23:59
Comentarii Adauga Comentariu

Detalii din dosarul de la Securitate al lui Petre Țuțea. "Românii aveau mereu două steaguri: cu Sf. Gheorghe, când treceau rușii, și cu semilună, când intrau turcii"

Petre Țuțea (1902 - 1991), celebrul filosof român, cel supranumit Socrate al României, a fost urmărit toată viața, mai întâi fiind acuzat de spionaj în favoarea anglo-americanilor, iar apoi pentru că a fost membru al Mișcării Legionare.

Petre Țuțea s-a născut la 6 octombrie 1902 în satul Boteni, Muscel, în familia unui preot ortodox. A urmat cursul inferior al "Liceului Neagoe Basarab" din Câmpulung și cursul superior la liceul "Gh. Barițiu" din Cluj, apoi cursurile Facultății de Drept la Universitatea din Cluj.
Remarcat de Al. Vaida-Voevod, este trimis să studieze formele de guvernământ la Universitatea Humboldt din Berlin. Între 1933 și 1935 a îndeplinit funcția de ajutor al consilierului economic al Legației României din Berlin. Și-a obținut titlul de doctor în economie politică și drept și, ulterior, întors în țară, a devenit un discipol al lui Nae Ionescu. 
 
Șef de cuib legionar
 
Începând cu 1935, Petre Țuțea a fost atras de Mișcarea Legionară. În vara lui 1935, l-a întâlnit  pe Corneliu Zelea Codreanu în tabăra de la Carmen Sylva, din județul Constanța, cea mai mare tabără legionară din România. După instaurarea guvernării legionare la 6 septembrie 1940 Petre Țuțea a devenit membru cu drepturi depline. În scurt timp, a fost numit, în mod excepțional, șef de cuib: "Am participat la ședințele de cuib, pe care le-am condus conform instrucțiunilor din Cărticica șefului de cuib. Ședințele s-au ținut în locuința lui Traian Popescu, însă nu îmi reamintesc pe ce stradă locuia. Am plătit cotizații și am participat la o excursie în pădurea Băneasa, unde s-au discutat diferite probleme cu caracter legionar. În calitatea mea de șef de cuib, am făcut un plan de activitate a cuibului în care prevedeam activitatea educativă a membrilor legionari din cuibul meu și care consta în lectura în cadrul cuibului a Bibliei și a întregii literaturi legionare, marșuri."
 
După 23 august 1944, a avut contacte sporadice cu membri de frunte ai Mișcării Legionare. Astfel, potrivit unei declarații a lui Nicolae Pătrașcu din 30 iulie 1957, acesta l-a contactat personal pe Țuțea în anul 1945 pentru a-l ruga să obțină ca "un grup de legionari capturați în Munții Ciucaș să nu fie condamnați la moarte", bazându-se pe prietenia dintre acesta și Petre Pandrea, cumnatul lui Lucrețiu Pătrășcanu, ministrul justiției de atunci. Informații din dosarul lui de Securitate apar în lucrarea "PETRE ȚUȚEA ȘI POLIȚIA POLITICĂ - DE LA ARESTARE LA AVERTIZARE", semnată de Luminița Banu și publicată în Caietele CNSAS.
 
"Românii aveau întodeauna două steaguri"
 
Spre sfârșitul lunii iulie 1944 Țuțea s-a întâlnit cu Lucrețiu Pătrășcanu. Invitat de Țuțea la el acasă, în strada Știrbei Vodă, nr. 164, Pătrășcanu, deja implicat în negocierile secrete cu Palatul Regal pentru scoaterea României din Axă, i-ar fi spus lui Țuțea: "Situația este dezastruoasă. Nu există decât soluția ca Palatul să-l înlăture pe Antonescu, dacă nu se retrage. America a intrat în război și de partea cui este America va fi și victoria". 
 
