementează protestele de stradă. Mii de oameni au ieșit pe străzile din Atena

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a fost prinsă în Italia

Grecia: Nouă arestări după violențe înregistrate în timpul unei manifestații la Atena

Noile vaccinuri vor altera în mod permanent ADN-ul uman. Nimeni nu va mai şti exact decât producătorii lor ce anume vor modifica vaccinurile în ADN-ul fiecărei persoane.

Turcia: Erdogan anunță deschiderea fostei bazilici Sfânta Sofia pentru rugăciuni musulmane

VIDEO Orban: Vom transmite un semnal ca centrele acreditate să efectueze testul COVID pentru cei care au sejururi în Grecia

Studiu: Remdesivir reduce cu 62% riscul mortalității în cazul Covid-19

Poliția Capitalei: Un polițist a fost rănit în timpul unei intervenții de imobilizare a doi bărbați

Legea privind carantina și izolarea a fost modificată. A fost introdusă posibilitatea detașării obligatorii a medicilor și a personalului paramedical și auxiliar în zonele cu deficit

VEDETE de la noi, în SCENE EROTICE de mult UITATE! CELE mai TARI NUDURI din filmele românești | FOTO & VIDEO

VIDEO Jurnalul Mădălinei: Am Covid-19, dar mă bucur de viață: Ep.4: Ce tratament pentru Covid-19 iau la "Matei Balș"

O țară europeană începe producția unui test de anticorpi cu o fiabilitate de 98%


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5 Pag.6 Pag.7
Pag.8 Pag.9 Pag.10 Pag.11 Pag.12 Pag.13 Pag.14 Pag.15
Pag.16 Pag.17 Pag.18 Pag.19 Pag.20 Pag.21 Pag.22 Pag.23
Pag.24 Pag.25 Pag.26 Pag.27 Pag.28 Pag.29 Pag.30 Pag.31
Pag.32 Pag.33 Pag.34 Pag.35 Pag.36 Pag.37 Pag.38 Pag.39

Nr. de articole la aceasta sectiune: 2316, afisate in 39 pagini.ieri 05:59 CITATUL ZILEI