06:27
Comentarii Adauga Comentariu

Legătura mistică dintre Mihai Eminescu și daci: ce s-a descoperit sub casa copilăriei poetului, din Ipotești, în urma săpăturilor arheologice

Specialiști în eminescologie spun că Eminescu a avut o pasiune ascunsă și stranie pentru civilizația dacică. Mai mult decât atât, aceștia spun că au existat coincidențe stranii care ar scoate în evidență o legătură mistică între poet și strămoșii săi.

Eminescu și dacii. În afară de câteva poezii și afirmații în legătură cu strămoșii său, marele poet botoșănean nu părea să aibă o afinitate deosebită față de acest subiect și nicio înclinație aparte. 
 
Cu toate acestea, sunt specialiști care s-au ocupat de acest subiect, printre care și unul dintre cei mai importanți eminescologi, Lucia Olaru Nenati, scriitoare și publicistă, doctor în filologie, promotor cultural și membră a Uniunii Scriitorilor din România. 
 
Aceasta crede că există o legătură mistică, transcedentală, între marele poet și daci. Publicista spune că de-a lungul timpului au avut loc "coincidente tulburătoare", care au scos la iveală o latură și o pasiune necunoscută a poetului Mihai Eminescu.
 
Eminescu, poetul pasionat de daci
 
Poetul Mihai Eminescu era fascinat de civilizația geto-dacică și a fost printre primii intelectuali români care a încercat "restaurarea" originii dacice abandonată de Școala Ardeleană în detrimentul demostrării originii latine și descendenței romane a poporului român. Acest aspect și aceste concepții ale poetului sunt mai puțin cunoscute și nu au fost tratate nici măcar de biografii săi. Practic nici prietenii, nici rudele sale, care au lăsat mărturii nu vorbesc de această pasiune misterioasă a poetului pentru geto-daci. 
 
Poetul Mihai Eminescu la 19 ani FOTO Adevărul
 
Specialiștii spun însă că au dovezi, că Eminescu era un pasionat de daci. În primul rând totul ar fi început la Cernăuți acolo unde a fost elev de gimnaziu. "Este cunoscut faptul că Mihai Eminescu a fost atras de la începuturile sale poetice de fascinația miturilor străvechi autohtone, că pana sa a exersat îndelung asupra acestei teme, nu numai în virtutea atracției mitului romanticilor în general, ci și dintr-o pornire a sa profundă, particulară. Astfel el, cunoscând desigur texte apărute în epocă, precum, de pildă, conferința lui Hașdeu «Perit-au dacii», ca și scrierile pe această temă ale lui Bolintineanu, Alecsandri, Asachi, va fi citit desigur geografia grecului Strabon, ceea ce i-a permis să-și contureze un topos mental al străvechimii noastre. În afară de aceste surse deja larg acreditate, se mai poate adăuga și aceea provenită din legătura elevului cernăuțean care a fost Eminescu cu profesorul său de istorie Ernst Rudolf Neubauer, scriitor, autor de cărți, poezii, studii, basme, despre care cel care s-a aplecat asupra personalității sale, germanistul Horst Fassel, susține că ar fi fost primul care a putut să desfășoare în fața ochilor avizi ai învățăcelului său fascinația lumii vechi a Daciei despre care profesorul s-a pronunțat în numeroase rânduri", precizează Lucia Olaru Nenati. Totodată cercetătoarea scoate la iveală faptul că multe dintre temele eminesciene erau inspirate de concepțiile despre viață și moarte ale dacilor și ale zalmoxianismului. 
 
"Motivul răului cinic, disperarea de-a trăi într-o lume dominată de rău ce va prefigura culmile disperării cioraniene, cinismul imposturii mereu biruitoare asupra autenticului, boală eternă, toate le vom găsi în acest areal al dacismului, în care conviețuiesc, alături de măreția și demnitatea gloriei, chiar și atunci, sau mai ales atunci când refuză umilința, alegând calea morții, pentru daci eliberatoare", adaugă Lucia Olaru Nenati. Totodată au fost identificate și poezii în care apar acest gen de motive și preocupare pentru daci, precum "Genaia", "Miradoniz", "Memento mori", "Sarmis", "Gemenii", "Rugăciunea unui dac".
 
