03:34
Comentarii Adauga Comentariu

AFLAM CA BEKE CEL CU PETARDELE ERA "opozant politic". România, acuzată în Parlamentul European de arestarea lui Beke Istvan: "Profită de teama populației pentru a-și închide opozanții politici"

Europarlamentarul maghiar Krisztina Morvai a atacat decizia autorităților române de a-l aresta preventiv pe Beke Istvan, membrul grupării "64 de comitate" suspectat că ar fi plănuit un atentat terorist la parada de 1 Decembrie din Târgu Secuiesc, în cadrul unui discurs susținut miercuri în Parlamentul European, conform transcripției ședinței de la Strasbourg.

Morvai a sugerat că autoritățile române profită de teama generală generată de amenințările teroriste pentru a-și închide opozanții politici, oferind ca exemplu cazul lui Beke Istvan, despre care susține că i s-a încălcat dreptul la apărare și că a fost acuzat de acte teroriste fără a fi prezentate probe satisfăcătoare în acest sens.
 
Morvai a cerut Parlamentului European să analizeze cazul, și a predat un dosar întocmit în acest sens Comisarului European pentru Ajutor Umanitar și Situații de Criză, cipriotul Christos Stylianides.
 
"Drepturile omului sunt uneori încălcate într-un mod dur în forme pe care de regulă le întâlnim în afara Uniunii Europene. Dacă aceste manifestări apar într-o țară membră, atunci se impun măsuri urgente și anihilarea acestor tendințe încă din fașă" și-a început pledoaria europarlamentarul maghiar.
 
"Unele state membre ale Uniunii Europene cu intenții politice josnice profită  de teama populației cu privire la amenințările teroriste și își închid opozanții politici sau persoanele care le deranjează în mod abuziv. Este cazul unui cetățean român de origine secuiască, Beke Istvan, unul dintre liderii unei comunități locale a maghiarilor din România. Acesta a fost aruncat după gratii fără proces și fiindu-i încălcat dreptul la apărare, deoarece în casa sa au fost descoperite petarde și artificii" a declarat Morvai.
 
Discursul europarlamentarului maghiar a avut loc în timp ce plenul de la Strabsbourg dezbătea Raportul anual despre drepturile omului și democrație în lume până în 2014 și politica Uniunii Europene în aceast domeniu, întocmit în numele Comisiei pentru Afaceri Externe de un europarlamentar al Mișcării Populare, Cristian Dan Preda. Transcripția integrală a ședinței este disponibilă pe site-ul Parlamentului European.
 
Înainte de încheierea ședinței, Preda, vorbind în calitate de raportor, i-a răspuns europarlamentarului maghiar, precizând că acest tip de probleme sunt de competența unei alte comisii din cadrul Parlamentului European.
 
"Constat cu puțin regret că unii dintre colegii noștri au început o dezbatere politică despre propriile state-membre, sau, cum se întâmplă des, au criticat ceea ce se întâmplă în alte state membre. Aceste probleme sunt de competența Comsiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European" a declarat fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, referitor la acuzațiile europarlamentarului maghiar.

Cine este Krisztina Morvai. Activistă feministă acuzată în trecut de antisemitism

Krisztina Morvai este un avocat maghiar care a intrat în componența Parlamentului European în 2009, candidând pe listele partidului Jobbik, deși nu este afiliată grupării ultra-naționaliste. Morvai este cunoscută pentru activismul feminist, fiindă fostă membră a Comisiei pentru Drepturile Femeilor din cadrul Organizației Națiunilor Unite.
 
În același timp, avocata a primit acuzații de antisemitism din partea cotidianului israelian "Haaretz", după ce i-a zis unui cetățean maghiaro-american de origine evreiască pe un forum de discuții public de pe internet că "așa-zișii mândri evrei maghiari ar trebuie să se întoarcă la joaca cu cozile lor circumcise". Totodată, ca răspuns la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza din martie 2009, Morvai a declarat că le dorește liderilor israelieni să "primească săruturile Hamas" (n.r. - organizație paramilitară palestiniană centrată în Fâșia Gază responsabilă pentru mai multe atacuri împotriva Israelului), caracterizând liderii de la Tel Aviv drept "ucigași murdari și păduchioși".
 
Beke Istvan Atilla, cetățeanul român de etnie maghiară care ar fi plănuit să detoneze un dispozitiv explozibil improvizat în cadrul paradei de 1 decembrie din Târgu Secuiesc, se află în continuare în arest preventiv la Poliția Capitalei, după ce procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile pe 1 decembrie.
 
Istvan este membru al grupării extremist-revizioniste maghiare "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate", înființată în Ungaria și care are filiale active și în România. Gruparea a negat plănuirea unui atentat pe teritoriul României și a condamnat reținerea lui Istvan drept abuzivă.(Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

Dupa scoaterea Latinei din Școli și după ce au redus orele de Română, Tehnocrații lui Soroş nenorocesc şi predarea istoriei. Revolta profesorilor de istorie a plecat de la Neamț: "Am ajuns la pragul de jos al demnității naționale"


Pag.1
Nr. de articole la aceasta sectiune: 1, afisate in 1 pagina.

ieri 06:26 CITATUL ZILEI