Iată un fragment din dialogul purtat cu Lucrețiu Pătrășcanu, așa cum îl rememora Țuțea: "L.P. Sunteți pentru lovitură de stat? P.Ț. Sunt. L.P. Ce părere aveți despre Antonescu? P.Ț. E un patriot incontestabil, un mare român, dar s-ar putea să nu fie tot așa de bun politician. (…) L.P. Participați la lovitura de stat? P.Ț. Nu. L.P. De ce? P.Ț. Românii au fost dintotdeauna diplomați rafinați. Scoteau steagul cu Sfântul Gheorghe când treceau rușii, și pe cel cu semilună când intrau turcii. Aveau întotdeauna două steaguri. Acum vom avea două echipe: dumneavoastră intrați slugi la ruși, pentru conservarea nației noastre, iar noi murim pentru panașul Neamului Românesc". 
 
Țuțea era de mult timp în atenția organelor represive, însă a rămas intangibil cât timp Lucrețiu Pătrășcanu a fost atotputernic. După ce acesta a fost arestat, și lui i s-a fabricat un dosar pe baza căria a fost arestat. 
 
De la Jilava la Ocnele Mari
 
Imediat după arestare, a fost încarcerat în arestul Siguranței, fiind acuzat că a făcut spionaj în favoarea anglo-americanilor, apoi a fost transferat către S.S.I., care l-a anchetat până la 18 iulie 1948. Întrucât, din "probele" de la dosar era evident că acuzația nu putea fi susținută în fața justiției, S.S.I.-ul l-a retrimis pe Țuțea către arestul din Rahova, unde a rămas până în septembrie. 
 
"Petre Țuțea a avut legături cu străinătatea, în special cu Anglia, dând diferite informații. Petre Țuțea nu voiește să recunoască activitatea sa desfășurată în anii 1946, 1947, 1948, însă această activitate există, deoarece el a luptat contra regimului nostru de democrație populară, propagând idei legionare. Paralel cu aceasta, sus-numitul a întreținut și legături cu fostul P.N.Ț. Având în vedere activitatea sa și faptele săvârșite care îl dovedesc ca un element periculos și ostil regimului nostru, avem onoare a propune încadrarea sa în prevederile Ordinului 5/1948, categoria preventivi", conform - A.C.N.S.A.S., fond Penal, dosar nr. 1.783, vol. 2, f. 200, documentul fiind citat în Caietele CNSAS.
Petre Țuțea a fost trimis la închisoarea Jilava, unde a rămas până la 23 aprilie 1949, apoi dus la Ocnele Mari. Aici este uitat până în noiembrie 1950 când este, oficial, internat prin Decizia M.A.I. nr. 193/1950, pe timp de 24 de luni, "pentru activitate legionară". 
 
Deținutul Țuțea Petre a fost eliberat cu o "mică întârziere": la 27 mai 1953 i se întocmesc formele de eliberare, iar la 29 mai semnează "Angajamentul la eliberarea din închisoare" și este pus, în sfârșit, în libertate. 
 

 
Brevetele primite de Petre Țuțea din arhiva CNSAS
 
Acuzat că a participat la întâlniri clandestine unde s-au purtat discuții dușmănoase împotriva regimului
 
Însă, la scurtă vreme, a fost reținut alături de membrii organizației contrarevoluționare «Partidul Naționalist». În "Ordonanța de pornire a procesului penal", datată 20 decembrie 1956, se menționează: "Eu, lt. Urucu Nicolae, anchetator penal de securitate din Direcția de Anchete a M.A.I. al R.P.R., având în vedere materialele pe care le dețin organele de securitate din care rezultă că numitul Petre Țuțea este învinuit pentru faptul că din anul 1955 a început să participe la întâlniri clandestine împreună cu alți indivizi, unde s-au purtat discuții dușmănoase împotriva regimului de democrație-populară din R.P.R., din materialele ce se află la dosarul cauzei rezultă suficiente date cu privire la infracțiunea prevăzută și pedepsită de art. 327, p. III, C.P.". 
 
Pe baza acestui act, este emisă "Ordonanța de reținere pe timp de 24 de ore", de la 21 decembrie 1956, orele 0 și până la 22 decembrie 1956, orele 0, și, ulterior, "mandatul de arestare nr. 155 din 26 decembrie 1956", semnat de lt. maj. Cosma Emil, care punea în vedere administratorului arestului "să-l primească și să-l rețină de la data de 21 decembrie 1956 până la data de 20 ianuarie 1957 pe numitul Țuțea Petre". Ulterior, prin 11 adrese ale Procuraturii Militare București către Penitenciarul Jilava, se comunica prelungirea succesivă a mandatului de arestare până pe data de 16 decembrie 1957.
 