Eminescu a locuit deasupra unei case dacice
 
O serie de specialiști și oameni de litere sunt de părere că pasiunea lui Eminescu pentru daci nu este întâmplătoare, existând o legătură mistică între acesta și strămoșii săi. Eminescologul Lucia Olaru Nenati spune de exemplu că pe frontispiciul bisericii Sfântul Gheorghe din București se află culmea un fragment din poemul "Rugăciunea unui dac". Cu toate acestea cea mai tulburătoare concidență, din acest punct de vedere, spune Lucia Olaru Nenati, a avut loc la Ipotești, locul unde poetul a copilărit. Mai precis, în anii ’70, Lucia Olaru Nenati era muzeograf la Muzeul Memorial Ipotești și a demonstrat că aceea casă care era prezentată turiștilor drept casa lui Eminescu era amplasată prost, fiind construită tocmai în 1935. 
 
Totodată specialistul a arătat locul exact unde se afla casa veche a familie Eminovici. Obiectivul a fost relocat și au fost făcute săpături arheologice în zona fundației, vechii case a familiei Eminovici. Săpăturile au fost efectuate de profesorul Paul Șadurschi, atunci director al Muzeului Județean Botoșani, arheologul Liviu Șovan. La un moment dat printre ruine, povestește Lucia Olaru Nenati, a avut loc o descoperire uimitoare. Exact sub casa familiei Eminovici, pe același amplasament, arheologii au dat de resturile unei case geto-dace, după cum arăta și inventarul arheologic descoperit. 
 
Mai mult decât atât, sub atenansa, anexa locuinței în care dormea copilul Mihai Eminescu, era o vatră dacică. "Degajând locul cu atenție însutit sporită, am avut surpriza să vedem că ceea ce găsisem săpând în cu totul alt scop decât se face de obicei o săpătură arheologică, era o vatră traco-dacă identificată ca atare de directorul arheolog pe care erau fragmente de vase antice. Așadar, prin deschiderea unei alte casete la 25 metri sud-est de colțul din stânga al muzeului, pe traseul unui șanț de 0,35 m adâncime la un nivel ni s-a revelat existența unui strat de lipitură de lut ars, cu bucăți de chirpic având imprimate urme ale unor elemente de construcție din lemn, urme de cenușă și cărbune, printre care se aflau și numeroase fragmente ceramice. Ducând obiectele la muzeul de istorie, ele au fost studiate, curățate, tratate corespunzător și reconstituite de restauratori. Așa a apărut concluzia că pe traseul șanțului a fost surprinsă o locuință de suprafață din vremea provinciei romane Dacia, aparținând culturii carpice din secolele II-III e.n., corespunzătoare celui de-al doilea nivel de locuire din cunoscuta așezare de la Medeleni Cucorăni", povestește Lucia Olaru Nenati. 
 
Amfora romană și legăturile mistrice dintre Eminescu și daci
 
Printre obiectele găsite în locuința dacică se număra și o cățuie dar și o amforă proabilă de proveniență romană ajunsă fie prin pradă, fie prin schimburi comerciale la carpii care au locuit în aceea zonă. De altfel, și arheologul Liviu Șovan confirma existența unei locuințe dacice, sub casa familiei Eminovici de la Ipotești. "În vederea reconstituirii cât mai exacte a Casei memoriale Mihai Eminescu de la Ipotești, în primăvara anului 1976 se efectua, sub conducerea lui Paul Șadurschi, un sondaj arheologic, pentru dezvelirea temeliei vechii case a Eminovicilor. Cu această ocazie s-au descoperit resturile unei locuințe dacice de suprafață datând din sec. II-III d. Chr., inclusiv fragmente dintr-o amforă romană. În ce privește apartenența culturală și etnică, toate elementele de care dispunem permit atribuirea așezării de la Ipotești populației dacice semnalată de altfel și în apropiere prin descoperirea altor așezări, în punctul «La Luncă» sau «La Cucorăni», în punctele «Vatra satului» și «Medeleni»", preciza Liviu Șovan. 
 
Amfora romană descoperită sub casa lui Eminescu FOTO Forum cultural 
 
Descoperirea a aprins numaidecât imaginația poeților și jurnaliștilor din aceea perioadă. De exemplu acestei descoperiri i-a fost dedicat un articol în Flacăra prin care se vedea o legătură între Eminescu și vatra dacică. Apoi poetul George Tomozei publică o poezie, "Istoria unei amfore", în care sugerează aceeași legătură transcedentală dintre poet și strămoșii săi prin vatra dacică, simbol magico-religios din cele mai vechi timpuri. În urma acestor descoperiri, specialistul Lucia Olaru Nenati, crede că a existat o legătură mistică între Eminescu și civilizația dacică, creațiile sale referitoare la această populație nefiind întâmplătoare. 
 
"Iată deci cum în destinul eminescian tangențele dintre mit și real continuă sinuos și tulburător, dincolo de granițele vieții pământești și cum semne stranii ne îndeamnă să medităm pe marginea unei asemenea coincidențe precum aceea că el, creatorul și întemeitorul unui construct mitologic dacic așezat la temelia existenței noastre istorice, a dormit în copilăria lui pe temelia unei așezări dacice superbe care-i va fi trimis în vise efluvii semnificatoare", arată Lucia Olaru Nenati. O legătură aparte între Eminescu și civilizația dacică vede și academicianul Mihai Cimpoi, critic, istoric literar și eminescolog. 
 
"Întâlnirea eului eminescian cu centrul energetic interior care înfățișează arhetipul Daciei este una esențială de ordin existențial: el se relevă sieși, asistat de «oglinda» ființei ei mitoistorice. Sinele adânc al poetului se identifică dacului, iar Dacia este mai mult decât Italia lui Goethe… decât Grecia lui Holderlin, sau India lui Schlegel și Novalis. Dacia eminesciană ține de prezentul ființei, iar lumea dacică este pentru Eminescu o lume care își întemeiază ea însăși propria ființă. Așadar, există un model al Daciei, un orizont intraistoric și filozofic, ca imagine sintetică a Întregului", arăta Mihai Cimpoi, citat din lucrarea lui Vlad Zbîrciog, "Mihai Cimpoi, sau dreapta cumpănă românească".
(preluare http://adevarul.ro/locale/botosani/legatura-mistica-mihai-eminescu-daci-s-a-descoperit-casa-copilariei-poetului-ipotesti-urma-sapaturilor-arheologice-1_55940286cfbe376e35c29905/index.html)

(Adevarul)


Linkul direct catre Petitie

CEREM NATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI ! - Initiativa Legislativa care are nevoie de 500.000 de semnaturi - Semneaza si tu !

Comentarii:


Adauga ComentariuCitiți și cele mai căutate articole de pe Fluierul:

DEMENȚĂ LA REALITATEA TV. Ca să-l laude pe SOROS, Realitatea TV execută un atac isteric împotriva Statelor Unite și a Israelului. Realitatea TV: "Israelul lui Netanyahu și SUA lui Trump și Pence nu sunt prietenii unei Europe Unite și Democratice"

VIDEO: Protestele din Serbia continuă. Sârbii kosovari trag un semnal de alarmă

"SOLUȚIA" LUI SOROS LA CRIZA COVID. Soros vrea ca țările UE să elibereze Titluri de Stat Perpetue pentru ca popoarele UE să plătească VEȘNIC, 5 miliarde de euro dobândă în FIECARE an. Asta l-a dus mintea de speculant pe SOROS.

"Prinderea" lui Gregorian Bivolaru șeful MISA e făcută INTENȚIONAT ACUM ca să acopere MOARTEA BEBELUȘILOR. Au ieșit la lumină alte îmbolnăviri așa că Trebuia de urgență pregătit ceva care să ACOPERE ACEST LUCRU? Până când ne vom mai lăsa manipulați.