"Delict de agitație"
 
Petre Țuțea a fost arestat la 22 decembrie 1956 pentru "delictul de agitație". La baza arestării lui Țuțea au stat, așa cum menționează documentele Securității, "declarațiile numitului Iacobescu Paul, element care a participat la întâlnirile clandestine și unele materiale de la direcțiile informative din care rezultă că sus-numitul a fost în legătură cu o serie de legionari din București și provincie". 
 
Intuind faptul că "meciul" său cu Securitatea se va prelungi pe termen nedeterminat, Țuțea cerea, la 2 august 1957, organelor de securitate să i se aducă de la domiciliul său următoarele obiecte de uz personal: "un cojocel, pantaloni groși, două perechi de izmene de flanel lungi, două cămăși, două perechi ciorapi de lână, trei perechi ciorapi de bumbac nr. 45, două prosoape, trei batiste, un metru pânză de cârpit, una șapcă, săpun toaletă, pastă de dinți, perie de dinți". 
 
Ancheta s-a prelungit până în 4 decembrie 1957, când lt. maj. Blidaru Gheorghe, anchetator penal de securitate, redacta "Concluziile de învinuire" împotriva numiților "Caftangioglu Gh., Popescu Mihai, Dumitrescu Elena, Țuțea Petre, Popescu Gabriel, Iacobescu Paul, Crinescu Maria, Andriano Constantin, învinuiți de săvârșirea infracțiunii p.p. de art. 209, pct. 1 C.P., prin modificarea art. 209, partea a III-a C.P., făcută prin Decretul nr. 469/1957" care "încă din anul 1948-1949 au inițiat și organizat […] organizația subversivă de tip fascisto-legionar denumită «Partidul Naționalist», în frunte cu legionarii Ștefan Petre și Porsena Nicolae (fugari)", "având drept scop răsturnarea prin violență a regimului democratpopular din R.P.R. și instaurarea unui regim fascist". 
 
O nouă condamnare, de 18 ani muncă silnică 
 
Cu unanimitate de voturi, tribunalul l-a condamnat, prin Sentința nr. 241/20 decembrie 1957, pe Petre Țuțea, la 10 ani închisoare corecțională și 5 ani interdicție corecțională pentru uneltiri contra ordinii sociale, la confiscarea averii și la plata a 500 lei cheltuieli de judecată. 
 
La 14 iulie 1959 era elaborată o nouă "Ordonanță de punere sub învinuire", în care, pe lângă acuzațiile anterioare, se menționa: "În perioada de detenție la penitenciarul Ocnele Mari a intrat în legătură cu legionarii Biloiu Matei, Menciu Paul, Trifănescu Atanasie și alții, unde s-au constituit într-o grupare contrarevoluționară, purtând discuții legate de trecutul organizației legionare în scopul menținerii moralului legionar". Este trecut din nou prin purgatoriul anchetei. 
 
În 29 septembrie 1959, Colegiul de fond al Tribunalului Militar al Regiunii a II-a Militare îl condamnă pe Țuțea Petre la 18 ani muncă silnică și 8 ani degradare civică pentru infracțiunile p.p. de art. 209, pct. 1, C.P. Petre Țuțea și-a executat pedeapsa în penitenciarul Aiud, fiind grațiat prin Decretul nr. 411/1964.   
 
Petre Țuțea a murit la 3 decembrie 1991, într-o rezervă a spitalului "Cristiana" din București pe când era intervievat de un grup de reporteri. Avea 89 de ani. Ultimele sale cuvinte au fost: "Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine!"preluare: Adevărul.ro...

(Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

Crimă. Video Îngrozitor din Franța. Acest domn de 79 de ani cu # COVID19, care vorbește și este perfect lucid, nu știe încă, că va muri: dar decizia a fost luată: o decizie de a opri terapia intensivă și de a nu-l intuba.