MIREASĂ prinsă de CAVALERUL de ONOARE în timp ce îşi înşela SOŢUL: Cine este BĂRBATUL ăsta? VIDEO

Atalanta ratează ocazia de a trece pe locul doi în Italia. Cristiano Ronaldo salvează "Bătrâna Doamnă" de la eșec

Sora Denisei, decizie grea la două săptămâni după înmormântare

Antonia, poză cu mii de LIKE-URI pe Facebook. A arătat aproape tot FOTO

O Nouă Încălcare a Constituției făcută de Guvernul progresist Cioloș-Soroș: DOSARUL ELECTRONIC DE SĂNĂTATE devine OBLIGATORIU să fie completat de medici fără ACORDUL PACIENȚILOR adică fără acordul nostru

Actriţa porno care face sex cu străini într-o caravană, popas lângă o universitate. Ce a urmat

Cum e să mori ca UN EROU sau să fugi ca UN LAȘ. Azi e ziua când fostul rege Mihai în loc să stea, să se opună şi eventual să moară ca un erou, a abdicat şi a fugit în străinătate, ca un popândău fricos, lăsând țara definitiv pe mâna ocupantului sovietic.

Progresismul-Internaționalist mai important pentru Papa Francis decât cuvântul Domnului. Papa Francisc a cerut primirea cât mai multor refugiați, la slujba din Ajun. Suveranul Pontif i-a comparat pe migranți cu Iosif si Fecioara Maria

DEMISIA. Iohannis: "Mi s-a propus să fiu membru" în organizația condusă de un Bilderberg și finanțată de Soros. "Sunt bucuros să spun că-mi doresc acest lucru"

GOSPODAR FĂRĂ PERECHE. Scene XXX între Ion şi Ionela. Fermierul este călărit în faţa camerelor fără nici o jenă VIDEO

SEX TAPE cu Beyonce de România, mama copilului lui Nicolae Guţă FOTO

GROAZNIC. Der Spiegel anunță "Român MORT DE CORONAVIRUS la cules sparanghel în Baden-Württemberg" . Werner și Lodovic cei care au făcut acordul cu Merkel pentru trimiterea de români în una din cele mai infectate zone din lume trebuie să plătească

Cine este Miki Boxeru', fost sportiv din Timișoara de la care deputatul Cătălin Rădulescu s-a împrumutat cu 100.000 de euro

Răzvan Botezatu vorbeşte despre relaţiile sale HOMOSEXUALE. Cu ce bărbat s-a iubit prezentatorul TV

10 vedete care s-au vrut virgine până la căsătorie

A intrat în baie şi s-a dezbrăcat cu încetinitorul. FINALUL neaşteptat al FILMULEŢULUI, aplaudat în întreaga lume

Lidia Buble, GOALĂ pe internet? Imaginea care i-a înnebunit pe fani | FOTO ÎN ARTICOL

Alexandru cel Mare avea 3 soții şi era dezgustat şi scârbit de practicile homosexuale şi totuși "Adevărul.ro" şi mulți alții din Rețeaua Progresistă afirmă cu Nerușinare că era "homosexual"

CAMERA ASCUNSĂ: Turişti filmaţi pe ascuns în momente de intimitate

VIOL sinistru asupra unei fetite de 13 ani ASCUNS de Germania? Acuzatii dure ale MOSCOVEI. Lavrov: "Este clar ca tânăra fata nu a dispărut timp de 30 de ore din proprie dorință. Această situație nu se va mai repeta’"

Fotbal: Universitatea Craiova, lider provizoriu în Liga I, după 2-1 cu Gaz Metan, la Mediaș

O zonă din apropriere de Wuhan este afectată de cele mai grave inundații din ultimele decenii/ 15 milioane de oameni afectați

Daniela Crudu, sex la Burlăciţa. Ce decizie au luat şefii show-ului după apariţia IMAGINILOR XXX

UNDE MAI E INDEPENDENȚA JUSTIȚIEI ??? CSM: "Judecătorii şi procurorii pot fi masoni". Ce justiție mai e aceea când un judecător MASON judecă un "FRATE MASON"? Conflictul de INTERESE E EVIDENT.

Germania: Carantină prelungită pentru lucrătorii abatorului din Guetersloh; Merkel confirmă eliminarea contractelor de muncă temporare

FOTO | Ozana Barabancea, Loredana Groza și Mirela Boureanu Vaida, în cea mai sexy fotografie de colecție

Deziluzia Hawking. Hawking una din marile mitologii şi minciuni progresiste: "Hawking e un mare fizician". Serios? Doar că nimeni nu poate să spună ce a descoperit.