Coronavirus România. 4-Aprilie ora 20: 146-Morți. Cine sunt cei 146 de Morți Oficiali de Coronavirus? dacă nu vor băga rapid în carantină Bucureștiul capitala va fi răvășită de morți cum e Madridul astăzi

Nevrând să testeze tot personalul medical și pe toți care intră în spitale Tătaru cu Lodovic au lăsat pradă INFECȚIEI spital după spital. 28 de angajați ai Spitalului Câmpulung, cadre medicale și personal auxiliar, infectați cu COVID-19

MOSTENIREA nestiuta a lui Ceausescu! America e SOCATA de ce a descoperit in Romania
ULTIMA ORA: Dusmanii tarii vor sa ascunda adevarul

Inconștiența a doi tembeli Lodovic și Werner ne poate costa foarte multe Vieți. Ordonanța Militară 2 face doar "recomandări" cu privire la izolarea oamenilor la Domiciliu în loc să ia Decizii. Mii de oameni s-au plimbat prin parcuri și pe alei.

Ludovic Orban pentru Libertatea.ro despre COVID-19 de la clinica Diaverum: ”În jur de 40-45 persoane infectate la clinica Diaverum”. Libertatea: cel puțin 8 morți în București generați de tratamentele infectate de la Clinica Multinațională Diaverum.

ROMÂNIA ZIUA-15b:

O carte despre o pandemie, respinsă de editori pentru că era nerealistă, a fost lansată acum pe piață și este "îngrozitor" de corectă

PANDEMIA DE CORONAVIRUS. 4-Aprilie

Cotidianul.ro - A început săparea gropilor pentru morții de coronavirus (FOTO)

Cum să îți fabrici acasă propria mască de protecție împotriva noului coronavirus

Bogdan Micu Prezice Diferit de Fluierul.ro

Lodovicii au pierdut lupta înainte să înceapă. Au început prin a ascunde morții. Acum încearcă să identifice firmele de pompe funebre

Când și cum se termină pandemia de COVID-19 la nivel global

Ion Cristoiu despre cum se fac vinovați Werner cu Lodovic de căderea spitalelor. Calculul plin de cinism al lor e următorul: "Ei își calculează că România va avea puține cazuri raportate și decese. O iluzie "

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 aprilie

CITATUL ZILEI

Culmea Embargoului. Putin a trimis ventilatoare americanilor. Ventilatoarele ruse trimise în SUA și realizate de o firmă rusă sub sancțiunile americane - au fost bine primite de americani

Coronavirus în lume LIVE UPDATE 5 aprilie: 1,1 milioane de oameni infectați, la nivel global / SUA înregistrează peste 300.000 de cazuri

Coronavirus: 1.585 de cazuri, dintre care 9 mortale în Africa de Sud

Suedia, învinsă de coronavirus. Guvernul vrea să declare stare de urgență și carantină. "Suntem conduși spre catastrofă"

VIDEO Italia nu a înțeles nimic din Coronavirus. Străzile mai multor orașe importante, arhipline

Spania acuză Turcia că a confiscat sute de ventilatoare plătite deja de autoritățile spaniole

Coronavirus în România LIVE UPDATE 5 aprilie. Bilanțul complet: 3.613 cazuri de infectare / 146 morți. Peste 400 de noi cazuri în 24 de ore

Baschet: Kobe Bryant, Tim Duncan și Kevin Garnett vor fi incluși în Hall of Fame

Englezii incendiază stâlpii 5G ca urmare a teoriilor conspiraționiste despre coronavirus. "Vom muri cu toții"

"Covidioții". Orașul în care mii de oameni au ignorat carantina și au ieșit în parcuri: "Câțiva ne pun în pericol pe toți"

Inconștiență criminală! Mii de oameni au ieșit în parc să facă plajă, deși e carantină: "Inacceptabil, dezamăgitor"

Al doilea județ din România care interzice ieșitul din casă fără mască

Trump spune că ar lua Hidroxiclorochina chiar dacă nu sunt suficiente dovezi că medicamentul vedetă previne sau tratează Covid-19