Rețeaua Progresisto-soroşistă în acțiune. Progresistul Cioloş îl va sprijini tovărăşeşte pe progresistul Iohannis. Cioloș: Domnul președinte Iohannis știe că poate conta pe susținerea mea

Fotbal: Bogdan Stancu a contribuit cu un gol și o pasă de gol la victoria obținută în deplasare de Genclerbirligi

Medicament pe bază de proteine, care INHIBĂ capacitatea de infectare a COVID-19, dezvoltat în Ungaria

Fotbal: Pușcaș a marcat golul victoriei pentru Reading în Championship

Angajat al Primăriei Sectorului 1, confirmat cu noul coronavirus

SITE: Petrolul - Rapid 0-0 | "Lupii galbeni" au ratat trei penalty-uri și au avut doi oameni în plus

Cluj: O tânără de 20 de ani a născut pe drumul spre Maternitate, asistată de personalul SMURD

SUA își atenționează cetățenii asupra "riscului crescut de detenție arbitrară" în China

Coronavirus în lume LIVE UPDATE 11 iulie. OMS: Țările ar putea fi obligate să revină la "închiderea totală" / SUA raportează un număr record de infectări, 66.000 în 24 de ore

Și-a filmat NEVASTA făcând SEX ORAL cu un CÂINE! Clipul a ajuns pe internet!

Se suspendă temporar examenele pentru obținerea permisului de conducere / Anunțul făcut de Prefectura Capitalei

Laura Andreşan, în filme XXX. "Profa de sex": "Sunt prima târfă din ţară"

Laura Vass, GOALĂ ÎN PAT? Uite FOTOGRAFIA CARE I-A ÎNNEBUNIT PE FANI | FOTO ÎN ARTICOL

Cultura Dridu - sau cum au continuat să supraviețuiască și să se dezvolte românii la Nord de Dunăre după retragerea aureliană

Lovitură pentru ONG-urile lui Soroș. "Coaliția pentru Familie" a strâns peste 825.000 de semnături fata de cele 500.000 necesare pentru a demara modificarea Constituției: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie"

Andreea Tonciu, dezvăluiri INCENDIARE despre prima partidă de sex

Curtea de Apel Alba Iulia își suspendă temporar activitatea, ca urmare a unui focar de coronavirus

MINCIUNILE COVIZILOR DIN GUVERNUL KLAUS-MIKI-MAUS: Monopolul pe Informație înseamnă Monopol pe Minciună. Cifre care nu spun NIMIC. Aceștia sunt indivizii care ne vorbesc de "Fake-News"

ASF vrea să contracteze un actuar extern pentru stabilirea unor prețuri de referință pe piața RCA

Iohannis a mulțumit părinților. ONG-urile trebuie anchetate rapid. Legea 272 din 2004 interzice folosirea şi expunerea copiilor în scopul de a influența deciziile autorităților publice adică inclusiv de a-i folosi şi utiliza la Mitingurile politice

Imagini XXX. Cine este vedeta surprinsă aproape goală la plajă

JOIA VIP: Si tu esti om-Kitsch. Hai la Muzeul kitschului. E si cu manelisti, pitzipoance. Isus cersetor si un Boca la WC. delirVIDEO ​

Ziarul austriac InfoDirekt, apropiat armatei austriece, pe baza unui raport al serviciilor de informații ale armatei (Österreichischen Abwehramts), afirma că ONG-urile lui SOROS din SUA ar finanța traficul de imigranți către Europa

Nouă turiști, ntre care 3 copii, salvați de jandarmi după ce au rămas blocați cu mașinile n Bucegi

Știrile ProTV Mesajul unui miner revoltat pentru premierul Dăncilă: Suntem praf, coană Viorica

Codrin Ștefănescu: Iohannis insistă să demonstreze ct de stupidă e abordarea de la Cotroceni

Corina Crețu: Candidez pentru alegerile PE din partea Pro Romnia / Decizia este o delimitare clară de actuala conducere a PSD

Bădălău a confundat Consiliul Uniunii Europene cu Consiliul European / Ministrul Economiei a anunțat fabricarea unei arme de asalt n colaborare cu Beretta

George Soros: The money and mastermind behind the progressive madness (deocamdată în engleză)


Pag.1 Pag.2

Nr. de articole la aceasta sectiune: 79, afisate in 2 pagini.ieri 05:44 CITATUL ZILEI