Logodnica însărcinată a lui Boris Johnson a avut simptome de COVID-19, dar nu s-a testat și acum se recuperează

Columbia: 11 morți în explozia unei mine de cărbune

HOROSCOP 5 MARTIE 2020: Dimineață tensionată pentru zodiile Mutabile

Călugăr din Mănăstirea Neamț, cercetat penal pentru agresiune sexuală asupra unui bărbat în carantină

Zbor pe timp de pandemie. O femeie care a zburat să-și vadă mama murind a descoperit că este singurul pasager al avionului

Amenințare de război în plină pandemie. Și din cauza ei. "Dacă oamenii noștri încep să moară, nici voi nu o sa mai respirați"

Jurnal de carantină, din Madrid. Gelu Vlașin: Nimeni nu se aștepta la avalanșa asta de contagiați și de morți

Țara de mărimea României care "a avut un răspuns stelar" la coronavirus. Sub 400 de cazuri, niciun mort. Ce au făcut autoritățile

Spitalul din Deva. MEDIC ATI DEVA, INFECTAT CU COVID-19: „SE TESTEAZĂ PREA PUȚIN, REZULTATELE VIN CU MARE ÎNTÂRZIERE, IAR MANAGEMENTUL ESTE UNUL DEFECTUOS!”. Lodovicule se-aude?

Coronavirus: Emiratul Dubai înăsprește măsurile de restricționare

Clubul celor mai bogați oameni din Brazilia, lovit dur de COVID-19

Bărbat aflat în carantină și-a ucis vecinii care făceau gălăgie, apoi a încercat să fugă

4.000 de deținuți, eliberați de teama răspândirii coronavirusului în închisori: "Dacă virusul ajunge acolo, va fi o presiune prea mare pe medici"

Coronavirus: Autoritățile iordaniene vor folosi tehnologii moderne pentru a se asigura de respectarea interdicției de circulație impusă în regat

Ciolacu: Apartenența la NATO și statutul nostru de membru al UE sunt pilonii principali ai politicii externe a țării noastre

Pastila de Lectura: Actorul George Tănase îți recomandă "Scurtă istorie a beției"

Curaj vecin cu nebunia! Abia vindecată de coronavirus, se întoarce în spital să trateze bolnavi

Vrancea: Teste negative pentru toți contacții medicului de la SJU Focșani confirmat cu COVID-19

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni derulate în această săptămână pe Bursa de la București a scăzut la 181 milioane de lei

Katy Perry și soțul său, Orlando Bloom, au anunțat sexul bebelușului. Fotografia postată de artistă pe Instagram

Dan Nistor, dur la adresa celor care nu respectă izolarea: Ne înghesuim ca oile și ca vacile

Recital de pian pe balcon. Celia, 14 ani, a cântat pentru medicii și asistenții din spitale

CJSU Vaslui: Cetățenii din județ vor putea ieși din case doar cu fața acoperită

Poți fi infectat cu noul coronavirus, chiar dacă testele au rezultat negativ. Experți: "Presupunem că oricine poate răspândi virusul"

COVID-19 nu o ține pe Maria Sharapova departe de fani. Aflată în izolare, sportiva și-a făcut public numărul de telefon

Orașul Țăndărei, închis. Rutele ocolitoare ale localității din Ialomița aflate în carantină de COVID-19 - Infotrafic

"China ne-a creat pagube de 6,5 trilioane de dolari". Marea Britanie calculează totul într-un raport surprinzător despre coronavirus

ROMÂNIA ZIUA-14b: Vom avea peste 5000 de morți pe 22 aprilie

Tamaș își dorește să mai prindă un turneu final cu echipa națională. "Sunt jucători talentați, buni, dar care nu prea joacă"

MAE: 108 cetățeni români aflați în străinătate au revenit în țară


Pag.1 Pag.2 Pag.3 Pag.4 Pag.5 Pag.6 Pag.7
Pag.8 Pag.9 Pag.10 Pag.11

Nr. de articole la aceasta sectiune: 647, afisate in 11 pagini.ieri 05:23 CITATUL ZILEI